ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

μέλος  ΟΙΕΛΕ, ΕΚΑ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537

e-mail: sefk@sefk.gr,

www.sefk.gr

26/10/2015

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ

 ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΑΚΗ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ

ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ»

 

Ο συνάδελφος Βασίλης Τσιράκης είναι φυσικός, καθηγητής στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης εδώ και 25 χρόνια και ενεργό μέλος του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ-ΘΒΕ). Τα τρία τελευταία χρόνια εργαζόταν στο φροντιστήριο «Ανατολικό», ιδιοκτησίας Α. Τεμεκενίδη, Γενικού Γραμματέα της εργοδοτικής ένωσης (ΟΕΦΕ).

     Την τελευταία σχολική χρονιά (2014-15), ο συνάδελφος είχε αυξημένο - σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές - ωράριο (17 ώρες εβδομαδιαίως), γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν συνεπής στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις απέναντι στην επιχείρηση.

    Στα τέλη Αυγούστου, και ενώ η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν είχε ακόμα ξεκινήσει, η εργοδοσία του φροντιστηρίου «Ανατολικό» ανακοίνωσε στους - περισσότερους από 50 και στα τρία παραρτήματα  της επιχείρησης - εργαζομένους ότι σχεδίαζε να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των ήδη πολύ χαμηλών ωρομισθίων τους, επικαλούμενη την επικείμενη επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, μείωσε τις ώρες διδασκαλίας πολλών εργαζομένων του φροντιστηρίου. Επιχείρησε, δηλαδή, αναδιάρθρωση της επιχείρησης εις βάρος των εργαζομένων, με πρόσχημα τη συνεχιζόμενη κρίση και το ΦΠΑ.

     Ο συνάδελφος και άλλα μέλη του σωματείου του στο φροντιστήριο αποφάσισαν να αντισταθούν συλλογικά στη σχεδιαζόμενη από την εργοδοσία βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους συνθήκης. Έτσι, δήλωσαν στον εργοδότη τους, Α. Τεμεκενίδη, την αντίθεσή τους στις μονομερείς αποφάσεις του.

    Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2015-16 και ενώ είχε κατατεθεί στον ΟΑΕΔ -στις 2 Σεπτέμβρη 2015- η  αναγγελία πρόσληψης του Β. Τσιράκη, μάταια ο συνάδελφος ανέμενε να τού δοθεί η ατομική σύμβαση εργασίας προκειμένου να την υπογράψει. Μάλιστα, οι συνεχείς σχετικές εκκλήσεις του - στις αρχές του Σεπτέμβρη - προς την διεύθυνση του φροντιστηρίου αντιμετωπίζονταν με υποσχέσεις. Στις 16 του Σεπτέμβρη, μετά από παρέμβαση του ΣΕΦΙΕ στο «Ανατολικό», η εργοδοσία υποσχέθηκε να επαναπροσλάβει εκείνους τους εργαζομένους, στους οποίους δεν είχε ανακοινωθεί το νέο ωράριο εργασίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο συνάδελφος Β. Τσιράκης.

    Ωστόσο, την επόμενη περίοδο η εργοδοσία του «Ανατολικού» δεν κάλεσε τον συνάδελφο προκειμένου να τον επαναπροσλάβει, αθετώντας στην πράξη την δέσμευσή της προς τον ΣΕΦΙΕ. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες των εργαζομένων ορίστηκε συνάντηση του απολυμένου συναδέλφου με την εργοδοσία. Ο Α. Τεμεκενίδης όχι μόνο επέμεινε στην απόφασή του να μην επαναπροσλάβει τον Β. Τσιράκη, αλλά προχώρησε - την ίδια ημέρα της συνάντησης - στην αποστολή εξωδίκου στο σπίτι του συναδέλφου με το οποίο του ανακοίνωνε την απόλυσή του, γεγονός που αποδεικνύει τον εκδικητικό χαρακτήρα της.

      Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, υπασφάλιση, ωρομίσθια πείνας, μη καταβολή δεδουλευμένων και καταπάτηση δικαιωμάτων είναι στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία και, όταν τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι για οποιοδήποτε ζήτημα, αντιμετωπίζουν την εκδικητική στάση των εργοδοτών και συχνά την απόλυση. Αποτελούν για τα αφεντικά «υλικό» αναλώσιμο, που μόνο εάν είναι υποταγμένο και δέχεται να ξεζουμίζεται και να χτυπιέται η αξιοπρέπειά του μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στους χώρους εργασίας.

   Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, οι εργαζόμενοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση των εργοδοτών. Η ομοσπονδία των εργοδοτών, η ΟΕΦΕ, καταγγέλλοντας το 2010 τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά, μαζί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στρώνοντας το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία εις βάρος των εργαζομένων. Η γενική κατάσταση της οικονομικής κρίσης και το νέο, επικίνδυνο για την εργατική τάξη, θεσμικό πλαίσιο, έδωσε στην εργοδοσία τη δυνατότητα για περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές στα ωρομίσθια και για λεηλασία όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα φροντιστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε φωνή αντίστασης στα φροντιστήρια θα πρέπει να συντρίβεται, όποιος αγωνίζεται θα πρέπει να πετιέται έξω από τους χώρους δουλειάς, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η μαύρη συνθήκη της εργασιακής ανασφάλειας και υποταγής, η οποία εξυπηρετεί, όχι κάποιο όραμα που δήθεν έχει η εργοδοσία για την παιδεία, αλλά τις γεμάτες τσέπες της από τη βάρβαρη εκμετάλλευση της εργασίας μας. 

     Ο ΣΕΦΚ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της κατάστασης τόσο στην Αττική όσο και στις υπόλοιπες περιοχές. Σε όλες τις πόλεις, στις οποίες δραστηριοποιούνται σωματεία που οργανώνουν τους εργαζομένους, αναπτύσσονται αγώνες ενάντια στις βλαπτικές μεταβολές και τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις όσων αντιστέκονται στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Ο ΣΕΦΚ θα στέκεται πάντα στο πλευρό αυτών των εργαζομένων και των σωματείων τους.

    Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στάση της εργοδοσίας του φροντιστηρίου «Ανατολικό» να απολύσει εργαζόμενο εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης που αφορά την υπεράσπιση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και αξιοπρεπών όρων εργασίας. Καλούμε τον ιδιοκτήτη Α. Τεμεκενίδη να ανακαλέσει αμέσως την άδικη αυθαίρετη και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου Β. Τσιράκη. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του απολυμένου συναδέλφου και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μαζί του, μαζί με τον ΣΕΦΙΕ και τα υπόλοιπα σωματεία του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, ώστε να ανακληθεί η απόλυσή του. Ο μαζικός ενωτικός ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι η απάντησή μας στην άδικη και επιθετική στάση των εργοδοτών. Δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνο του ούτε έναν εργαζόμενο που αντιστέκεται. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας.