Aντίσταση στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα 9/3/07

 Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει το φασιστικής έμπνευσης όργιο αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας απέναντι στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 08/03/2007, με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενάντια στους διαδηλωτές, τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε θάλαμο αερίων, τους βάρβαρους τραυματισμούς φοιτητών και συνδικαλιστών. H αστυνομική βία είναι το μόνο όπλο που απομένει σε μια κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με την παλλαϊκή καταδίκη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της και ξέρει καλά ότι αντιμέτωπη με αυτό το κίνημα, που ήδη κατάφερε καίριο πλήγμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα αναγκαστεί να αποσύρει το νόμο-έκτρωμα για τα ΑΕΙ.

Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια καθηγητές είμαστε στο πλευρό των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, στηρίζουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας σε όσους σήμερα είναι στο στόχαστρο της αστυνομικής βαρβαρότητας. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις, να κατέβουν στα συλλαλητήρια, να συμμετέχουν ενεργά σε τοπικές κινήσεις, επιτροπές και πρωτοβουλίες αγώνα για τη δημόσια παιδεία. Στους δρόμους θα σπάσουμε την τρομοκρατία.

 Να αποσυρθεί τώρα ο νόμος-έκτρωμα για την ανώτατη εκπαίδευση.

Να παραιτηθούν οι υπουργοί της βίας Γιαννάκου και Πολύδωρας.

Να παύσει κάθε δίωξη και να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

15 Φλεβάρη 2007: 24ωρη Απεργία!

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 15/02 14.00 μ.μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η νομιμοποίηση της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί πρόκληση απέναντι στους εργαζομένους και τη νεολαία. Θα νομιμοποιήσει τα κάθε είδους ΚΕΣ και «Κολλέγια», θα δώσει νέα ώθηση στους εμπόρους της γνώσης. Θα επιτείνει την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, θα ενισχύσει μια αγοραία και αντιδραστική αντίληψη για το περιεχόμενο των σπουδών. Έρχεται να συμπληρώσει τους ήδη ψηφισμένους αντιδραστικούς νόμους της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», τους νόμους για την αξιολόγηση-χειραγώγηση, αλλά και τον επερχόμενο νέο Νόμο-Πλαίσιο που θα διαγράφει φοιτητές, θα απαξιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και θα φαλκιδεύει το πανεπιστημιακό Άσυλο.

 Αποτελεί, ταυτόχρονα, κομμάτι μιας συνολικά αντιδραστικής διαδικασίας αναθεώρησης, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί να κάνει ακόμη πιο αντιδραστικό το Σύνταγμα, αναγορεύοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε υπέρτατο θεσμικό κανόνα: νομιμοποιεί την τσιμεντοποίηση των δασικών εκτάσεων, θωρακίζει αυταρχικά το δικαστικό μηχανισμό, καταργεί τη μονιμότητα και διευκολύνει την ενσωμάτωση των αποφάσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην εσωτερική κατασταλτική νομοθεσία.

 O Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών χαιρετίζει τις μεγάλες φοιτητικές και σπουδαστικές καταλήψεις, καθώς και την απεργία της ΠΟΣΔΕΠ, ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νέο Νόμο-Πλαίσιο. Καταδικάζουμε την κυβερνητική προσπάθεια συκοφάντησης και τρομοκράτησης των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση και λέμε στην κυβέρνηση: Κάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Άσυλο, αυτή τη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας.

 Και αυτός ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η δυναμική του πανεκπαιδευτικού κινήματος υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ στον ελιγμό της αποχώρησης από τη συζήτηση της αναθεώρησης, γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην όλη διαδικασία και μια πρώτη νίκη του κινήματος. Δείχνει ότι πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά ο αγώνας για την οριστική αποτροπή της αναθεώρησης του Συντάγματος και την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

 Θεωρούμε ότι η μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του εργατικού κινήματος, που πρέπει να δώσει ενωτικό και αποφασιστικό αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία, την Παιδεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Γι’ αυτό το λόγο –και υλοποιώντας την απόφαση της Συνέλευσης του ΣΕΦΚ στις 10/12/2006– προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία για τις 15 /02, ημέρα παλλαϊκής δράσης ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Καλούμε όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Καλούμε επίσης την Ομοσπονδία μας, την ΟΙΕΛΕ, να αναθεωρήσει την απαράδεκτη θέση της υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, θέση που την απομονώνει από το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα

 Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να πάρει σαφή θέση η ΓΣΕΕ ρητής αντίθεσης στην αναθεώρηση του Συντάγματος και να σταματήσει η συζήτηση για μετατροπή της «Ακαδημίας Εργασίας» σε μη-κρατικό ΑΕΙ. Γι’ αυτό καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν τώρα 24ωρη απεργία για τις 15 Φλεβάρη. Σε αυτή την κορυφαία μάχη για το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα είναι ανάγκη να είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών-σπουδαστών και του πανεκπαιδευτικού κινήματος.

Πάνω από όλα καλούμε όλους τους συναδέλφους από τα φροντιστήρια, που ζούμε καθημερινά τι σημαίνει εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, να στρατευτούν στον κοινό αγώνα για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία αντάξια των αγώνων και αναγκών του λαού μας, να απεργήσουν μαζικά στις 15 Φλεβάρη και να συμμετέχουν μαζικά στην πανεκπαιδευτική – παλλαϊκή διαδήλωση στις 14.00 μ.μ. που θα ξεκινήσει από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου και θα κατευθυνθεί προς το Σύνταγμα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax:

210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

Αθήνα 04/01/2007

 Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16!

           Αγώνας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

 

Στάση εργασίας ΣΕΦΚ 10 Γενάρη 11.00-17.00μ.μ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 10/1 12 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η νομιμοποίηση της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί πρόκληση απέναντι στους εργαζομένους και τη νεολαία. Θα νομιμοποιήσει τα κάθε είδους ΚΕΣ και «Κολλέγια», θα δώσει νέα ώθηση στους εμπόρους της γνώσης και θα επιτείνει την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, θα ενισχύσει μια αγοραία και αντιδραστική αντίληψη για το περιεχόμενο των σπουδών.

 Αποτελεί, ταυτόχρονα, κομμάτι μιας συνολικά αντιδραστικής διαδικασίας αναθεώρησης, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί στην αναγόρευση των συμφερόντων του κεφαλαίου σε υπέρτατο συνταγματικό κανόνα: νομιμοποιεί την τσιμεντοποίηση των δασικών εκτάσεων, θωρακίζει αυταρχικά το δικαστικό μηχανισμό, καταργεί τη μονιμότητα και διευκολύνει την ενσωμάτωση των αποφάσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στο εσωτερικό δίκαιο.

 Γι αυτό το λόγο και ο ΣΕΦΚ θα συμμετέχει ενεργά στον παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου και στην προοπτική της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Ξεκινάμε με στάση εργασίας 11.00-17.00 την Τετάρτη 10 Γενάρη και συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό και παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10/1 στις 12 μ.μ. στα Προπύλαια.

  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 (ΣΕΦΚ)

                                                                         Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

Ψήφισμα αλληλεγγύης στις φοιτητικές καταλήψεις

 Ο ΣΕΦΚ χαιρετίζει τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, που με καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτόν τον αγώνα, γιατί βάζει στο στόχαστρό του το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. προσπαθούν να επιβάλουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση:

·        Την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων

·        Την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων

 ·        Την επίθεση σε δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως το Πανεπιστημιακό Άσυλο

 ·        Τις αυταρχικές προτάσεις για διαγραφές φοιτητών και για όριο λήψης πτυχίου

·        Την αμφισβήτηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης

 ·        Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους φοιτητές. Αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά και όλους τους εργαζομένους. Οι φοιτητές ξεσηκώνονται ενάντια σε ρυθμίσεις που είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που ανατρέπει τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, γενικεύει την ελαστική, προσωρινή και ανασφαλή εργασία, αναγορεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε απόλυτο κανόνα, αντιμετωπίζει τους εργαζομένους και τη νεολαία ως το αναλώσιμο υλικό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι’ αυτό και οι φοιτητικές καταλήψεις δίνουν σήμερα ένα μήνυμα ελπίδας και αγώνα που αφορά όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό και χρειάζονται όχι μόνο την αμέριστη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος, αλλά και τη συστράτευση στον κοινό αγώνα. Άλλωστε, πολύ πρόσφατα το μεγάλο νικηφόρο κίνημα των Γάλλων εργαζομένων και νέων έδειξε ότι καμιά κυβερνητική πολιτική δεν είναι ανίκητη, όταν συναντιούνται στους δρόμους φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι.

  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  

(ΣΕΦΚ)

                                                                       Μέλος ΟΙΕΛΕ

Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 210-5238148, 6974-439203 fax: 210-5230819

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

  Ψήφισμα αλληλεγγύης στoυς συλληφθέντες στο μεγαλειώδες πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8 Ιούνη

      Ο ΣΕΦΚ χαιρετίζει τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, που με καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

     Ο ΣΕΦΚ καταδικάζει τη βίαιη επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων στην  πορεία του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Τα χημικά και τα ασφυξιογόνα, οι ξυλοδαρμοί από τα ΜΑΤ και πολύ περισσότερο οι συλλήψεις αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος, που συλλαμβάνονται για να παρουσιάσει η αστυνομία έργο, δε θα λυγίσουν το κίνημα αυτό.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την παύση κάθε δίωξής τους

Ζητάμε την παραίτηση των υπουργών Παιδείας και Δημόσιας Τάξης

                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 9 Ιούνη 2006, στο ΕΜΠ και ύστερα από πρόσκληση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και των καταλήψεων, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων και συνδικαλιστών.

 1. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών και η ανάγκη κοινής πάλης ενάντια στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και την εργασία.

 2. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν προτάσεις για τη διοργάνωση κοινών συλλαλητηρίων φοιτητών και εργαζομένων και πανεργατικής απεργίας στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης, με βασικούς σταθμούς τις 15 και 22 Ιούνη.

3. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαμε στη σύσκεψη δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και των καταλήψεων θα δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης για το ζήτημα της παιδείας και της ενεργητικής συμμετοχής του συνδικαλιστικού κινήματος στον κοινό αγώνα.

4. Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τους αγώνες των φοιτητών και να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αθήνα 9 Ιούνη 2006