Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας

Είναι γνωστό σε όλους όσοι εργαζόμαστε σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης  ή σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών ότι καθημερινά βιώνουμε την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Καταστάσεις όπως η μη καταβολή των νόμιμων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, η καταγραφή στη σύμβαση λιγότερων διδακτικών ωρών από όσες εργαζόμαστε ή οι λογικές ότι «εδώ η διδακτική ώρα είναι 60 λεπτά». Το νέο φαινόμενο είναι η απώλεια του στοιχειώδους και παιδαγωγικά τεκμηριωμένου διαλείμματος ανάμεσα στις διδακτικές ώρες ή ακόμα και η απασχόλησή μας σε διδακτικό έργο αλλά δηλωμένους με συμβάσεις γραμματείας (!).

Όλα αυτά αποτελούν καθημερινότητα για εμάς τους καθηγητές στα φροντιστήρια. Οι εργοδότες, έχοντας ως κύριο κριτήριο το κέρδος τους, δεν διστάζουν να κλέβουν τα νόμιμα δεδουλευμένα μας. Και ενώ από την πρώτη μέρα μας επαναλαμβάνουν ότι «εδώ είμαστε όλοι συνεργάτες», όταν όμως έρθει η ώρα του «ταμείου» αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο.

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Τα δικαιώματά μας δεν τα παραχωρούμε και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν εργοδότη!

1. Ωρομίσθιο: Το κατώτατο ωρομίσθιο είναι 8,15 € μεικτά, ανά διδακτική ώρα, συν 10% προσαύξηση για κάθε τριετία δουλειάς και μέχρι και τρεις τριετίες έως το 2012.

Δηλαδή:

1 τριετία: 8, 96 €

2 τριετίες: 9, 78 €

3 τριετίες: 10,59 €

  • Υψηλότερα ωρομίσθια από τα καθοριζόμενα –μετά από συμφωνία εργοδότη/ εργαζόμενου- είναι νόμιμα.
  • Χαμηλότερα ωρομίσθια από τα καθοριζόμενα είναι παράνομα και πρέπει να καταγγέλλονται.

2. Η διδακτική ώρα ορίζεται από το νόμο στα 45 λεπτά της ώρας (άρθρο 202, ν. 4610/2019). Η υπέρβασή της συνιστά παρανομία.

3. Κατά τη διάρκεια των αργιών και των διακοπών,  τα φροντιστήρια πρέπει να διακόπτουν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και να αμειβόμαστε με το αντίστοιχο ημερομίσθιο,χωρίς να προσφέρουμε τις υπηρεσίες, (σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που αναγράφεται στην ατομική σύμβαση για τη/ τις συγκεκριμένη/ες μέρα/ες αργίας ή διακοπών άρθρο 80, ν. 4445/2016).

4. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα και αποζημίωση άδειας. Η μη καταβολή των παραπάνω αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα για τον εργοδότη (πράγμα που πιστοποιεί τη σοβαρότητα της παρανομίας). Εργοδοτική πρακτική τύπου «εδώ δεν δίνουμε δώρα…» είναι παράνομη και καταγγέλλεται στο σωματείο.

5. Ασφάλιση: Ο εργοδότης υποχρεούται να αποδίδει στα ασφαλιστικά ταμεία το αντίστοιχο ποσό που παρακρατά από τον εργαζόμενο καθώς και αυτό που αφορά στον ίδιο. Η λογική των εργοδοτών «θα σου βάλω τα μισά» ή «τι τα θες τα ένσημα εάν μπορείς να παίρνεις το επίδομα» είναι κερδοφόρα μόνο για αυτούς. Το ποσό των επιδομάτων μας μειώνεται και δεν θα πάρουμε ΠΟΤΕ σύνταξη εάν δεν το φροντίσουμε! Aς έχουμε κατά νου ότι πολλοί εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που έχουν προσέξει τα παραπάνω έχουν συνταξιοδοτηθεί.

6. Ειδικότητα: Καθηγητής / διδακτικό προσωπικό. Είναι διαδεδομένη πρακτική των εργοδοτών να αρνούνται να αναγνωρίσουν στους εργαζόμενους των φροντιστηρίων τους το ωράριο και το ωρομίσθιο του εκπαιδευτικού. Επιδιώκουν, μέσω της υπογραφής συμβάσεων ανειδίκευτων εργαζομένων (π.χ. γραμματεία) να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε μια τέτοια πραγματικότητα.

7. Οι γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν μέσα στο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει η σύμβασή τους, δικαιούνται άδεια, δύο μήνες πριν τον τοκετό και δύο μετά (η άδεια χορηγείται από το ΙΚΑ). Σε περίπτωση που η σύμβαση διαρκεί περισσότερο, δικαιούνται επιπλέον 6 μήνες άδεια (που χορηγείται από τον Ο.Α.Ε.Δ.). Φυσικά, απόλυση εγκύου απαγορεύεται ρητά.

Αν διαπιστώσουμε παράβαση των παραπάνω ή κάποιου άλλου όρου της σύμβασης την οποία έχουμε υπογράψει, ενημερώνουμε το σωματείο και διεκδικούμε την τήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας απευθείας από τον εργοδότη. Είναι λανθασμένη η αντίληψη «ας μη μιλήσουμε, γιατί θα βγούμε χαμένοι». Αντίθετα, η πείρα δείχνει ότι ο εργαζόμενος που έχει συνείδηση και θάρρος, βγαίνει κερδισμένος όταν διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Όμως αυτή η πραγματικότητα δε μας αρκεί!

Τα φροντιστήρια είναι η ζωή μας και η πραγματικότητά μας. Οφείλουμε, για εμάς, το μέλλον μας και τις οικογένειές μας να την αλλάξουμε. Εμείς, με τις σημειώσεις μας, τα διορθώματά μας, τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, τις προσπάθειές μας στην τάξη έχουμε χτίσει αυτά τα λαμπερά τζαμένια κτίρια με τις αυτάρεσκες επιγραφές. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αλλαγές στις αμοιβές και στην καθημερινότητά μας.

Σε μια περίοδο τεράστιας ακρίβειας και χτυπήματος του εργατικού εισοδήματος, μετά από την παρατεταμένη απώλεια δικαιωμάτων και μισθών που συντελέστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση βοά ότι «δεν αντέχουμε άλλο»!

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινότητά μας ανθρώπινη, αντιμετωπίζοντας την απλήρωτη εργασία στον κλάδο μας και αποδίδοντάς μας αυτά που μας αξίζουν και μας αναλογούν για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Ως ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αγωνιστικής διεκδίκησης για την υπογραφή ΣΣΕ. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας αυτός, χρειάζεται η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις διαδικασίες του σωματείου μας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε η δύναμή μας είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας μας!

  • Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας!
  • Καταγγέλουμε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων μας!
  • Διεκδικούμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 6933250297 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s