Πρόταση ΣΣΕ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΣΤΑ ΦΜΕ

ΑΡΘΡΟ 1 : ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι διδάσκοντες όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ).

ΑΡΘΡΟ 2: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

Α. Διδακτικό Προσωπικό:

Από 1.9.2022, τα κατώτατα όρια των βασικών αποδοχών των εργαζόμενων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, διαμορφώνονται ως εξής:

α. Ο βασικός μηνιαίος μισθός, για απασχόληση 21 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως (πλήρης απασχόληση) διαμορφώνεται στο ποσό των 1.175 €.

β. Το βασικό ωρομίσθιο (κατ’ αναλογία του μηνιαίου μισθού) διαμορφώνεται στο ποσό των  13,36 € μικτά για κάθε ώρα απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι στις άνω αποδοχές δεν περιλαμβάνεται η εργασία κατά το διάλειμμα.

ΑΡΘΡΟ 3: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Πλήρης απασχόληση θεωρείται αυτή κατά την οποία ο διδάσκων απασχολείται για τουλάχιστον 21 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στα ΦΜΕ ανεξαρτήτως του αριθμού των συμβάσεων.

Οι διδάσκοντες/εκπαιδευτικοί στα ΦΜΕ προσλαμβάνονται ως μισθωτοί πλήρους απασχόλησης. Εργασία για λιγότερες από 21 ώρες εργασίας την εβδομάδα θεωρείται μερική απασχόληση κατά την έννοια του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, και υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις των παρ. 1, 6, 8, 9, 10, 11, 13 και 14 του άρθρου αυτού. Μερική απασχόληση, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν τούτο επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο που περιγράφεται τεκμηριωμένα στο έγγραφο της σύμβασης μερικής απασχόλησης.

ΑΡΘΡΟ 4: ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΥΕΤΙΑΣ

Στους μισθωτούς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομίσθιου ή του βασικού μηνιαίου μισθού, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα. Ως υπηρεσία υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη του κλάδου.

Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση προηγούμενων εργοδοτών είτε με απόσπασμα του λογαριασμού ατομικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, είτε με συνδυασμό αυτών.

Για τον υπολογισμό της πολυετίας, ως έτος εργασίας, θεωρείται το ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή απασχόληση τουλάχιστον 9 μηνών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΛΥΕΤΙΑΣ:

27 μήνες απασχόλησης                                            10% επί του βασικού

54 μήνες απασχόλησης                                            20% επί του βασικού

81 μήνες απασχόλησης                                          30% επί του βασικού

108 μήνες απασχόλησης                                                     35% επί του βασικού

135 μήνες απασχόλησης                                                     40% επί του βασικού

162 μήνες απασχόλησης                                                     45% επί του βασικού

ΑΡΘΡΟ 5: ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ

Στους εργαζόμενους κατόχους MASTER ή διδακτορικού διπλώματος, σχετικών με το αντικείμενο της διδασκαλίας, καταβάλλεται επίδομα 8% και 12%, αντίστοιχα, επί του ως άνω βασικού ωρομισθίου ή μισθού.

Στους εργαζόμενους κατόχους πιστοποιητικού/βεβαίωσης κατάρτισης, που χορηγείται από αναγνωρισμένα δημόσιου χαρακτήρα πανεπιστήμια ή ισότιμα προς αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχετικού με το αντικείμενο της διδασκαλίας, καταβάλλεται επίδομα 5% επί του ως άνω βασικού ωρομισθίου και μισθού. Σε περιπτώσεις κατοχής περισσότερων του ενός πιστοποιητικών/βεβαιώσεων, το επίδομα χορηγείται μία φορά, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών.

ΑΡΘΡΟ 6: ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ

Σε όλους τους διδάσκοντες καταβάλλεται επίδομα τέκνου 5% για κάθε τέκνο και έως τρία (3) τέκνα. Το επίδομα τέκνου δικαιούνται τόσο οι έγγαμοι όσο και οι άγαμοι γονείς, καθώς και οι διαζευγμένοι. Το επίδομα χορηγείται μέχρι συμπληρώσεως του 18ου έτους της ηλικίας των τέκνων και, εφόσον αυτά σπουδάζουν, μέχρι συμπληρώσεως του 24ου έτους της ηλικίας τους. Προκειμένου για τέκνα που χαρακτηρίζονται, από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ως ανίκανα για κάθε εργασία το επίδομα αυτό διατηρείται για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα.

