Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα, 

να καταργηθεί το δουλεμπόριο

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

                                      Γ.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48 ΤΗΛ/ΦΑΞ.2108221083

Κινητά 6978865730-6978844725.

Email (pekop1999@gmail.com )

                                             ΑΘΗΝΑ 29-5-2009                           

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 Συνάδελφοι-ισσες,

 

Αναγκάστηκε η εργοδοσία της ΟΙΚΟΜΕΤ να επανορθώσει την ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων από μεικτά σε βαρέα, να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των συναδέλφων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να επαναπροσλάβει δύο συναδέλφισσες που είχαν απολυθεί μετά από παρεμβάσεις που έκανε το σωματείο μας στη διοίκηση του ΗΣΑΠ και στα σωματεία του ΗΣΑΠ. Η ΠΕΚΟΠ δηλώνει για μία ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να καταγγελθεί η σύμβαση έργου από τον ΗΣΑΠ και όλοι οι συνάδελφοί μας να προσληφθούν μόνιμοι.

Συνάδελφοι-ισσες,

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

 

                                                   Το Δ.Σ. του σωματείου.

 

 

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

THΛ 2108221083 --- 697 8844725 
EMAIL pekop1999@gmail.com 
FORUM
http://pekop.formyjob.net

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

 Βρισκόμαστε 123 χρόνια μετά το Σικάγο και την καθιέρωση του 8ωρου. Με τόσους αγώνες, με τόσες θυσίες, με τόσο τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι κι όμως η κατάκτηση του 8ωρου φαντάζει σήμερα μακρινό όνειρο που πρέπει να παλέψουμε για να πραγματοποιηθεί.  Η πέτρα του Σίσυφου δυστυχώς ξανακύλησε και πρέπει να την πιάσουμε από την αρχή.  123 χρόνια μετά και μας λείπει όχι μόνο το 8ωρο αλλά και βασικές εργατικές κατακτήσεις. Μας λείπει το αυτονόητο δικαίωμα να πληρωνόμαστε από τον άμεσο εργοδότη μας χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων.

 Το δουλεμπόριο, η ενοικίαση εργαζόμενων, οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι και οι διαμεσολαβητές, οι εκβιασμοί, οι υποχρεωτικές υπογραφές πριν πιάσεις δουλειά σε λευκά χαρτιά με ανοιχτές ημερομηνίες, με υπογραφές ότι απολύεσαι με τη θέλησή σου, ότι πήρες την άδειά σου, ότι πήρες αποδοχές παραπάνω από τα λεφτά που σου δίνουν, ότι πήρες τα δώρα και τις υπερωρίες που δεν σου έδωσαν ποτέ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πιάσεις ή να μείνεις στην δουλειά.

 Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα βιώνουμε αρκετά χρόνια τώρα όλες/όλοι οι εργαζόμενες/οι στα συνεργεία καθαρισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 Έχουμε τόσα αφεντικά που μπερδευόμαστε: Τον εργολάβο, την επόπτρια χαφιέ, τον προϊστάμενο της εταιρίας που μας ενοικιάζουν, τον επιστάτη τους, τον σεκιουριτά και πάει λέγοντας..            

 Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά! 

 Και τι ψωμί; Ούτε 4 ψοροευρώ την ώρα! Βλέπετε με την δικιά μας δουλειά πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο σύστημα.

 Από την επόπτρια-χαφιέ (συνήθως πρώην καθαρίστρια) μέχρι τον πολιτικό που δεν έχει έστω την αφέλεια της Μαρίας-Αντουανέτας να μας προτρέψει να τρώμε παντεσπάνι αλλά με παχυδερμικό ύφος και θράσος 1000 πιθήκων μάς κατηγορούν όταν αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα σαν ρατσιστές και τρομοκράτες!

 Έτσι αποκάλεσε τους συναδέλφους και τις/τους αλληλέγγυες/ους φοιτήτριες και φοιτητές στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονταν να πληρωνόμαστε από το πανεπιστήμιο απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβου-δουλέμπορα, ο πολύς κ.Πάγκαλος.  Στο ίδιο μήκος συντονίστηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, ακροδεξιοί, πρυτάνεις αλλά και το όλον ΠΑΣΟΚ με προεξάρχουσα την «αγγλοτραφή» κ. Διαμαντοπούλου.  Η αισθητική και η σύγκριση εκπροσώπων από τις δύο εποχές αποδεικνύει από μόνη της τη βαρβαρότητα των σημερινών επικυρίαρχων.

 Η αποτρόπαια δολοφονική απόπειρα κατά της γραμματέως του σωματείου μας Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι η κορυφή του παγόβουνου του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε και της μαύρης πραγματικότητας που κανένας από τους θεσμικούς, κυβερνήσεις κόμματα και κυρίαρχα συνδικάτα με επικεφαλής τους ανεκδιήγητους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ (που έχουν δώσει τον καθαρισμό των γραφείων τους σε εργολάβο) δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν.

 Ο στρουθοκαμηλισμός τους όμως παραμένει και σήμερα παρά τη φρικαλέα πραγματικότητα που παρουσιάστηκε μετά την αποτρόπαια επίθεση κατά της Κωνσταντίνας.

 4 μήνες μετά οι ίδιοι κύκλοι ή προσπαθούν να συσκοτίσουν, να  διαστρεβλώσουν και να υπονομεύσουν την πραγματικότητα και τον αγώνα μας ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία με προτάσεις για υποψηφιότητες και φιλανθρωπικούς εράνους.  Η ξεκάθαρη άρνηση της Κωνσταντίνας να αποδεχτεί, να καθαρίσει τις ένοχες συνειδήσεις τους με αντάλλαγμα το βουλευτιλίκι, είναι πιστεύουμε το καλύτερο δείγμα της δικής μας αισθητικής που εξέφραζαν και εκφράζουν οι αγωνιστές εργαζόμενοι σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες.

 Μια τέτοια ιστορική μέρα μάς συγκινεί και μας εμπνέει η φωνή του August Spies που φώναξε προς τους δημίους του: «Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε σήμερα».

 4 μήνες μετά την απόπειρα και παρά τα παχιά λόγια δεν έχει γίνει τίποτα για να προχωρήσουν σε λύση τα προβλήματά μας.

 Ο αγώνας του σωματείου μας μαζί με το πολύπλευρο κίνημα συμπαράστασης μάς έχει δώσει μέχρι τώρα κάποιες μικρές νίκες, όπως τη δέσμευση της διοίκησης των ΗΣΑΠ ότι ξεκινάει τις διαδικασίες για αποπομπή της εργολαβικής ΟΙΚΟΜΕΤ και την απόφαση της πρυτανείας του Αριστοτέλειου να ξεκινήσει απευθείας προσλήψεις των εργατών καθαριότητας.

 Έχουμε όμως πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο ακόμα.

 Είμαστε αποφασισμένες/οι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους. Κατανοούμε ότι δεν είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει προβλήματα. Το καθεστώς της μαύρης εργασίας του δουλεμπορίου των Stage και των κάθε μορφής «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων έχει κατακτήσει ολόκληρη την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νεολαία.

 Ούτε ο αγώνας μας αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, είναι συνέχεια του Δεκέμβρη και καίει από την εύφλεκτη ύλη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας που συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα και αντιδρούν φωνάζοντας «Δεν πάει άλλο».

 Η αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων Ελλήνων και μεταναστών και ο κοινός μας αγώνας είναι το μοναδικό μας όπλο. Να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αυταπάτες, χωρίς διαμεσολαβητές. Όπως αποδεικνύει η εμπειρία μας όλα αυτά «τα άνθη του κακού» φύτρωσαν σε ένα νοσηρό περιβάλλον που συνδιαμόρφωσαν αλλεπάλληλες και πολύχρωμες κυβερνήσεις. 

 Να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα. 

Έξω οι δουλέμποροι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! 

Να καταργηθεί το αντεργατικό ρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους μετανάστες να δουλεύουν στους δημόσιους οργανισμούς μόνο με συνοδεία δουλέμπορου εργολάβου

 

 Όλοι στη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τρίτη 19 Μάη στις 6.30 μ.μ., και πορεία στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα

 

 

Τρίτη 28 Απρίλη: Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα στον ΗΣΑΠ πέρνουν τον αγώνα στα χέρια τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ.

 

Σήμερα το πρωί εργαζόμενοι-ες στον χώρο του ΗΣΑΠ, συναντηθήκαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΗΣΑΠ κ. Αραπατζάκο.

 Η συνάντηση μας έγινε με σκοπό πρώτον να ενημερωθούμε σχετικά με την πορεία των εξελίξεων και δεύτερον τον ενημερώσαμε για την τρομοκρατία που ασκείται σε βάρος μας στον χώρο εργασίας μας και καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει στο επόμενο δεκαήμερο ό,τι έχει συμφωνήσει ο ΗΣΑΠ  με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία εργαζομένων του ΗΣΑΠ στις 2 Απρίλη.

  Το ψηφίσμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που η συναδέλφισσά μας Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι.

Όλος ο κόσμος ξέρει πια ότι η επίθεση στην Κωνσταντίνα έγινε γιατί αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στους εργολάβους καθαριότητας, που συμπεριφέρονται σαν δουλέμποροι του 21ου αιώνα.

Χρειάστηκε να χυθεί το αίμα της Κωνσταντίνας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τα βάσανα που τραβάμε. Ότι είμαστε εργάτες και εργάτριες τρίτης κατηγορίας, χωρίς τα δικαιώματα που έχουν οι άλλοι εργαζόμενοι.

Χρειάστηκε να χυθεί το αίμα της Κωνσταντίνας για να μάθουν όλοι πως συμπεριφέρονται τα αφεντικά της εταιρίας ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη, που είναι ο εργολάβος καθαριότητας στον ΗΣΑΠ, εταιρία που ιδιοκτήτης της είναι το ελληνικό δημόσιο.

Χάρη στο αίμα της Κωνσταντίνας αναπτύχθηκαν καλύτερες συνθήκες για τον αγώνα μας. Έπεσαν πάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας, που μέχρι τότε ήταν σβηστά. Μπορέσαμε κι εμείς να σηκώσουμε το κεφάλι, να νικήσουμε το φόβο, να απαιτήσουμε δικαιώματα.

Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτό το διάστημα, με τη δημιουργία ενός κινήματος αλληλεγγύης, βγήκε ένα βασικό αίτημα: ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ-ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

Μετά από πολλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ κ. Αραπατσάκος Χαράλαμπος συμφώνησε με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία των εργαζόμενων στον ΗΣΑΠ, στις 2 Απρίλη, τα εξής:

1. Να καταγγείλει τη σύμβαση με την ΟΙΚΟΜΕΤ.

2. Να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΗΣΑΠ να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση, προκειμένου να προσληφθούν ήδη εργαζόμενοι/ες και ήδη απολυμένοι/ες από την ΟΙΚΟΜΕΤ.

Πέρασε ένας μήνας από τότε και οι διαδικασίες για να γίνουν πράξη αυτά που συμφωνήθηκαν δεν προχωρούν.

Η ΟΙΚΟΜΕΤ εξακολουθεί να έχει την εργολαβία του ΗΣΑΠ, να κάνει απολύσεις, να τρομοκρατεί εργαζόμενους, να προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια και τη διάσπαση.

Επειδή αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, επειδή έχουμε αγανακτήσει με τις συνεχείς αναβολές, επειδή φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει η θέληση να διωχτεί ο εργολάβος-δουλέμπορος, επειδή φοβόμαστε ότι η διοίκηση του ΗΣΑΠ προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο, για να ξεχαστεί η υπόθεση και να παραμείνει το καθεστώς των εργολάβων, με τον Οικονομάκη ή κάποιον άλλο Οικονομάκη

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Να καταγγελθεί ΑΜΕΣΑ η σύμβαση του ΗΣΑΠ με την ΟΙΚΟΜΕΤ.

2. Ζητάμε να προχωρήσει ο ΗΣΑΠ όπως έχει δεσμευτεί στην άμεση πρόσληψή μας απευθείας από τον ΗΣΑΠ.

3. Ζητάμε από τα σωματεία στον ΗΣΑΠ να στηρίξουν τα αιτήματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας Έλληνες και Μετανάστες να συνεχίσουν και να μην υποκύψουν μέχρι την τελική δικαίωση.

Καλούμε την ΠΕΚΟΠ, την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων, όλες τις συλλογικότητες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας.

Εργαζόμενοι/ες στον εργολάβο καθαριότητας του ΗΣΑΠ

  

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 ( Π. Ε. Κ. Ο. Π. )

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 Απρίλη

Σήμερα 26/4/2009 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχαμε προγραμματίσει. Αφού έγινε μία αναφορά γύρω από τις εξελίξεις στον ΗΣΑΠ, έγιναν τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα από τους συμμετέχοντες  και αποφασίστηκαν οι εξής κινητοποιήσεις:

 

11/5/2009  Δευτέρα 11 το πρωί: παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

19/5/2009 Τρίτη πορεία 6.30 μ.μ., Προπύλαια- Υπουργείο Εργασίας-Υπουργείο Εσωτερικών.

 

21/5/2009  Πέμπτη  Συνέντευξη τύπου της ΠΕΚΟΠ και των δικηγόρων της Κωνσταντίνας (ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα καθώς και η ώρα).

 

 

2 Aπρίλη: στην 24ωρη πανεργατική απεργία καταλήφθηκε ο ΗΣΑΠ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα Πέμπτη 2 Απρίλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΕΚΟΠ, των σωματείων εργαζομένων ΗΣΑΠ (Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ), εργαζομένων καθαριστριών/καθαριστών και της «Πρωτοβουλίας 93 πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα» με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΣΑΠ Αραπατσάκο Χαράλαμπο..

Στη συνάντηση ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι:

Α) Ενημερώνεται και εξετάζει την καταγγελία της σύμβασης με την ΟΙΚΟΜΕΤ, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι/ες, εξετάζοντας τη δυνατότητα οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενοι/ες να συνεχίσουν να εργάζονται με σύμβαση έργου απευθείας από τον ΗΣΑΠ μετά την καταγγελία της σύμβασης με την ΟΙΚΟΜΕΤ από τον ΗΣΑΠ και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Β) Θα εισηγηθεί στο νέο Δ.Σ. του ΗΣΑΠ την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να συμμετέχουν με μοριοδότηση προκειμένου να προσληφθούν οι ήδη εργαζόμενοι/ες και οι ήδη απολυμένες/οι από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ.

Γ) Για τη διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα συσταθεί αμέσως Επιτροπή που θα αποτελείται από τον ΗΣΑΠ, τα σωματεία εργαζομένων στον ΗΣΑΠ και την ΠΕΚΟΠ, η οποία θα εισηγείται στην Επιτροπή δια του νομικού συμβούλου της και των εκπροσώπων της.

Επειδή για το νέο διευθύνοντα σύμβουλο δεν έχει εκδοθεί το Φ.Ε.Κ. διορισμού του και δεν μπορεί να υπογράψει σήμερα οποιοδήποτε κείμενο, ορίστηκε νέα συνάντηση την Τετάρτη 08/04/09 στις 11.00 π.μ.

Τις παραπάνω δεσμεύσεις τις θεωρούμε νίκη του αγώνα για την κατάργηση του δουλεμπορίου. Καλούμε τις/τους εργαζόμενες/ους σε επαγρύπνηση μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Πρωτοβουλία 93 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Αλληλεγγύη στην κατάληψη της Πρυτανείας στο ΑΠΘ

Η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβιών στο ΑΠΘ. Καταγγέλλουμε τη στάση της Πρυτανείας του ΑΠΘ και την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου που αντί να δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβιών προχωρά σε αυταρχικές μεθοδεύσεις ενάντια σε μια δίκαιη και αναγκαία κινητοποίηση. Ήρθε η ώρα αποφασιστικά και αγωνιστικά να διεκδικήσουμε να φύγουν οι δουλέμποροι από όλους τους χώρους. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου

ΚΑΛΕΣΜΑ της Πρωτοβουλίας Α’ βάθμιων Σωματείων

για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΟΠ

για το σύγχρονο δουλεμπόριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, 6:00 μ.μ., αίθουσα ΜΑΧ, Πολυτεχνείο

 

Το πανελλαδικό κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνεχίζει και εντείνει την πολύμορφη δράση του.

 

Η Πρωτοβουλία, μαζί με την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) και αλληλέγγυους εργαζόμενους, νέους και συλλογικότητες, οργάνωσε δύο μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 22 Γενάρη και στις 19 Φλεβάρη. Με παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας απαιτούμε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ώστε χωρίς προϊσταμένους και στημένους ψευτο-ελέγχους οι καθαρίστριες να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Απαιτούμε από διοικήσεις νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών να δώσουν στην ΠΕΚΟΠ τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφουν με τους εργολάβους, για να αποκαλυφθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλουν αλλά και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

 

Η επιμονή και ο αγώνας αυτός, με οδηγό την ηρωική θυσία της Κωνσταντίνας, φέρνει νίκες. Στην παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του ΗΣΑΠ στις 25/2, πετύχαμε ώστε ο διοικητής του οργανισμού να υπογράψει συμφωνία με την ΠΕΚΟΠ με την οποία δεσμεύεται να καταγγείλει την σύμβαση με την ΟΙΚΟΜΕΤ, καθώς και να εισηγηθεί την πρόσληψη των καθαριστριών ως μόνιμου προσωπικού, μισθοδοτούμενου από τον ΗΣΑΠ.

 

Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Να κάνουμε ασφυκτική την πίεση στην κυβέρνηση, για να ξηλωθούν οι νόμοι του σύγχρονου δουλεμπορίου. Θα είναι σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου που επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζομένους τις συνέπειες της κρίσης του.

 Καλούμε τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μετανάστες, τους νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει για το σύγχρονο δουλεμπόριο η ΠΕΚΟΠ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου.

 

  

Τετάρτη 4 Μάρτη: πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΚΟΠ, της Πρωτοβουλίας των Σωματείων και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι συστηματικές παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει τον καθαρισμού των χώρων του ΗΣΑΠ.

 

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΕΚΟΠ και των σωματείων κατέθεσαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ εκβιάζοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν ότι κάνουν ημίωρο διάλειμμα, που στην πραγματικότητα δεν γινόταν, κατέβαλε μικρότερες αμοιβές και κυρίως απαλλασσόταν από την υποχρέωση να ασφαλίζει τις εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, εφόσον στα χαρτιά φαινόταν ως οι εργαζόμενες να εργάζονταν 5,5 ώρες και όχι 6 που εργάζονταν στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή ο ΗΣΑΠ κατέβαλε στην ΟΙΚΟΜΕΤ εργολαβικό κόστος που αναλογούσε σε 6ωρη απασχόληση και βαρέα και ανθυγιεινά.

 

Ύστερα από αυτό ο κ. Κοντός δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει επιστολή στον ΗΣΑΠ που θα αναφέρει την κατάφωρη παραβίαση της εγκυκλίου Γιακουμάτου από την ΟΙΚΟΜΕΤ απαιτώντας από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου του ΗΣΑΠ κ.Παπαθανάση να προσληφθούν ως μόνιμοι υπάλληλοι οι εργαζόμενες/οι που ήδη εργάζονται στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ στον ΗΣΑΠ.

 

Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η επίμονη και συστηματική δράση των σωματείων μπορεί να έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση του δουλεμπορίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΚΟΠ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ, ΣΤΙΣ 6.οο μμ ΣΤΟ Πολυτεχνείο, Αμφ. ΜΑΧ

 

 

Η αρχή του τέλους του δουλεμπορίου

 

25/02: Η Πρωτοβουλία των 90 Σωματείων την Τετάρτη κατέλαβε τα γραφεία της διοίκησης του ΗΣΑΠ. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΣΑΠ Α.Ε. κ. Παπαθανάση και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε αυτήν θέσαμε τα αιτήματα για την κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου και όλων των μορφών ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.

 Απαιτήσαμε από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ:

 1) Να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία, όπως προκύπτει από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ, στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του ΗΣΑΠ, συστηματικά παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

2) Απαιτήσαμε το έργο της καθαριότητας του ΗΣΑΠ να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις από τους/τις ήδη εργαζομένους στην καθαριότητα του ΗΣΑΠ, Έλληνες και μετανάστες.

 Ύστερα από διεξοδική συζήτηση συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα ανάμεσα στη Διοίκηση του ΗΣΑΠ, την ΠΕΚΟΠ και την Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ

 

 1. Η ΑΕ ΗΣΑΠ, λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψη των υπηρεσιακών παραγόντων και του εγγράφου της επιθεώρησης εργασίας (αρ. πρωτ. 106/21.01.2009)  και των από μέρους της ΠΕΚΟΠ καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ασφάλιση κτλ) του απασχολούμενου υπό την  ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ προσωπικού στην καθαριότητα των εγκαταστάσεών της, θα προβεί αμέσως σε όλες τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εργολάβου εταιρείας που θα επισύρει την κύρωση της καταγγελίας τής με αυτήν υφιστάμενης σύμβασης.

 

 1. Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως θέμα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη διενέργεια των καθαρισμών.

 

 1. Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα προβεί αμέσως στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς της, σε στενή συνεργασία με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων της, προκειμένου με το νέο αυτό διαγωνισμό να προκύψουν όροι πλήρους διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους καθαρισμούς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην εν γένει εργατική νομοθεσία και παράλληλα στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας από την ΑΕ ΗΣΑΠ της μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου.

 

Η Πρωτοβουλία Σωματείων θεωρεί ότι αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου μέχρι την τελική νίκη.

 

 

 

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ!

 

- Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

- Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες

- Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος

- Κάτω η αντεργατική επίθεση

  

Στις 22 Δεκέμβρη, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τραμπούκους με βιτριόλι. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι.

Η Κωνσταντίνα είναι μητέρα ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη-συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Η δολοφονική επίθεση είναι η εκδίκηση για τον αγώνα της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της, είναι η ακραία και αιματηρή μορφή του πιο βάρβαρου εργασιακού μεσαίωνα. Μαζί με την ΠΕΚΟΠ, αποκάλυψε την αθλιότητα των εργολαβιών: αυθαίρετη παρακράτηση χρημάτων των εργαζομένων, καταστρατήγηση διαλειμμάτων και ωραρίων, απολύσεις-«παραιτήσεις» χωρίς αποζημίωση, κλοπή των βαρέων-ανθυγιεινών ενσήμων, εκβιασμοί και τρομοκρατία... Με την ανοχή και συγκάλυψη των Επιθεωρήσεων Εργασίας, που τα βρίσκουν όλα «νόμιμα», με την αδράνεια και συνενοχή των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα» μαζί με την ΠΕΚΟΠ και αλληλέγγυες/ους εργαζόμενους/ες και συλλογικότητες, έχει αναδείξει το ζήτημα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης.  Έχει οργανώσει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για την κατάργηση αυτών των άθλιων εργασιακών συνθηκών. Με παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας απαιτούμε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ώστε χωρίς προϊσταμένους και στημένους ψευτο-ελέγχους οι καθαρίστριες να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, όπως έγινε στον Πειραιά στις 21 Γενάρη, όταν απαιτήσαμε  από την Επιθεώρηση Εργασίας να γίνει αμέσως έλεγχος στο χώρο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά στα συνεργεία καθαριότητας της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Νικήτα Οικονομάκη. Στον έλεγχο που έγινε συντάχθηκε δελτίο ελέγχου με πλήθος παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (εργάζονται στο διάλειμμα, πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση, δεν πληρώνονται τις αργίες). Αποδείξαμε έτσι το ψέμα της κυβέρνησης που δήλωνε ότι η εταιρεία ελέγχθηκε και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις... Απαιτούμε από διοικήσεις νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών να δώσουν στην ΠΕΚΟΠ τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφουν με τους εργολάβους, για να αποκαλυφθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλουν αλλά και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να αναμετρηθεί αποφασιστικά με το σύγχρονο δουλεμπόριο. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, τους/τις εργαζόμενους/ες σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, να παλέψουμε μαζί για ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, με κεντρικά αιτήματα:  

 

 • Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης στην Κωνσταντίνα.

 • Έξω οι εργολάβοι-δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας. Να καταργηθεί ο νόμος 2956/2001 και ο νόμος 3204/2003 για τα νοσοκομεία και συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για την ενοικίαση  εργαζομένων που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν επιβάλει και νομιμοποιήσει..

 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για έλληνες και μετανάστες. Επιστροφή στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, όλων των λειτουργιών που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους. Η μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας να γίνει αμέσως από τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς

 • Ενιαία εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της θωράκισης από την κρίση. Όχι στις απολύσεις

 • Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη - Άμεση και Πλήρη Συνταξιοδότηση για την Κωνσταντίνα

Αυτός ο αγώνας μάς αφορά όλους και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Να κάνουμε ασφυκτική την πίεση στην κυβέρνηση, για να ξηλωθούν οι νόμοι του σύγχρονου δουλεμπορίου. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου που επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζομένους τις συνέπειες της κρίσης του.

