Για τις εργασιακές συνθήκες στα ιδιωτικά ΙΕΚ

στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι των ιδιωτικών ΙΕΚ,

Οι εργασιακές συνθήκες, για την πλειοψηφία των καθηγητών, είναι από τις χειρότερες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η υπογραφή συμβάσεων με συγκεκριμένο ωράριο και απολαβές και πόσο μάλλον η τήρησή τους, με τα δώρα και τα επιδόματα να καταβάλλονται θεωρούνται πολυτέλεια. Η εργοδοσία, άλλωστε, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων «έχει φροντίσει» ώστε οι συμβάσεις μας να διαρκούν μόνο λίγους μήνες, ώστε να αποφεύγουν τις πληρωμές μας για το χρονικό διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ενώ, δεν καταβάλλονται ούτε οι νόμιμες πληρωμές μας για τις μέρες των αργιών ή τυχόν μαθημάτων που χάνονται χωρίς δική μας ευθύνη.

Το εκπαιδευτικό υλικό που προετοιμάζουμε, χωρίς ανταμοιβή, με τεχνάσματα συχνά καταλήγει αποθηκευμένο στους σκληρούς δίσκους της εταιρίας και η επιπλέον εργασία για επίβλεψη μοριοδοτούμενων εργασιών των σπουδαστών γίνεται… εθελοντικά. Οι διοικητικοί, οι φροντιστές, οι καθαριστές και οι καθηγητές είμαστε το ΙΕΚ. Παρόλα αυτά λαμβάνουμε ελάχιστη ανταμοιβή από τα δίδακτρα που με κόπο καταβάλουν οι σπουδαστές μας. Αντίθετα, οι εργοδότες, συχνά με δικαστήρια που εκκρεμούν εναντίον τους για φορολογικούς και άλλους λόγους, καρπώνονται τον κόπο μας και εκμεταλλεύονται την ανάγκη των σπουδαστών μας για αναγνωρισμένα διπλώματα.

Οι διευθύνσεις αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές ως πελάτες χωρίς να ενδιαφέρονται στο παραμικρό για τα εκπαιδευτικά εφόδια που τους παρέχουν. Συρρικνώνουν τα προγράμματα σπουδών σε όλο και λιγότερες ώρες, ενώ υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτικές οι παρακολουθήσεις. Ενώνουν τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων με τη δικαιολογία ότι οι τίτλοι των μαθημάτων μοιάζουν μεταξύ τους και κάνουν «τα στραβά μάτια» όταν κάποιοι σπουδαστές απουσιάζουν ακόμη και εξ ολοκλήρου από τα υποχρεωτικά μαθήματα. Η έννοια της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης καταπατάται, καθώς οι σπουδαστές μας, συνήθως, είναι ήδη εργαζόμενοι χωρίς αρκετό χρόνο για διάβασμα και πρακτική άσκηση. Η κτιριακή διαχείριση και η καθαριότητα γίνεται από ελάχιστους ανθρώπους, όταν μάλιστα καθημερινά μπαινοβγαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι σε κοινόχρηστους χώρους. Η τηλεκπαίδευση την περίοδο της καραντίνας έγινε αποκλειστικά με κόστος και εξοπλισμό των καθηγητών. Ενώ, οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούνται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάθε φορά που οι σπουδαστές αιτούνται τα αυτονόητα, όπως φωτοτυπίες σημειώσεων αντί για ηλεκτρονικά αρχεία, επαρκή θρανία μέσα στις διαθέσιμες αίθουσες, εξοπλισμένα εργαστήρια, επαφή με εργοδότες για την πρακτική τους άσκηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι σε όλα αυτά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:

Συμβάσεις συνεχείς για όλο το εκπαιδευτικό έτος ή αορίστου χρόνου.

Αξιοπρεπή μισθό, εξισωμένο με αυτό των καθηγητών Δημοσίων ΙΕΚ που να ανταμείβει συνολικά τον κόπο μας αλλά και τις απαιτήσεις της πολύωρης εργασίας μας στο σπίτι

Τα δώρα και τα επιδόματα άδειας που δικαιούμαστε όλοι, ανεξαρτήτου σύμβασης αλλά και το τμήμα του επιδόματος αδείας και των δώρων που οφείλεται να μας χορηγηθεί αν η σύμβαση σταματήσει πρόωρα

Την επιπλέον πληρωμή μας για:

  • τις ημέρες αργίας και σχολικών διακοπών
  • τη συμμετοχή σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες, έξτρα project και σεμινάρια
  • τις περιπτώσεις που -με την ανοχή της διεύθυνσης- οι σπουδαστές δεν προσέρχονται

Την έγκαιρη πληρωμή μας μέχρι το τέλος του μήνα

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, χωρίς να χρειάζονται οι υπερωριακές-απλήρωτες βάρδιες. Απαραίτητος όρος για αυτό είναι:

– Ολιγάριθμα τμήματα σπουδαστών

– Επαρκές διοικητικό προσωπικό για μια εύρυθμη λειτουργία και όχι μετακύληση εργασίας διοικητικού ή άλλου χαρακτήρα στον εκπαιδευτικό, πέραν των καθηκόντων του

– Επαρκές βοηθητικό προσωπικό για καθαρό και οργανωμένο χώρο

Τα πνευματικά δικαιώματα των σημειώσεών μας –ο κόπος μας δεν ανήκει αυτόματα σε κανέναν εργοδότη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να μπει ένα τέλος στο καθεστώς πλήρους απουσίας ρύθμισης της εργασίας στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Ένα καθεστώς, που σε συνδυασμό με τη συνολική αντεργατική πολιτική έχει επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα, ελαστική και εντατική εργασία με μισθούς πείνας για τους καθηγητές και όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ο μόνος δρόμος για να αλλάξει η κατάσταση είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οργανωνόμαστε στο Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση – ΣΕΦΚ! Η στήριξη και συμμετοχή στο κλαδικό μας σωματείο είναι η δύναμή μας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τις νίκες και κατακτήσεις που έχουμε ανάγκη!

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 2103820537, 6932414994 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s