ΑΡΘΡΟ 7: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ-ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Στους διδάσκοντες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, ανεξάρτητα από την παροχή της εργασίας τους με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, καταβάλλονται επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/1981 και χορηγείται άδεια ή αποζημίωση άδειας, σύμφωνα με τις περί αυτών διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Τα δώρα εορτών καταβάλλονται στους δικαιούχους, για τα Χριστούγεννα μέχρι την 21/12 και το Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Σε περίπτωση  κατάργησης της νομοθεσίας ή τροποποίησης αυτής επί τω χείρω, τα ως άνω δώρα και επιδόματα θα συνεχίσουν να υπολογίζονται και να καταβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, στην οποία παραπέμπει η παρούσα ΣΣΕ, η οποία και ενσωματώνει αυτήν.

ΑΡΘΡΟ 8: ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ

Σε όλους τους έγγαμους διδάσκοντες καταβάλλεται επίδομα γάμου 10%. Δικαιούχοι του επιδόματος γάμου είναι και οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας, καθώς και όσοι έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης.

ΑΡΘΡΟ 9: ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  1. Η τηλεργασία δεν αποτελεί μόνιμη μορφή εργασίας. Αποτελεί εξαιρετική μορφή παροχής της εργασίας εφαρμοζόμενη μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 67 του ν. 4808/2021, όπως ισχύει. Τυχόν συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για παροχή τηλεργασίας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, καταρτίζεται μόνο με έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι που καθιστούν την εξ αποστάσεως εργασία απολύτως αναγκαία. Στο έγγραφο της συμφωνίας αναφέρονται αναλυτικά και οι σχετικές δαπάνες που καλύπτονται από τον εργοδότη, οι οποίες δεν μπορεί να υπολείπονται των προβλεπόμενων στην παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4808/2021, όπως ισχύει.
  2. Στην περίπτωση τηλεργασίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, το ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 10%. Εννοείται ότι η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται και σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό.
  3. Η διάρκεια της εξ αποστάσεως διδακτικής ώρας ορίζεται σε 40 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό του φυσικού τμήματος.
  4. Για τη χρήση ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, ο εργοδότης επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με συνδρομή χρήσης, εφόσον αυτή είναι απαραίτητη.

ΑΡΘΡΟ 10: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΥΠΕΡΩΡΊΕΣ

Οι είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες αποτελούν το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης των υπαγομένων στην παρούσα διδασκόντων. Οι διδάσκοντες που απασχολούνται, πέραν των 21 ωρών εβδομαδιαίως, δικαιούνται για κάθε ώρα απασχόλησης μέχρι τη συμπλήρωση των 40 ωρών εβδομαδιαίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 12%. Για απασχόληση άνω των 40 ωρών εβδομαδιαίως, ισχύουν τα υπό Νόμου οριζόμενα σχετικά με την προσαύξηση των αποδοχών. Ως απασχόληση νοείται και οποιαδήποτε απασχόληση εντός ή εκτός του χώρου εργασίας και εκτός συμφωνημένου ωραρίου, π.χ. ενημέρωση γονέων, meetings, παρακολούθηση σεμιναρίων – επιμορφώσεων – συνεδρίων, επιτηρήσεις, εργασία κατά το διάλειμμα, κλπ.

ΑΡΘΡΟ 11: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

  1. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα εργαζόμενους αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  2. Οι δεδουλευμένες αποδοχές εκάστου μηνός, καθώς και οι τυχόν προσαυξήσεις τους, καταβάλλονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού την 1η ημέρα του επόμενου μηνός.

ΑΡΘΡΟ 12:  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  1. Ο διδάσκων έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
  2. Να βρίσκεται στο ΦΜΕ τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμά του και πέντε (5) τουλάχιστον πρώτα λεπτά πριν από την έναρξη του μαθήματος και να εισέρχεται στην αίθουσα διδασκαλίας αμέσως μετά τη σήμανση έναρξης του μαθήματος (κουδούνι). Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία και κάθε άλλης μορφής απασχόληση πριν από ώρα 8.00 π.μ. και μετά από ώρα 10.30 μ.μ.
  3. Να δίνει πληροφορίες στους γονείς για την πρόοδο των μαθητών του, σε χρόνο που καθορίζεται από τη διεύθυνση του φροντιστηρίου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί του και σε κάθε περίπτωση εντός των εργάσιμων ημερών. Κάθε ώρα απασχόλησης για ενημέρωση των γονέων αμείβεται κατά τα οριζόμενα στην παρούσα.
  4. Η απασχόληση των διδασκόντων για επιτήρηση, στα επαναληπτικά τρίωρα διαγωνίσματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν συμφωνίας και στα πλαίσια του συμφωνημένου ωραρίου. Εάν η επιτήρηση γίνεται εκτός του συμφωνημένου ωραρίου καταβάλλεται το αντίστοιχο ωρομίσθιο ή και οι τυχόν προβλεπόμενες από την παρούσα ή τον Νόμο προσαυξήσεις. Στους διδάσκοντες καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 1 ευρώ ανά διόρθωση γραπτού τρίωρου επαναληπτικού διαγωνίσματος. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται ταυτόχρονα με τις μηνιαίες αποδοχές.

2. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων.

3. Το αμιγώς διδακτικό έργο των καθηγητών περιλαμβάνει τη διδασκαλία με βάση το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχει ο εργοδότης, τη σύνταξη και διόρθωση διαγωνισμάτων και τέστ. Κάθε άλλο έργο πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω αμιγώς διδακτικό έργο, όπως, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι σημειώσεις των καθηγητών (φυσικές ή ηλεκτρονικές), η συγγραφή βιβλίου (φυσικού ή ηλεκτρονικού) για τις ανάγκες του μαθήματος ή/και του εκπαιδευτηρίου, δεν αποτελεί έργο μισθωτού ανήκον στον εργοδότη, αλλά έργο πνευματικής ιδιοκτησίας του ιδίου του καθηγητή, τόσο ως προς το ηθικό όσο και ως προς το περιουσιακό δικαίωμα, προστατευόμενου από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 ως τροποποιηθείς ισχύει. Η δε χρήση ή εκμετάλλευση αυτού από το ΦΜΕ απαιτεί ειδική έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

4. Έργο πνευματικής ιδιοκτησίας του ίδιου του καθηγητή, τόσο ως προς το ηθικό όσο και ως προς το περιουσιακό δικαίωμα, προστατευόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 ως τροποποιηθείς ισχύει, αποτελεί και το βιντεοσκοπημένο ή ηχογραφημένο μάθημα. Για κάθε χρήση του πέραν της συκεκριμένης διδακτικής ώρας κατά την οποία αποτυπώθηκε σε υλικό φορέα (βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση) απαιτείται ιδιαίτερη έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Εννοείται ότι η βιντεοσκόπηση/ηχογράφηση απαιτεί την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του διδάσκοντος και την αντίστοιχη έγγραφη δέσμευση του εργοδότη ως προς την τήρηση των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 679/2018 και του Ν. 4621/2019.

5. Ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει ιδιαίτερο χώρο για το γραφείο των καθηγητών.

ΑΡΘΡΟ 13: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ

  1. Το πρόγραμμα διδασκαλίας καθώς και η επιλογή των βιβλίων αποφασίζεται και συντάσσεται με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, εκτός εάν τα μέρη τροποποιήσουν αυτό από κοινού με έγγραφη σχετική συμφωνία, ιδία αν τούτο επιβάλλεται από εξετάσεις ή άλλους σοβαρούς λόγους. Προφορικές τροποποιήσεις αποκλείονται και δεν παράγουν ισχύ. Αν η τροποποίηση περιλαμβάνει και αλλαγή του προγράμματος διδασκαλίας τότε αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης εργασίας που θα συμφωνείται εγγράφως και θα αναγγέλλεται στους αρμόδιους φορείς.
  2. Η διδακτική ώρα ορίζεται σε 45 λεπτά. Μετά από κάθε διδακτική ώρα διενεργείται υποχρεωτικά διάλειμμα 15 λεπτών.
  3. Προγραμματισμένες ώρες διδασκαλίας, που δεν πραγματοποιούνται για λόγους που αφορούν το φροντιστήριο, αμείβονται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και δεν υπάρχει υποχρέωση του καθηγητή για αναπλήρωσή τους. Εάν, όμως, αναπληρωθούν, καταβάλλεται ανάλογη, πρόσθετη αμοιβή και οι τυχόν επιβαλλόμενες από την παρούσα ή από τον Νόμο προσαυξήσεις.
  4. Σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε, εφόσον φυσικά οι ημέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Ως ημέρες αργίας θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των εκπαιδευτηρίων, δηλαδή: 28η Οκτωβρίου, 17η Νοεμβρίου, 30η Ιανουαρίου (γιορτή των Τριών Ιεραρχών), Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς και οι τοπικές αργίες (όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για τα δημόσια σχολεία). Η παρούσα ρύθμιση ισχύει για τους διδάσκοντες που απασχολούνται είτε με πλήρη, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, απασχόληση  είτε με μερική τοιαύτη. Κατά τις ημέρες αργίας, όπως ορίζονται στο Ν. 4808/2021 καθώς και κατά τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων και Πάσχα οι εργαζόμενοι δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει του προγράμματος διδασκαλίας.
  5. Κατά τους μήνες των εξεταστικών περιόδων (π.χ. Μάιο, Ιούνιο) οι καθηγητές αμείβονται με βάση το συμφωνηθέν ωρολόγιο πρόγραμμα, εκτός αν συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι ώρες διδασκαλίας υπερβαίνουν το αρχικό, οπότε για τις επιπλέον αυτές ώρες καταβάλλεται ανάλογη πρόσθετη αμοιβή.