 

Ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ 3/02/2009

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ποιοι σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα;

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση και το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα κι όμως τα ανθρωποειδή που της επιτέθηκαν κυκλοφορούν ελεύθερα! Ίσως για να επιλέξουν το επόμενο θύμα που θα στοχοποιήσουν και θα επιτεθούν.
42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δεν ευαισθητοποιήθηκαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών, αν υποθέσουμε ότι γίνονται έρευνες για την αποκάλυψη των ενόχων. Ούτε βεβαίως ο αρχηγός της Αστυνομίας ή οι άλλοι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες.
Ποιά είναι άλλωστε η Κωνσταντίνα Κούνεβα; Μια απλή καθαρίστρια είναι.
Αν συνέβαινε
κάτι παρόμοιο σε έναν από τους «εντιμότατους κύριους ή κυρίες» θα έδιναν συνεντεύξεις κάθε μισή ώρα. Θα ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια.
Ποιος όμως σακάτεψε την Κωνσταντίνα Κούνεβα; Ποιοι επιτέθηκαν στην γραμματέα του σωματείου μας; Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριοι αρμόδιοι; Γιατί δεν τους απευθύνετε το εκκωφαντικό ερώτημα, κύριοι καναλάρχες;
Ποιοί και γιατί οργάνωσαν την αντισυγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη και προπηλάκισαν την Κωνσταντίνα κυνηγώντας την μέχρι την Ομόνοια;
42 μέρες από το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι εργολάβοι-δουλέμποροι συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Παραμένουν ασύδοτοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καλυπτόμενοι πίσω από ολόκληρο τον νομικό οπλοστάσιο που τους προστατεύει.
Η υπουργός Απασχόλησης δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια να το καταργήσει και να τους αποπέμψει από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έναν σχεδόν μήνα μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε την μάνα της Κωνσταντίνας, που την συνόδευε η αντιπρόεδρος του σωματείου και η δικηγόρος μας.
Παρά τις υποσχέσεις της όμως για ολόπλευρη συνδρομή, τις αποκλειστικές νοσοκόμες τις πληρώνει η οικογένεια από τις συνδρομές του κινήματος αλληλεγγύης!

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας και η ηγεσία της ΓΣΣΕ δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που επιτρέπουν την δράση και την ασυδοσία των εταιρειών που ενοικιάζουν ανθρώπους την αυγή του 21ου αιώνα!!!
Για να αποσείσει μάλιστα τις τεράστιες ευθύνες της, μερικές φορές συγκεκαλυμμένα άλλες απροκάλυπτα, προσπαθεί να υπονομεύσει ή και να συκοφαντήσει την «Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού».
Όπως όταν αρνήθηκε να υπογράψει το υπόμνημα που συντάξαμε με τα αιτήματά μας και καταθέσαμε μαζί με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.
Όπως όταν πριν από τη συγκέντρωση και πορεία των 85 σωματείων και του Κινήματος Αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα «αποκήρυξε» τη συγκέντρωση, χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανένας!
Όπως αρνείται μέχρι σήμερα να διαχωρίσει την θέση της από το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ και την υπονομευτική δράση του.
Θέλουμε να το δηλώσουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση:
Αποτελούμε οργανικό μέρος
του εργατικού κινήματος και αυτή μας της ιδιότητα αλλά και την αυτονομία μας δεν πρόκειται να την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει εξ’ ονόματός μας.
Η δράση της γραμματέως του σωματείου μας και η τραγική της σημερινή θέση δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση, ούτε για πλυντήριο των ευθυνών καμιάς πλευράς και κανενός φορέα.
Η ΓΣΕΕ δεν είναι φέουδο κάποιων προσώπων ούτε κάποιας πλειοψηφίας αλλά ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα. Απέναντι σε προσπάθειες προσχηματικής πειθαρχίας σε «ανώτερα όργανα», εμείς θα επιμένουμε να πειθαρχούμε στις αξίες του εργατικού κινήματος και του εργατικού πολιτισμού.
Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα: η ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρωτοστατήσουν έστω και τώρα στο ξεκίνημα ενός πανεργατικού αγώνα που θα καταργήσει τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και στην κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που τις κατοχυρώνει;
Θα διώξει -δίνοντας το καλό παράδειγμα σαν την γυναίκα του Καίσαρα- τον εργολάβο καθαρισμού που καθαρίζει τα γραφεία της ή θεωρεί ότι οι εργολάβοι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ίδια, όπως και οι πάνω από 50 εργαζόμενοι με τα προγράμματα stage που δουλεύουν ανασφάλιστοι στις υπηρεσίες της;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Έλληνες και μετανάστες,
Σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του σωματείου μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματά μας. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και σε αγώνες μέχρι να δικαιωθούμε.
Μην υποκύπτετε στις απειλές και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Είναι ελάχιστοι και είμαστε χιλιάδες!

Ο αγώνας της Κωνσταντίνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος. Η αποτρόπαια πράξη εναντίον της ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δεν θα κάνει πίσω αν δεν δικαιωθούν οι στόχοι μας.
Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συλλογικότητες, οργανωμένες και ανοργάνωτες, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την νεολαία που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Απαιτούμε :
- Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
- Έξω οι εργολάβοι-δουλέμποροι από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Κατάργηση της ενοικιασμένης και ανασφάλιστης εργασίας.
- Κατάργηση ολόκληρου του νομικού οπλοστασίου που τα κατοχυρώνει.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
ΤΗΛ.ΦΑΞ.2108221083
e-mail pekop1999@gmail.com
κινητά  6978865730-6978844725

 

19/02:2000 διαδηλωτές στη συγκέντρωση και την πορεία στη Βουλή που οργάνωσε η Πρωτοβουλία 

  

Ανακοίνωση

  Σήμερα Τετάρτη 18 Φλεβάρη έγινε παρέμβαση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/στριών και Οικιακού Προσωπικού(ΠΕΚΟΠ) και της πρωτοβουλίας 90 πρωτοβάθμιων σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ενημερώσαμε τις συναδέλφους καθαρίστριες για τις δράσεις μας για την κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα στο χώρο των συνεργείων καθαρισμού, τις καλέσαμε να παλέψουν μαζί με την ΠΕΚΟΠ, για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στους δημόσιους οργανισμούς και να προσληφθούν όλες ως μόνιμο προσωπικό.

Στη συνέχεια συναντήσαμε το Διοικητή του Νοσοκομείου, Κοσμόπουλο Αθανάσιο, ο οποίος δήλωσε ότι, όποτε η Διοίκηση επιχείρησε να ελέγξει την εταιρεία «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ», η εταιρεία επικαλέστηκε τα «προσωπικά δεδομένα». Καταθέσαμε τα Δελτία Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας(13/09/2007 και 17/04/2008) από τα οποία προκύπτει ότι η εταιρεία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία (μη χορήγηση/επίδοση εξοφλητικών αποδείξεων, μη χορήγηση εβδομαδιαίας αναπαύσεως, μη γνωστοποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης απασχόλησης). Ο Διοικητής δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ και πως τώρα που ενημερώνεται δεν μπορεί να ακυρώσει τη σύμβαση έργου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, γιατί αυτή την στιγμή… δεν υπάρχει σύμβαση. Επίσης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας: «δεν είμαι πρόχειρος» στο απόσπασμα της συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου που καταθέσαμε και από το οποίο προκύπτει απόφαση του ΔΣ του ΨΝΑ να κάνει βλαπτική μεταβολή της αρχικής σύμβασης έργου και να μειώσει από 6 σε 5 τις ώρες εργασίας των καθαριστριών χωρίς η σύμβαση να τροποποιηθεί … Στην απόφαση αυτή μειοψήφησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Επίσης, ζητήσαμε να μάς δώσει τη σύμβαση έργου που έχει υπογράψει το ΨΝΑ με την Αριάδνη και δεσμεύτηκε ότι θα την στείλει στα γραφεία της ΠΕΚΟΠ. Το μεσημέρι οι συναδέλφισσες  της ΠΕΚΟΠ στα γραφεία τους έλαβαν απάντηση από τη διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ Γ. Καπιζιώνη με την οποία δηλώνει ότι το αίτημά μας παραπέμπεται στην… αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων… Κατά παράβαση του άρθρου 5 του 2690/99 ο διοικητής αρνείται να δώσει στην ΠΕΚΟΠ δημόσια έγγραφα.

Ό,τι και να κάνουν το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα καταργηθεί.

Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας της Κωνσταντίνας

Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείεςΚανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος

Νίκη στον αγώνα της ΠΕΚΟΠ

 Όλοι αύριο Πέμπτη 18/02 στις 6.00μμ στη συγκέντρωση  στα Προπύλαια και στην  πορεία στην Βουλή

 

 

11/02: στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) έγινε μαζική παρέμβαση της Πρωτοβουλίας. Απαιτήσαμε και επιβάλαμε με πανό και συνθήματα κόντρα στην ΠΑΣΚΕ να μιλήσει και μάλιστα πριν από τα κόμματα η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ που απαίτησε να φύγουν οι δουλέμποροι από τα νοσοκομεία.

 

Πρωτοβουλία 90 Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φλεβάρη πλατιά σύσκεψη σωματείων που συμμετέχουν  στην «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων από δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η συσπείρωση σημαντικού δυναμικού πρωτοβάθμιων σωματείων, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για να τελειώσουμε μια για πάντα με το καθεστώς των προς ενοικίαση εργαζομένων, το σύγχρονο δουλεμπόριο, και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η κοινή δράση για να:

 • αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.
 • φύγουν οι δουλέμποροι από προς χώρους εργασίας. Να καταργηθεί ο νόμος 2956/2001 και ο νόμος 3204/2003 για τα νοσοκομεία και συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για την ενοικίαση  εργαζομένων που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν επιβάλει και νομιμοποιήσει.

