Ανακοίνωση για το Δώρο Πάσχα

στις

Το Δώρο Πάσχα είναι κομμάτι της δουλειάς μας, δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών!

Το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη (1/5)!

Δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.  Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες. Η καταβολή του είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, δε μας κάνουν χάρη! Είναι κομμάτι της δουλειάς μας που παρακρατείται από τους εργοδότες, όπως και οι απλήρωτες ώρες διδασκαλίας  και επιτηρήσεις, τα εξωδιδακτικά καθήκοντα, αλλά και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα χαμηλά ημερομίσθια από τη μία, και τα υψηλά κέρδη από την άλλη. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στον κλάδο μας που οι εργοδότες δεν αποδίδουν τα νόμιμα δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους είτε διότι τους κρατούν σε καθεστώς μαύρης και αδήλωτης εργασίας είτε, διότι αφού το καταβάλουν, το ζητούν πίσω με την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, ακόμα και της απόλυσης.

➢  Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα:

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν οι εργαζόμενοι/ες αμείβονται με μέσο ωρομίσθιο, ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου 2024.

•  Αν αμείβονται με ωρομίσθιο, υπολογίζονται δύο μέσα ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4, συν την αναλογία επιδόματος, η οποία υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποσό του δώρου με τον συντελεστή 0,04166. Το μέσο ωρομίσθιο υπολογίζεται διαιρώντας το τελικό ποσό που λήφθηκε αυτήν την περίοδο με τις ημέρες εργασίας (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας. ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας).

•  Αν αμείβεται με μισθό και η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό.

•  Αν αμείβεται με ημερομίσθιο, δικαιούται 15 ημερομίσθια.

➢   Υπενθυμίζουμε ότι ο μισθός του Μαίου οφείλει να περιλαμβάνει τις ημέρες που συμπίπτουν με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας μας, ακόμα κι αν είναι μέρες αργιών, διακοπών ή μέρες που η επιχείρηση, παρότι είχε δικαίωμα να ανοίξει, παρέμεινε κλειστή. Παράλληλα, κάθε εργοδότης οφείλει να τηρήσει τις ημέρες διακοπών την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, ορίζονται από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες απέναντι στην εργοδοσία!

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες από συναδέλφους και συναδέλφισσες του κλάδου για τη μη καταβολή του δώρου ή τη μη τήρηση των αντίστοιχων αργιών. Μετά από καταγγελίες και στο σωματείο, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους- μη καταβληθέντα δώρα και επιδόματα από δομές τηε ιδιωτικής εκπαίδευσης και η εργοδοσία αναγκάστηκε να τα καταβάλει. Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν ότι με τη συσπείρωση γύρω από τα σωματεία μας, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της εκμετάλλευσης λόγω των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών από Κυβέρνηση και εργοδοσία, μπορούμε να κερδίζουμε και να επιβάλουμε τις ανάγκες μας!

Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή του, περικοπή του ή όποιο άλλο τέχνασμα!

Οργανωνόμαστε – Καταγγέλλουμε – Διεκδικούμε

ΣΕΦΚ- Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

sefk.gr/ sefk@sefk.gr/ 6933250297/ 3ης Σεπτεμβρίου 48β (ΕΚΑ)

Σχολιάστε