ΑΡΘΡΟ 14 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΙΩΝ

Οι ημέρες διακοπών και αργιών στα φροντιστήρια καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου, Πάσχα,  από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:

Οι προβλεπόμενες από το Ν. 4808/2021 που θα ισχύουν και εφαρμόζονται ακόμα και σε περίπτωση περιορισμού ή και κατάργησης των σχετικών διατάξεων του Νόμου.

Η κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε Φροντιστηρίου, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικές γιορτής.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Κάθε άλλη προβλεπόμενη για τον χώρο της εκπαίδευσης αργία.

ΑΡΘΡΟ 15: ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Ή ΑΛΛΗ ΑΡΓΙΑ

Η εργασία κατά τις Κυριακές, εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση απασχόλησης κατά ημέρα Κυριακή ή αργία, σε περίπτωση εξετάσεων και μόνο σε διάστημα ενός μηνός πριν από αυτές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες κατά 75%. 

ΑΡΘΡΟ 17: ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

  1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος εργαζόμενη που κατέστη έγκυος κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της απασχόλησής της, για την οποία ισχύουν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προστατευτικές διατάξεις, και τουλάχιστον για τα 3/5 του ωραρίου που δίδαξε κατά το έτος που κατέστη έγκυος, εκτός αν δεν προσληφθεί κανένας καθηγητής αντίστοιχης ειδικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται υπερήμερος.
  2.  Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον μισθωτό που διακόπτει προσωρινά τον εργασιακό του βίο προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αμέσως μετά το πέρας αυτής.
  3. Η γονική άδεια καθώς και οι λοιπές άδειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4808/2021.

ΑΡΘΡΟ 18: ΛΗΞΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

  1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προειδοποιεί τον εργαζόμενο με τον οποίο είχε συνάψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου το προηγούμενο διδακτικό έτος για τη μη ανανέωση της σύμβασής του κατά το επόμενο διδακτικό έτος, το αργότερο έως την 20η Μαΐου. Με την επιφύλαξη των οριζόμενων για τις αορίστου χρόνου συμβάσεις, αν ο εργαζόμενος δεν ενημερωθεί γραπτώς για τη μη ανανέωση της σύμβασής του μέχρι και την 20η Μαίου κάθε έτους, τότε θεωρείται αυτοδικαίως και άνευ άλλου τινός ότι η σύμβασή του ανανεώνεται αυτοδικαίως με τους ίδιους όρους για το επόμενο διδακτικό έτος, ήτοι μέχρι την 31η  Μαΐου του επόμενου έτους. Ο δε εργοδότης υποχρεούται να αποδέχεται την εργασία του διδάσκοντος, άλλως καθίσταται υπερήμερος.  
  2. Η απασχόληση εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και δεν μπορεί να λήγει πριν το τέλος των εισαγωγικών και προαγωγικών εξετάσεων.
  3. Μείωση των συμφωνημένων ωρών εργασίας που προβλέπονταν στην τελευταία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου σύμβαση εργασίας δεν επιτρέπεται κατά τη σύναψη νέας τοιαύτης,παρά μόνον κατόπιν κοινής συμφωνίας των μερών. Εξαιρετικά επιτρέπεται η μείωση των ωρών εργασίας μονομερώς από τον εργοδότη, μόνον αν υπάρχει παραχρήμα αποδεδειγμένη μείωση του συνολικού αριθμού των ωρών του μαθήματος της ειδικότητας του καθηγητή και μέχρι ποσοστό μείωσης 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των ωρών απασχόλησης του καθηγητή, κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο.
  4. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας, σε κάθε περίπτωση, δύναται να γίνει κατόπιν συμφωνίας των μερών.

ΑΡΘΡΟ 19: ΙΣΧΥΣ

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από την υπογραφή της.

ΑΡΘΡΟ 20: ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  1. Αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης

Τυχόν ανώτερες από την παρούσα καθοριζόμενες αποδοχές, ευνοϊκότεροι τρόποι υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής επιδομάτων, ευνοϊκότεροι λοιποί όροι εργασίας που προβλέπονται από γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, άλλων ρυθμίσεων, εσωτερικών κανονισμών, εθίμων/επιχειρησιακής συνήθειας ή ατομικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και παροχές εξ ελευθεριότητας δεν θίγονται από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

2.  Οι συμβαλλόμενοι δεσμεύονται αφενός στην τήρηση της σχετικής με τη βία και παρενόχληση στην εργασία διατάξεις και αφετέρου στην από κοινού σύνταξη πολιτικής κατά βίας και παρενόχλησης στην εργασία και την υιοθέτηση αυτής μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ή ενσωματώνεται ως παράρτημα η πολιτική κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η οποία ισχύει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσης.