Απόφαση Γενικής Συνέλευσης (13/3/2022)

στις

Η πραγματικότητα των φροντιστηρίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης σήμερα

Η απουσία συλλογικής σύμβασης, εδώ και δέκα χρόνια, (συνεπικουρούμενης και από την κινηματική νηνεμία) έχουν διαμορφώσει μια νέα γενιά στα φροντιστήρια, στην ιδιωτική εκπαίδευση γενικά, που διαπραγματεύεται ατομικά, χωρίς κανένα στήριγμα. Η πραγματικότητα αυτή έχει φτάσει στα όριά της. Ακόμα και η εργασία σε ένα φροντιστήριο που δίνει «τα νόμιμα» είναι μια εργασία χαμηλών προσδοκιών, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις σύγχρονες ανάγκες για επιβίωση (βλ. και τελευταίες εξελίξεις με την ακρίβεια). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τάσεις μαζικής φυγής από τα φροντιστήρια (για μια αβέβαιης προοπτικής θέση αναπληρωτή ειδικής αγωγής για τους μεγαλύτερους και για μια θέση σε εταιρία για τους μικρότερους των θετικών επιστημών). Αντικειμενικά, υπάρχει ανάγκη για υπογραφή νέας σύμβασης.

Η πραγματικότητα στο εργατικό κίνημα και στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η πραγματικότητα στο εργατικό κίνημα είναι εξαιρετικά δυσμενής: μετά τη δεκαετία των μνημονίων που φτωχοποίησαν την κοινωνία και τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα –και μετά τις αυταπάτες μιας «αριστερής» κυβέρνησης που θα έδινε λύσεις, ήρθε η πανδημία που καθήλωσε το εργατικό κίνημα και πριν αυτή ολοκληρωθεί η ακρίβεια, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Νόμος Χατζηδάκη ολοκλήρωσε το έργο των νεοφιλελεύθερων νόμων Γεωργιάδη τον Νοέμβριο του ’19 και των μνημονιακών νόμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ήρθε να παγιωθεί νομοθετικά και να προστεθούν εμπόδια σε ενδεχόμενη ανάκαμψη του εργατικού κινήματος. Ο Συντονισμός Σωματείων έχει προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις αλλά, πέρα από αυτόν, γενικά δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές προσπάθειες εναντίον του. Στο μεταξύ, λόγω της μη εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ -με την οποία εγγραφή εμείς διαφωνούμε κάθετα και θα την αντιπαλέψουμε- δεν μπορούν να σωματεία να προχωρήσουν στη διεκδίκηση σύμβασης. Φυσικά, κάτι τέτοιο υποσκάπτει ακόμα και το ενδεχόμενο πρώτων διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες

Στην ιδιωτική εκπαίδευση, η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη: εργαζόμενοι χωρίς συμβάσεις και σωματείο αναφοράς (ΙΕΚ), κέντρα μελέτης, παραρτήματα των φροντιστηρίων, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια με εργασιακές σχέσεις γαλέρας (τύπου 3 €), κέντρα ξένων γλωσσών –γαλέρες, φροντιστήρια με χαμηλές αμοιβές (όπως ειπώθηκε παραπάνω).

Η κατάσταση στο σωματείο

Την επομένη των εκλογών –οι οποίες έγιναν μετά από μεγάλη προσπάθεια παλιών και νέων συναδέλφων- έχουν μπει οι βάσεις για μια επανεκκίνηση.  Στη νέα πραγματικότητα, που συνεχίζει την αγωνιστική παράδοση του παλιού ΣΕΦΚ- έχουμε συμφωνήσει ότι προσπαθούμε για ένα σωματείο μαζικό, διακλαδωμένο σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και σε όλα τα φροντιστήρια Μ.Ε. που παραδοσιακά διαθέτουμε δυνάμεις. Επίσης, ότι θα παλέψουμε για τη συνεννόηση με τον Βύρωνα και την ΟΙΕΛΕ (παρά το εχθρικό κλίμα- μη ξεχνάμε τη διαγραφή του ΣΕΦΚ από την ΟΙΕΛΕ) και κυρίως ότι θα επιχειρήσουμε να συγκροτήσουμε δυνάμεις στην προοπτική της υπογραφής σύμβασης.