 • να γίνουν αμέσως προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν  προς τα σωματεία:

 • Την Τετάρτη 11/02 στις 9.30πμ στο ξενοδοχείο Novotel (Mιχαήλ Βόδα 4 και Μακεδονίας στο ύψος της Λιοσίων)πραγματοποιείται το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), στην έναρξη του οποίου συμμετέχουν και εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να υπάρξει μαζική παρέμβαση της Πρωτοβουλίας, με κατάθεση ψηφίσματος με τα αιτήματά μας (κατάργηση της ανάθεσης της καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης σε ιδιώτες, να φύγουν οι δουλέμποροι από τα νοσοκομεία, να αλλάξει αμέσως το καθεστώς μισθοδοσίας και οι καθαρίστριες να πληρώνονται από τις υπηρεσίες  των Δημόσιων Νοσοκομείων)

 • Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε χώρους εργασίας που απασχολούν ενοικιαζόμενους εργαζομένους την Τετάρτη 18/02 στις 9.30 να πάμε στο ΨΝΑ (Δαφνί) μαζί με την ΠΕΚΟΠ.

 • Συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση στη Βουλή την Πέμπτη 19/02 στις 6 μ.μ.

 • Τετάρτη 25/02, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ παράσταση διαμαρτυρίας στον ΗΣΑΠ

 • Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για το σύγχρονο δουλεμπόριο την Κυριακή 8 Μάρτη (παγκόσμια ημέρα της γυναίκας) με διοργανωτή την ΠΕΚΟΠ και στήριξη από την Πρωτοβουλία Σωματείων όπου να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία από το σύγχρονο δουλεμπόριο και ταυτόχρονα να γίνει μαζική συζήτηση για τη συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων.

 • Απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μάρτη με συγκέντρωση στο Υπουργείο Απασχόλησης και απαίτηση να μπει τέλος στο σύγχρονο δουλεμπόριο. Έκδοση κειμένου καλέσματος της Πρωτοβουλίας Σωματείων που να αναπαράγει τη δεύτερη ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ να καλεί στη διαδήλωση στις 19/02 και να κάνει ανοιχτό κάλεσμα για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο δουλεμπόριο στις 19/03.

 

Πρωτοβουλία 92 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 4 Φλεβάρη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας στη 1η ΔΥΠΕ Αττικής, η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή των Νοσοκομείων του Νομού Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας ήταν να απαιτήσουμε

α) να δοθούν τώρα στην ΠΕΚΟΠ όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις έργου που υπογράφουν τα Δημόσια Νοσοκομεία με εταιρείες καθαρισμού

β) να απαιτήσουμε την κατάργηση του δουλεμπορίου

γ) να καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις με τις εταιρείες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

δ) να αλλάξει αμέσως το καθεστώς μισθοδοσίας και οι καθαρίστριες να πληρώνονται από τις υπηρεσίες  των Δημόσιων Νοσοκομείων.

 

Καταγγέλλουμε την προκλητική παρουσία ισχυρότατων ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών (ΜΑΤ, πυροσβεστικό όχημα) έξω από τη ΔΥΠΕ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αυταρχικής αντιμετώπισης των κοινωνικών κινημάτων το τελευταίο διάστημα.

 

Αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ, της Πρωτοβουλίας Σωματείων και της ΟΙΥΕ συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της 1ης ΔΥΠΕ κ. Μπεχράκη. Ο κ. Μπεχράκης μάς ενημέρωσε ότι η ΔΥΠΕ δεν υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις και ότι αυτές μπορεί κανείς να τις βρει στα αντίστοιχα νοσοκομεία. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι τα πορίσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ (Επιθεωρήσεις Εργασίας – Υπουργείο Απασχόλησης) για τις καθαρίστριες στα Δημόσια Νοσοκομεία ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στη ΔΥΠΕ.

 Από τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τη στάση των δημόσιων οργανισμών που απασχολούν ενοικιαζόμενους εργαζομένους:

 1) Για ποιο λόγο οι συμβάσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων με τις εταιρείες καθαρισμού αποτελούν επτασφράγιστο κρατικό μυστικό; Μήπως γιατί αποκαλύπτουν ότι τα Νοσοκομεία καταβάλλουν για αμοιβές πολύ μεγαλύτερα ποσά από όσα φτάνουν στις καθαρίστριες; Για ποιο λόγο επέλεξε στις 14 Ιανουαρίου η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να εμπαίξει και να παραπλανήσει τους εκπροσώπους της ΠΕΚΟΠ και των σωματείων, όταν δήλωνε ότι δεν έχει συμβάσεις και ότι πρέπει να πάμε στις ΔΥΠΕ;

 2) Για ποιο λόγο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου, όπως είναι το ΣΕΠΕ, δεν κοινοποιούν τα πορίσματα των ελέγχων στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και τις εποπτεύουσες αρχές, όπως είναι οι ΔΥΠΕ; Μήπως γιατί, εάν κοινοποιούνταν οι έλεγχοι στους δημόσιους οργανισμούς που κάνουν τις συμβάσεις, θα υπήρχε ζήτημα ακύρωσης των συμβάσεων, εφόσον ρητά σχετικές εγκύκλιοι και νόμοι επιβάλλουν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας; Μήπως με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτεται η δράση των δουλεμπορικών εταιρειών;

 Εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι. Δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό και τη συγκάλυψη. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα του σύγχρονου δουλεμπορίου και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων. Καλούμε όλα τα σωματεία στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Φλεβάρη στις 5 μ.μ. (Ανδρέα Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β΄ όροφος)

 

 

Ανακοίνωση 31 Γενάρη

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που κάνουμε για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο την Τετάρτη 4 Φλεβάρη στις 10.00 π.μ. θα γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄ΔΥΠΕ Αττικής, Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ζαχάρωφ 3.
Η ΔΥΠΕ είναι περιφερειακή διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και έχει υπό την ευθύνη της τα Νοσοκομεία της Αθήνας. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αυτή υπογράφει τις συμβάσεις για την καθαριότητα στα Νοσοκομεία, δηλαδή αυτή κάνει τις αναθέσεις στους δουλεμπόρους. Γι' αυτό το λόγο και είναι σημαντικό να είναι μαζική η παράσταση διαμαρτυρία για να απαιτήσουμε να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ενοικίαση και το δουλεμπόριο, αλλά και να πληρώνονται οι καθαρίστριες από τους δημόσιους οργανισμούς και επιτέλους να δοθούν στην ΠΕΚΟΠ όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει για τις συμβάσεις των νοσοκομείων με τις εταιρείες καθαριότητας.

  

Συμμετοχή στην «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», έχουν δηλώσει τα ακόλουθα 93 σωματεία

  

Μέχρις στιγμής συμμετοχή στην «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», έχουν δηλώσει τα ακόλουθα σωματεία

 

 

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού pekop1999@gmail.com

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών sefk@sefk.gr

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής sylyp_vivliou@yahoo.gr

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών syl.kilakou@gmail.com

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής giampou7@gmail.com

Σωματείο Εργαζομένων Vodafone sophiath76@hotmail.com

Σωματείο συμβασιούχων ΕΛΤΑ dikaios.psikakos@gmail.com

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου sto_reladi@yahoo.com

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης». zinakri@yahoo.gr

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας – Πειραιά dimpalapa@hotmail.com

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά» syllogosathina@gmail.com

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. jimmar111@gmail.com

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. «Αριστοτέλης» ntinarogmes@yahoo.com

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»  kostoulgaridis@yahoo.gr

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης pazetta@yahoo.com

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου gkalimer@yahoo.gr

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων o_pefys@yahoo.gr

Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας dgkarane@yahoo.gr

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας stavrostzo@in.gr

A’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής giotaioan@gmail.com

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας iganiari@in.gr

Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας vourekas1@yahoo.com

Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας pavlosan2@hotmail.com

ΕΛΜΕ Πέλλας kapetis@acu.gr

ΕΛΜΕ Κέρκυρας marzervop@yahoo.gr

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά rizosm@in.g

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου dimoulak@hotmail.com

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο)

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων social_somatio@yahoo.gr

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας olgakosm@otenet.gr

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα  Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών nigur@otenet.gr

Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου semmel@otenet.gr

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας kmpathre@bio.auth.gr

Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Αιγίου obirba@eas.gr

Σύλλογος Εργαζομένων Proton Ασφαλιστικής yotzan@gmail.com

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου info@seeth.net

Σύλλογος Μετεκπαιδευόμενων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαράσλειου Διδασκαλείου και Διδασκαλείου Νηπιαγωγών ΤΕΑΠΗ nestos1@gmail.com

Πανελλαδικό Σωματείο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» seenerga@otenet.gr

Σ.Ε.ΕΛΛ.Α.Σ.- Σύλλογος Εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας«Αρτίν Δανελιάν»

Σωματείο Προσωπικού  Καθαριότητας Δήμου Πάτρας

Σύλλογος Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων στη Φύλαξη Πελοποννήσου - Ηπείρου - Στερεάς- Ιονίων νήσων

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πατρών και περιοχής Αχαίας « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων PORTO-RIO

Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής ΚΥΜΗΣ

Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Τ.Δ.Ε. Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων ΑΒΕΞ

Σωματείο Σερβιτόρων Νομού Αχαΐας

Ένωση Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής skontomaris@ath.forthnet.gr

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής dpenef@yahoo.com

Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών

Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) πάσης φύσεως προσωπικού

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα akliafa@sch.gr

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας n.adamopoulos@otenet.gr

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ρέντη

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών adioristia@yahoo.gr

Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ kavramp@yahoo.gr

Σύλλογος Εκτάκτων Συμβασιούχων ΕΜΠ (ΙΔΑΧ) dlabrakis@metal.ntua.gr, dlab@central.ntua.gr

Σωματείο Εργαζομένων στη Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου nkazan@otenet.gr

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Δυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανίας Μεταλλουργικής Ηπείρου

Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom ithe@intracom.gr

Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητικών Υπαλλήλων katsimar@otenet.gr

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στην ΤΙΜ (Wind) tal_7738@hotmail.com
Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζόμενων Αποκλειστικών Νοσηλευτριών Μακεδονίας

Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας gsterg1@hotmail.com

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων sekagr@msn.com

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων ioanna9@yahoo.com

Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης του ΚΠΣ cxristidou@mou.gr

Πανελλήνιος Σύλλογος εργαζομένων ΤΣΜΕΔΕ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών (ΥΔ) ΕΜΠ fpapaspiridis@gmail.com, maniamarkaki@gmail.com

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» ntoypap@yahoo.gr

Συνέλευση  Ιατρών 401 ΓΣΝΑ-τμήμα Ε.Ι.Ν.Α.Π. mklonizakis@gmail.com

Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων daskhan@otenet.gr

Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων paremvaseis@elme-chanion.gr

Ένωση ιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

Ένωση μονίμων Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης

Σωματείο Οδηγών Ταξί Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων

Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό (Χανίων)

Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (παράρτημα Χανίων) asivnataz1@yahoo.gr

 (στα Χανιά την Πρωτοβουλία στηρίζουν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το τοπικό Εργατικό Κέντρο).

 

 

Τη Δευτέρα 26 Γενάρη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων , συνδικαλιστών και εργαζομένων, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης με στόχο τη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία:

1.      Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

2.      Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων

3.      Ένωση ιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων

4.      Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

5.      Ένωση μονίμων Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

6.      Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης

7.      Σωματείο Οδηγών Ταξί Χανίων

8.      Σύλλογος Εργαζομένων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων

9.      Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό

10.  Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (παράρτημα Χανίων)

11.  Εργατικό Κέντρο Χανίων

12.  Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Αποφασίστηκε ότι δημιουργούμε ανοιχτή επιτροπή εργαζομένων αλληλεγγύης στην Κούνεβα, ενώνοντας και τη δική μας φωνή σε αυτή των υπόλοιπων εργαζομένων, σε όλη τη χώρα που εκφράζουν με ποικίλους τρόπους αλληλεγγύη τους.

Αποφασίστηκε ότι η  θα κινηθούμε σε τρεις άξονες:

1.      Την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κωνσταντίνα ενισχύοντας την οικονομικά αλλά και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

2.      Την ανάδειξη των ζητημάτων μαύρης εργασίας και ενοικίασης εργαζομένων και στην πόλη μας

3.      Τη σφυρηλάτηση της ενότητας μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων.

Ως βήματα για όλα τα παραπάνω καθορίστηκαν τα εξής:

1.      Όλα τα παρόντα σωματεία προσθέτουν την υπογραφή τους στο κείμενο των 70 και πλέον σωματείων που οργανώνουν τον αγώνα συμπαράστασης στην Κούνεβα

2.      Την πραγματοποίηση πορείας αλληλεγγύης στα Χανιά στις 19 Φλεβάρη

3.      Την αφιέρωση της 8ης του Μάρτη, μέρα της γυναίκας στην Κούνεβα

4.      Την έκδοση τοπικής προκήρυξης και αφίσας καθώς και παραστάσεων και ποικίλων δράσεων ανάδειξης των ζητημάτων που θέσαμε ιδιαίτερα σε χώρους που η μαύρη εργασία βασιλεύει.

Επόμενη συνάντηση της επιτροπής έχει οριστεί την Δευτέρα 2 Φλεβάρη στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Εκεί θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της επιτροπής καθώς και η εξειδίκευση των δράσεών της.

 

 

Η μαζική κινητοποίηση της Πέμπτης 22/1 ήταν η αρχή.

Δράση ενάντια στο δουλεμπόριο. Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΓΣΕΕ

 

Η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, μετανάστες, που παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο Υπουργείο Απασχόλησης την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου. Η πολύ μαζική κινητοποίηση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων ήταν ένας σημαντικός σταθμός για την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο και τις μαύρες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η συνέχεια του αγώνα θα είναι εξίσου μαζική και αποφασιστική, ώστε να μπει τέρμα στο δουλεμπόριο, τις εργολαβίες και την ασυδοσία των εργοδοτών.

Η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων τους, βρήκε θετική ανταπόκριση σε χιλιάδες εργάτες, υπαλλήλους, μετανάστες, νέους. Βρήκε όμως απέναντί της την ΓΣΕΕ! Ο πρόεδρός της Παναγόπουλος, έσπευσε γρήγορα να διαχωρίσει τη στάση του από τις κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στις παρεμβάσεις των σωματείων ενάντια στο δουλεμπόριο. Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση και δηλώσεις όχι μόνο κατήγγειλε την πιο μαζική εργατική συγκέντρωση και διαδήλωση του τελευταίου διαστήματος, αλλά επιτέθηκε στα σωματεία δηλώνοντας ψευδώς ότι αυτά δεν είναι μέλη της ΓΣΕΕ, δεν ανήκουν στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι «σφραγίδες».

 Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι πολλά.

-Οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι εκείνο που δεν κάνει τίποτα, όταν επιτίθενται δολοφονικά σε μια εργάτρια συνδικαλίστρια;

-Πάνω από 70 πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι «σφραγίδες», όπως δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος; Πώς οι σφραγίδες οργανώνουν μαζική κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων;

-Γιατί σιωπά η ΓΣΕΕ για την ΟΙΚΟΜΕΤ και τις εργολαβικές και δουλεμπορικές εταιρείες. Γιατί ένα μήνα τώρα δεν έχει πράξει τίποτα για την υπεράσπιση της Κωνσταντίνας και των  εργαζομένων στις δουλεμπορικές εταιρείες και τους εργολάβους;

-Γιατί εξακολουθεί να αναθέτει την καθαριότητα του απαστράπτοντος κτιρίου της σε ιδιωτική εταιρεία;

- Γιατί αποσιωπά ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει δεχτεί το εργοδοτικό σωματείο στην ΟΙΚΟΜΕΤ ως μέλος του;

 Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η Συνομοσπονδία αντί να καταγγέλλουν τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων ας ασχοληθούν με τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο αναγκάζεται να ζει η πλειοψηφία των εργαζομένων. 