Παράλληλα, επιχειρήσαμε να έχουμε τακτικές συνεδριάσεις (ανοιχτό Δ.Σ. κάθε Τετάρτη), να παρεμβαίνουμε με εξορμήσεις στον κλάδο (προς το παρόν κάθε Παρασκευή), να βγάζουμε ανακοινώσεις για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο (10 στον αριθμό από την ημέρα ανάληψης του νέου Δ.Σ.), να συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος  (συμμετείχαμε για την πανδημία-υγεία και για το νόμο Χατζηδάκη με το Συντονισμό), να παρεμβαίνουμε σε κεντρικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο (λειτουργία των φροντιστηρίων στα χιόνια, τηλεμάθημα, αμοιβές). Εκτός αυτών, προχωρήσαμε στη δημιουργία σελίδας στο facebook και νέου site, καθώς θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητα. Παράλληλα, έχουμε υλικό για τις γραμματείες και τα ΙΕΚ, ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε στους συναδέλφους (για τα ΙΕΚ έγινε και ειδική συζήτηση). Παράλληλα, προχωρήσαμε τη συζήτηση για τη σύμβαση (και με δικηγόρους εργατολόγους στα γραφεία μας). Οργανώσαμε, επίσης, επιμέρους πλευρές της γνώσης των συναδέλφων για τα εργασιακά: βγάλαμε ανακοίνωση για το τι πρέπει να προσέχει κανείς πριν υπογράψει σύμβαση όπως και στην αλλαγή για τον κατώτατο μισθό.

Στόχοι για το επόμενο διάστημα

  • Η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των διαδικασιών του σωματείου (ανοιχτά Δ.Σ., συνελεύσεις, εξορμήσεις) πρέπει να παγιωθούν. Ταυτόχρονα, έχει ιδιαίτερη σημασία να συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες του σωματείου όλο και περισσότερα μέλη του σωματείου.
  • Η διαμόρφωση επικοινωνίας (όποιας μπορεί να υπάρχει) με τον Βύρωνα και την ΟΙΕΛΕ- Προοπτικά, θα παλέψουμε να υπάρχει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση και να είμαστε ενταγμένοι στην ΟΙΕΛΕ (άρα η αλλαγή του καταστατικού της).
  • Η διεύρυνση της δράσης μας με εξορμήσεις στα ΙΕΚ ώστε να συνδεθούμε με τους συναδέλφους που εργάζονται στο συγκεκριμένο χώρο.
  • Το άνοιγμα του σωματείου και με άλλους τρόπους εκτός από αμιγώς κινηματικούς. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ανοιχτό πνεύμα και ιδέες (π.χ. γλέντι/ πάρτι- ειδική εκδήλωση για κάποιο αντικείμενο, όπως το νέο σύστημα στην Έκθεση, παρουσίαση βιβλίου, εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις)
  • Η οικονομική ανεξαρτησία του σωματείου μας. Στην καταστατική συνέλευση, το σωματείο αποφάσισε τη διεξαγωγή εκλογών κάθε 2 χρόνια. Μέχρι σήμερα, κύρια πηγή εσόδων του σωματείου ήταν οι εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται η οικονομική συνεισφορά των μελών για την κάλυψη των πάγιων εξόδων μας (ενοίκιο, υλικά κ.λπ.), αλλά και για έξοδα που ενδέχεται να προκύψουν, όπως η οικονομική στήριξη συναδέλφων.
  • Το βασικό όμως ζήτημα είναι να δρομολογήσουμε την υπογραφή σύμβασης στα φροντιστήρια Μ.Ε., πράγμα που απαιτεί προσεκτικά βήματα. Φυσικά, πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι η μαζικοποίηση του σωματείου. Χωρίς σωματείο μαζικό, με διακλάδωση στους χώρους δουλειάς, χωρίς ζύμωσης της ιδέας της σύμβασης και των επιμέρους σημείων της με τον κλάδο, δεν υφίσταται δυνατότητα υπογραφής σύμβασης. Προϋπόθεση, επίσης, είναι η διατύπωση μιας σύμβασης που θα διακινείται στους συναδέλφους, θα συζητιέται για ό,τι προβλέπει σε επίπεδο αμοιβής και θεσμικά ζητήματα, θα μπει ο κλάδος στη λογική να τα συζητήσει. Η σύμβαση που θα φτάσει στη διαπραγμάτευση να είναι αποτέλεσμα ευρείας συζήτησης στον κλάδο. Τρίτη και σοβαρή προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου με τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου -ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής έκφρασης.

Απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου

Πέρα από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα οργανώσει το ΕΚΑ για το νόμο Χατζηδάκη (29 Μαρτίου- ημέρα εκδίκασης της προσφυγής του), στις 6 Απριλίου η ΓΣΕΕ προτείνει απεργία με αιτήματα οικονομικά (αυξήσεις, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.)και θεσμικά (στήριξη του ΕΣΥ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, μείωση των μαθητών κ.α.), κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη, μόνιμο προσωπικό και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΣΕΦΚ συμμετέχει στην απεργία! Τη στιγμή που με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη  χτυπιέται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, την απεργιακή περιφρούρηση και κατ’ επέκταση το δικαίωμά τους για συλλογικές διεκδικήσεις, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του σωματείου μας στην απεργία. Το σωματείο μας έδωσε το παρόν και στις δύο απεργίες του Ιουνίου για την ψήφιση του νομοσχεδίου μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, κόντρα στα σχέδια της Κυβέρνησης για διάλυση των συνδικάτων και των συλλογικών τους διαδικασιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s