Αθήνα 25/1/2009

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/1 πλατιά σύσκεψη των σωματείων που συμμετέχουν  στην «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων από δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η συσπείρωση σημαντικού δυναμικού πρωτοβάθμιων σωματείων για τη διοργάνωση της μαζικής και επιτυχημένης πορείας στις 22/1, αποτελεί μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για να τελειώσουμε μια για πάντα με το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, το σύγχρονο δουλεμπόριο, και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η κοινή δράση για να:

Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν  προς τα σωματεία:

Μέχρι τώρα συμμετοχή στην «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», έχουν δηλώσει τα ακόλουθα 62 σωματεία:

 Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής

Σωματείο Εργαζομένων Vodafone

Σωματείο συμβασιούχων ΕΛΤΑ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. «Αριστοτέλης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου - Μυκόνου

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

A’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής

Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο)

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών

Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας

Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Αιγίου

Σύλλογος Εργαζομένων Proton Ασφαλιστικής

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Σύλλογος Μετεκπαιδευόμενων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαράσλειου Διδασκαλείου και Διδασκαλείου Νηπιαγωγών ΤΕΑΠΗ

Πανελλαδικό Σωματείο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»

Σ.Ε.ΕΛΛ.Α.Σ.- Σύλλογος Εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας«Αρτίν Δανελιάν»

Σωματείο Προσωπικού  Καθαριότητας Δήμου Πάτρας

Σύλλογος Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων στη Φύλαξη Πελοποννήσου - Ηπείρου - Στερεάς- Ιονίων νήσων

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πατρών και περιοχής Αχαίας « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων PORTO-RIO

Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής ΚΥΜΗΣ

Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Τ.Δ.Ε. Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων ΑΒΕΞ

Σωματείο Σερβιτόρων Νομού Αχαΐας

Ένωση Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής

Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών

Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) πάσης φύσεως προσωπικού

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ρέντη

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ

Σύλλογος Εκτάκτων Συμβασιούχων ΕΜΠ (ΙΔΑΧ)

Σωματείο Εργαζομένων στη Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Δυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανίας Μεταλλουργικής Ηπείρου

Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom

Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητικών Υπαλλήλων

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στην ΤΙΜ (Wind)
Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζόμενων Αποκλειστικών Νοσηλευτριών Μακεδονίας

Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

 H πρωτοβουλία μας είναι ανοικτή σε όποιο πρωτοβάθμιο σωματείο θέλει να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο

 

Η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας που καλούσε στην πορεία στις22/01:

 

Πρωτοβουλία 56 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 

Συγκέντρωση Πέμπτη 22/01 6μ.μ. Προπύλαια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει

Τη Δευτέρα στις 22 Δεκέμβρη 2008 το βράδυ η συνάδελφος Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Δύο τραμπούκοι τής ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι. Κινδυνεύει η ίδια η ζωή της… Η δολοφονική αυτή επίθεση είναι η εκδίκηση για τη συνδικαλιστική της δράση, τον αγώνα της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της. 

Αυτό φαίνεται και από τα ίδια τα γεγονότα. Στις 26 Νοεμβρίου γίνεται η τέταρτη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τη βλαπτική μεταβολή που έχουν υποστεί οι νοικιασμένες εργαζόμενες στα συνεργεία καθαρισμού στον ΗΣΑΠ από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη. Χρησιμοποιώντας την εγκύκλιο 182/1985,  που προβλέπει ότι όσοι δουλεύουν κάτω από 6 ώρες στην καθαριότητα δεν δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, η ΟΙΚΟΜΕΤ τροποποιεί μονομερώς  και  σε αντίθεση με την Σ.Σ.Ε τις αρχικές συμβάσεις των καθαριστριών από 6ωρες σε συμβάσεις 5,5 ωρών με μισή ώρα διάλειμμα και από βαρέα τα ένσημα γίνονται απλά… Στην τριμερή στο πλευρό της εργοδοσίας δεν παρίσταται μόνο ο δικηγόρος της αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο που στήθηκε από τους εργοδότες με μέλη τους προσωπάρχες, τους διευθυντές και τους επόπτες της εταιρείας… Έξω από το υπουργείο –θυμίζοντας τη δολοφονία Λαμπράκη...– πραγματοποιείται αντισυγκέντρωση 80 μελών αυτού του στημένου από την εργοδοσία επιχειρησιακού ‘σωματείου’ με πανό. Βρίζουν, απειλούν και στοχοποιούν τη συνάδελφο Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), κραυγάζουν πως θέλει να κλείσει την εταιρεία…

Η Κωνσταντίνα είναι γυναίκα, μητέρα ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη-συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Θέλει και επιμένει να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για τα εργατικά δικαιώματα.

Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ επιμένουν να αποκαλύπτουν από το 2000 όσα κρύβονται πίσω από τις εργολαβίες, ιδιαίτερα, στις δημόσιες υπηρεσίες: οι διοικήσεις των οργανισμών, των νοσοκομείων, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στηρίζουν το δουλεμπόριο που γίνεται από τους εργολάβους. Καταγγέλλουν ότι καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα: το κράτος δίνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα στους εργολάβους, αυτοί όμως δηλώνουν πλασματικές ώρες και δεν πληρώνουν τις ώρες που εργάζονται, υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν είδαν στα χέρια τους, πληρώνουν κάτω από τη ΣΣΕ, για 8 ώρες εργασίας 500 Ευρώ, για 6 ώρες εργασίας 400 Ευρώ, για 3 ώρες εργασίας 150-180 Ευρώ, δεν πληρώνουν τις υπερωρίες. Υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δεν  βάζουν ένσημα, δεν κολλούν τα βαρέα με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης, τις αναγκάζουν να υπογράφουν ότι πληρώνονται για μεγαλύτερο ποσό στην είσπραξη του δώρου, ενώ παίρνουν λιγότερα στο χέρι, ασκούν ψυχολογική βία, εκβιάζουν με απολύσεις και μαύρες λίστες.

Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ αποκαλύπτουν το δουλεμπόριο, την εργοδοσία που στήνει εργοδοτικά σωματεία. Καταγγέλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα των καθαριστριών στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που όμως αρνείται να τους στηρίξει. Καταγγέλλουν καθημερινά στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στο ΙΚΑ. Φέρνουν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στους τόπους εργασίας. Με αγωγές ενάντια στην εργοδοσία είναι δίπλα στις εργάτριες που σηκώνουν κεφάλι. Ζητούν στοιχεία που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επικαλούνται προσωπικά δεδομένα! Απαιτούν το αυτονόητο, να καταργηθεί  το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υπάρχει δουλεμπόριο, ζητούν να τελειώσουμε μια για πάντα με τον νόμο 2956 του 2001 (με Υπουργό Εργασίας τον Ρέππα του ΠΑΣΟΚ) που στο άρθρο 20 βαφτίζει τους δουλεμπόρους εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και το νταβατζηλίκι μεσολάβηση για εξεύρεση θέσης εργασίας. Ζητούν να πληρώνονται από τα ταμεία των διοικητικών υπηρεσιών του δημοσίου και όχι από τους εργολάβους. Ζητούν να καταργηθεί η εγκύκλιος 182 του 1985 που προβλέπει ότι όσοι δουλεύουν κάτω από 6 ώρες στην καθαριότητα δεν δικαιούνται ένσημα για βαρέα και ανθυγιεινά, ζητούν να ελεγχθούν οι εργοδότες από τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών, γιατί δεν πληρώνουν και δεν ασφαλίζουν τις εργαζόμενες.  Καταγγέλλουν ότι, αν και η εγκύκλιος 182/85 για τα νοσοκομεία προβλέπει ότι οι καθαρίστριες δικαιούνται όσες ώρες και να δουλεύουν βαρέα ένσημα, τις δηλώνουν σαν γενικών καθηκόντων, τραπεζοκόμες, βοηθούς μαγείρων ή εργάτριες στα πλυντήρια και τους κολλούν απλά ένσημα… Η απάντηση των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών είναι: «εμείς αναθέτουμε και πληρώνουμε τους εργολάβους για να καθαρίζουν. Με ποιους δουλεύουν, πώς δουλεύουν, είναι δική τους δουλειά, εμάς δεν μας ενδιαφέρει».

Το εργατικό κίνημα δέχεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δολοφονική επίθεση από τραμπούκους της εργοδοσίας… Οι ομοσπονδίες και οι συνομοσπονδίες δεν αρκεί να βγάζουν ανθρωπιστικές ανακοινώσεις, είναι ανάγκη να καλέσουν τα συνδικάτα και τους εργαζομένους σε απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστική δράση. Τα σωματεία και ομοσπονδίες σε ΔΕΚΟ πρέπει να σταματήσουν να ανέχονται να δρουν μέσα στους χώρους εργασίας τους οι δουλεμπορικές εταιρείες. Πρέπει επιτέλους η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ να καταγγείλουν ως εργοδοτικό  το στημένο σωματείο από την ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη. Είναι σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στα γραφεία της ΓΣΕΕ να υπάρχει ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού…

Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις του σύγχρονου δουλεμπορίου. Το δουλεμπόριο από τους εργολάβους, η νομιμοποίηση της εργοδοτικής ασυδοσίας, η ελαστική εργασία προωθήθηκαν με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Δεν είναι μεμονωμένες αυθαιρεσίες αυτές που συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Δείχνει που θέλουν εργοδότες και η πολιτική της κυβέρνησης να πάνε τα πράγματα για όλους μας. Γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Ήρθε η ώρα την απάντηση να δώσει το εργατικό κίνημα που δεν σιωπά μπροστά στο έγκλημα, που θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλος για να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελαστικής εργασίας και να τελειώσει μια για πάντα το δουλεμπόριο των εργαζομένων, αλλά και για να αμείβονται αξιοπρεπώς και να έχουν πλήρη ασφάλιση. Τα σωματεία να μη σιωπήσουν, να πάρουν θέση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο δουλεμπόριο. Ειδικά τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που βρίσκονται σε χώρους όπου απασχολούνται ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι να απαιτήσουν να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, να γίνουν προσλήψεις και διορισμοί προσωπικού καθαριότητας και να επιστρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες όλες οι λειτουργίες που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους και να απαιτήσουν αμέσως η πληρωμή αυτού του προσωπικού να γίνεται με ευθύνη των ΔΕΚΟ και των Δημόσιων Ιδρυμάτων και όχι των δουλεμπόρων. Τέλος, είναι αίτημα του εργατικού κινήματος να χορηγηθεί τώρα πλήρης σύνταξη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κωνσταντίνα.

Να στηρίξουμε τον ηρωικό αγώνα της ΠΕΚΟΠ. Είναι χρέος τιμής στην Κωνσταντίνα να γίνουν μέλη της ΠΕΚΟΠ όλες οι εργάτριες και να συμβάλουμε όλοι στη δικαίωση του αγώνα που δίνουν οι συναδέλφισσές μας. Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες, Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος

 

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής

Σωματείο Εργαζομένων Vodafone

Σωματείο συμβασιούχων ΕΛΤΑ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. «Αριστοτέλης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου - Μυκόνου

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» (Κοργιαλένειο – Μπενάκειο)

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα  Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών

Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας

Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Αιγίου

Σύλλογος Εργαζομένων Proton Ασφαλιστικής

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ-ΑΕ

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Σύλλογος Μετεκπαιδευόμενων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαράσλειου Διδασκαλείου και Διδασκαλείου Νηπιαγωγών ΤΕΑΠΗ

Πανελλαδικό Σωματείο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»

Σ.Ε.ΕΛΛ.Α.Σ.- Σύλλογος Εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας«Αρτίν Δανελιάν»

Σωματείο Προσωπικού  Καθαριότητας Δήμου Πάτρας

Σύλλογος Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας

Σωματείο εργαζομένων στη Φύλαξη Πελοποννήσου –Ηπείρου -Στερεάς-Ιονίων νήσων

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πατρών και περιοχής Αχαίας « Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων PORTO-RIO

Σωματείο εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής ΚΥΜΗΣ

Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Τ.Δ.Ε. Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων ΑΒΕΞ

Σωματείο Σερβιτόρων Νομού Αχαΐας

Ένωση Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής

Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών

Σύλλογος Εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας(Κ.Θ.Β.Ε.) πάσης φύσεως προσωπικού

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ρέντη

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα

H πρωτοβουλία μας είναι ανοικτή σε όποιο πρωτοβάθμιο σωματείο θέλει να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο

                                     Ανακοίνωση 21/01

Παρέμβαση 56 πρωτοβάθμιων συνδικάτων στην Επιθεώρηση Εργασίας και έλεγχος των συνθηκών εργασίας στον ΗΣΑΠ Πειραιά

  

Σήμερα Τετάρτη 21 Γενάρη η Πρωτοβουλία των 56 Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά (ΣΕΠΕ). Απαιτήσαμε να γίνει αμέσως έλεγχος στο χώρο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά στα συνεργεία καθαριότητας της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Νικήτα Οικονομάκη.

Πράγματι αμέσως κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας και συνδικαλιστών πήγε στο χώρο Εργασίας και εντόπισε πλήθος παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (εργάζονται στο διάλειμμα, πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση, δεν πληρώνονται τις αργίες). Η Επιθεώρηση Εργασίας συντάσσει δελτίο ελέγχου…

Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι η εταιρεία ελέγχθηκε και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, την ώρα που το ΙΚΑ έχει χρεοκοπήσει, γιατί οι εργοδότες εισφοροδιαφεύγουν, αποδεικνύεται ότι το δουλεμπόριο καλά κρατεί…

 

Όταν χτυπούν έναν από μας είναι σαν να μας χτυπάνε όλους

 Εδώ και τώρα να τελειώνουμε με το δουλεμπόριο

 Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού

 Ο αγώνας συνεχίζεται

 Όλοι αύριο Πέμπτη στα Προπύλαια στις 6 μμ στην πορεία αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα

Το Δελτίο Ελέγχου:

στις 21 Ιανουαρίου, ύστερα από παρέμβαση-απαίτηση της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στον σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά, τον καθαρισμό του οποίου έχει αναλάβει η ΟΙΚΟΜΕΤ.

Σύμφωνα με το δελτίο ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας διαπιστώθηκε ότι:

1. Μία εργαζόμενη της ΟΙΚΟΜΕΤ απασχολούνταν σε ώρα που σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας έπρεπε να βρίσκεται στο μισάωρο διάλειμμα.

2. Τρεις από τους περίπου 15 εργαζόμενους της ΟΙΚΟΜΕΤ δήλωσαν ότι δεν τους είχε καταβληθεί το ημερομίσθιο των εξαιρέσιμων ημερών (δηλαδή δεν είχαν πληρωθεί κάποιες γιορτές ή αργίες όπως θα έπρεπε).

3. Σ' έναν εργαζόμενο δεν χορηγήθηκε κατά την εξόφληση των αποδοχών εξοφλητική απόδειξη με ανάλυση των καταβαλλόμενων αποδοχών.

4. Από το παρουσιολόγιο που τηρείται στον ΗΣΑΠ, στο τμήμα πλυντηρίου, διαπιστώθηκε ότι έξι εργαζόμενοι, την εβδομάδα 12/01/2009 έως 18/01/2009, είχαν απασχοληθεί έξι μέρες (εξαήμερο) ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, που κατέθεσε η ΟΙΚΟΜΕΤ στην Επιθεώρηση Εργασίας, έπρεπε να απασχολούνται πέντε μέρες (πενθήμερο).

 

Δελτίο Τύπου 14/01

Της πρωτοβουλίας 32 πρωτοβάθμιων σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Σήμερα Τετάρτη 14 Γενάρη έγινε συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Απαιτήσαμε να δοθούν στην Παναττική Ένωση Καθαριστών/στριών και Οικιακού Προσωπικού(ΠΕΚΟΠ):

Α) Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Ευαγγελισμός με την «ΑΡΙΑΔΝΗ ΗΛΙΑ ΕΠΕ», εταιρεία στην οποία έχει εκχωρηθεί η καθαριότητα του νοσοκομείου αλλά και

Β) Η οικονομοτεχνική μελέτη που έχουν συντάξει οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και η οποία αποδεικνύει ότι είναι ασύμφορη για το δημόσιο η εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβους.

Κατά παράβαση του άρθρου 5 του 2690/99 ο διοικητής δηλώνοντας ότι εκτελεί εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να δώσει στην ΠΕΚΟΠ αυτά τα δημόσια έγγραφα. Μας παρέπεμψαν στην Υπηρεσία Προμηθειών(ΥΠΕ) και στον διοικητή της Πεντέα, ο οποίος όμως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή δήλωσε ότι δεν έχει τη σύμβαση. Στη συνέχεια ο διοικητής του νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει τις καταγγελίες προσωπικά και θα μας απαντήσει.

Απαιτήσαμε να καταργηθεί το δουλεμπόριο στις δημόσιες υπηρεσίες.

Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που οχυρωμένη πίσω από το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες εκχωρώντας δημόσια αγαθά σε δουλεμπόρους.

Απαιτούμε:

Α) την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο  και ιδιωτικό τομέα

Β) μέχρι να γίνει αυτό η μισθοδοσία να γίνεται από τις υπηρεσίες των δημόσιων οργανισμών

Γ) να δοθούν στην ΠΕΚΟΠ όλα τα δημόσια έγγραφα που ζητά, όλες οι συμβάσεις των οργανισμών του δημοσίου με τις εταιρείες καθαριότητας

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/01

 Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Γενάρη πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τη δράση ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 27 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη κοινής δράσης:

§         Για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.

§         Για να φύγουν οι δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας

§         Για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θεσμοθετήσει και νομιμοποιήσει

 Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν στα σωματεία τα ακόλουθα:

§         Συγκρότηση «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

§         Έκδοση κοινού κειμένου και αφίσας, πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, διοργάνωση εκδήλωσης.

§         Διοργάνωση διαδήλωσης στις 22/01 στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

§         Οικονομική στήριξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

§         Ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του ζητήματος.

§         Προσπάθεια για να υπάρξει διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα.

§         Απεύθυνση προς το σύνολο των σωματείων και ιδίως προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που καλύπτουν χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενου προσωπικού και δρουν οι σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες, καλώντας τα να αναλάβουν δράση για να μπει φραγμός στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία:

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής

Σύλλογος συμβασιούχων ΕΛΤΑ

Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη WIND

Σωματείο Εργαζομένων στη Vodaphon

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες

Κλαδικό Σωματείο Νοσηλευτών Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα  Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας