Oι διώξεις του ΣΕΦΚ 2000-2007

 ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Αθώους κήρυξε το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο τη συνάδελφο Μ. Πετρίδου που κατήγγειλε ότι δούλευε τρία χρόνια (11/1995 – 7/1998) ανασφάλιστη και τους τρεις καθηγητές-συνδικαλιστές που κατέθεσαν υπέρ της συναδέλφου στην ΤΔΕ του ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας. Α. Αποστολόπουλο, Ι. Σαμοΐλη, Μ. Σκουρτέλη, που δικάζονταν για απάτη, ψευδή καταμήνυση, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ύστερα από μήνυση του εργοδότη Μ. Χαρίση, τέως αντιπροέδρου του ΕΣΙΦΜΕΑ

Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και από τις καταθέσεις η πραγματικότητα της ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Σημαντική ήταν  και η συμπαράσταση προς τους εργαζομένους και το σωματείο από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς: Μεταξύ άλλων μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ.

 Η αθώωση των συναδέλφων είναι αποτέλεσμα της μαχητικής και ανυπόταχτης δράσης του σωματείου ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες. Η απόφαση είναι νίκη του σωματείου ενάντια στη βιομηχανία διώξεων και αγωγών εναντίον του ΣΕΦΚ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Δεκέμβρη εκδικάζεται η αγωγή εναντίον του ΣΕΦΚ από τον νυν αντιπρόεδρο των εργοδοτών, Ι. Δράκο και τους συνεταίρους του, με την οποία ζητά 1.310.000 ευρώ και έξι μήνες προσωποκράτηση από το σωματείο και πέντε συνδικαλιστές, επειδή έκαναν παρέμβαση για την τήρηση των νόμιμων αργιών!

 Αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα στη δίκη το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υποτίθεται ότι καταπολεμούν την εισφοροδιαφυγή. Ο εργοδότης συστηματικά προσπάθησε μέσω προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια να σβήσει τα υψηλά πρόστιμα που του είχε επιβάλλει το ΙΚΑ. Το Διοικητικό Εφετείο (αρ. απόφασης 2515/2005, 3ο Τριμελές) έκανε επιλεκτική αξιολόγηση των στοιχείων και δέχτηκε ότι σε ένα φροντιστήριο με μαθητολόγιο 77 μαθητών, δίδασκαν μόνο 2 ασφαλισμένοι καθηγητές και 1 εργοδότης! Στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι το ΙΚΑ δεν κατέθεσε στα διοικητικά δικαστήρια τα στοιχεία που είχε προσκομίσει από την πρώτη στιγμή η συνάδελφος και επί της ουσίας αδιαφόρησε για την υπόθεση με αποτέλεσμα το Διοικητικό Εφετείο να απαλλάξει τον εργοδότη από το πρόστιμο και να πετάξει στα σκουπίδια τρία χρόνια εργασίας της καθηγήτριας. Γι’ αυτό το λόγο το σωματείο, εκτός από την τριτανακοπή κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που έχει ήδη κατατεθεί, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επανεξεταστεί η υπόθεση και να επικολληθούν τα ένσημα. Γιατί ήρθε η ώρα να μπει φραγμός στη δυνατότητα των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται την πλημμελή έως ανύπαρκτη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, και να  ακυρώνουν τα  πρόστιμα που επιβάλλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  στα διοικητικά δικαστήρια.

 Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στο δρόμο του ανυπόταχτου συνδικαλισμού. Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε και βγαίνουμε νικητές!

 ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ – ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Aνακοίνωση Μάρτης 2007

Να σταματήσει τώρα η ομηρία του ΣΕΦΚ

Να καταδικαστούν οι μεθοδεύσεις και η αυθαιρεσία της εργοδοσίας

  

Αναβλήθηκε, τελικά, για τις 21 Ιουνίου 2007 η δίκη εναντίον τεσσάρων συναδέλφων καθηγητών φροντιστηρίων, μελών και συνδικαλιστών του Σ.Ε.Φ.Κ. Η δίκη αναβλήθηκε επειδή δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο μηνυτής, οι μάρτυρες κατηγορίες και ο δικηγόρος του μηνυτή, παρότι οι διωκόμενοι συνάδελφοι ζήτησαν να διεξαχθεί η δίκη κανονικά. Η αναβολή αυτή συνεπάγεται την παράταση της δικαστικής ομηρίας τόσο των συναδέλφων όσο και του σωματείου.

Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη διεξάγεται, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και πρώην αντιπροέδρου του ΕΣΙΦΜΕΑ, της εργοδοτικής ένωσης του νομού Αττικής. Η δίκη αυτή είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των διώξεων κατά της συλλογικής φωνής αντίστασης και διεκδίκησης στο χώρο των φροντιστηρίων, που ξεκίνησε εδώ και έξι χρόνια.

Το ιστορικό: μια εκ των διωκόμενων συναδέλφων (Μ. Πετρίδου) εργαζόταν στο φροντιστήριο του Μ. Χαρίση επί τρία συνεχή χρόνια (11/1995 – 9/1998) και, αφού ο τελευταίος αρνιόταν με διάφορες προφάσεις να της επικολλήσει τα προβλεπόμενα ένσημα, τα διεκδίκησε με προσφυγή της στο αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ. Το τελευταίο προχώρησε σε επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (24739/2000 Πράξη επιβολής εισφορών, 6145/2000 Πράξη χρηματικού καταλόγου, 12875/2000 Πράξη επιβολής πρόσθετου τέλους, 359/2000 Πράξη επιβολής προστίμου ακαταχώριστων εργαζομένων). Σε προσφυγή του εργοδότη στη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΙΚΑ –η οποία δικαίωσε τη συνάδελφο– κατέθεσαν ως μάρτυρες συνδικαλιστές του σωματείου και γνωστοί της καθηγήτριας (Γ. Σαμοΐλης, Μ. Σκουτέλη, Α. Αποστολόπουλος). Από κει και ύστερα από τη μεριά της εργοδοσίας ξετυλίχτηκε μια πρωτοφανής βιομηχανία διώξεων και αγωγών συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων δραχμών κατά των συναδέλφων, τόσο για τις καταθέσεις στο ΙΚΑ, όσο και γιατί δημοσιοποίησαν το συμβάν με άρθρο στην εφημερίδα του σωματείου. Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες (ψευδής καταμήνυση, απάτη) και επί έξι χρόνια τώρα οι συνάδελφοι σύρονται στα δικαστήρια. Κι αυτό παρά:

Τα συντριπτικά στοιχεία που προσκομίζει η συνάδελφος (εργασίες της στο φροντιστήριο με τις παρατηρήσεις με τις παρατηρήσεις του μηνυτή – πρώην εργοδότη της) αλλά και άλλα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανασφάλιστων εργαζομένων, όταν για μαθητολόγια των 77 μαθητών εμφανίζονταν δύο ή τρεις εργαζόμενοι καθηγητές…

 Η παρελκυστική τακτική των διαρκών αναβολών από τη μεριά του εργοδότη είχε στόχο να διαιωνίζεται η δικαστική ομηρία των συναδέλφων και να μεθοδεύεται παράλληλα η εξάλειψη των προστίμων στα διοικητικά δικαστήρια. Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί η στάση της Πολιτείας και συγκεκριμένα του ελεγκτικού μηχανισμού του ΙΚΑ που ουσιαστικά αδιαφόρησε για την έκβαση της υπόθεσης, υιοθετώντας μια στάση τυπικής διεκπεραίωσής της, πετώντας στα σκουπίδια τόσα χρόνια εργασίας της συναδέλφου... Έτσι φτάσαμε στην 11577/2003 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία αναγνωρίζεται έστω και «κουτσουρεμένη» η εργασία της συναδέλφου που έκανε την προσφυγή, αλλά από την άλλη χαρίζονται οι κυρώσεις για άλλους δέκα καθηγητές, και εν τέλει στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η οποία δεν αναγνωρίζει την εργασία της συναδέλφου και «δικαιώνει» τον εργοδότη! Κατά της τελευταίας απόφασης έχει ασκηθεί τριτανακοπή από τη συνάδελφο, η οποία εκδικάζεται στις 2 Οκτώβρη στο διοικητικό Εφετείο.

Τόσο οι καθηγητές που διώκονται, όσο και το σωματείο που κι αυτό διώκεται στο πρόσωπό τους, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, για να μην περάσει η εργοδοτική ασυδοσία με τις πλάτες των ελεγκτικών και διοικητικών μηχανισμών του κράτους, η επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η πρακτική δουλοπαροικίας των ανασφάλιστων συναδέλφων, και η δια της βιομηχανίας δικαστικών διώξεων και ομηρίας των εργαζομένων κυριαρχία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ενδεικτική του κλίματος στα φροντιστήρια είναι και αγωγή που κατέθεσε ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΕΣΙΦΜΕΑ Ι. Δράκος διεκδικώντας από το ΣΕΦΚ και πέντε συνδικαλιστές 1.310.000 ευρώ για «αδικοπραξία», διότι το σωματείο κάλεσε την αστυνομία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία και να κλείσει το φροντιστήριό του που λειτουργούσε στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα που ρητά ορίζεται ως αργία στη συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Αν ευοδωθεί αυτή η πρακτική, τότε θα καταστεί προβληματική η διεκδίκηση έστω κι αυτής της κουτσουρεμένης ασφάλισης που λαμβάνουν οι καθηγητές φροντιστηρίων. Οι μηνύσεις και οι αγωγές ενάντια στα σωματεία ποινικοποιούν τη δράση του συνδικάτου, του μοναδικού δηλαδή αναχώματος από τη μεριά των εργαζομένων σε ένα χώρο, όπως τα φροντιστήρια όπου βασιλεύει η ελαστική εργασία, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, τα χαμηλά ωρομίσθια, η λειψή ασφάλιση. Η συνθήκη αυτή –την οποία υποθάλπει και ενισχύει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων– δεν απομυζά μόνο σημαντικά ποσά από την εργαζόμενη οικογένεια, αλλά και εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων καθηγητών, καταλύοντας αργίες, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, δώρα και επιδόματα.

Ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση και η αλληλεγγύη σε όποιον αντιστέκεται είναι η δική μας απάντηση. Καλούμε τους σωματεία, τις ομοσπονδίες, του μαζικούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό μας, να καταδικάσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία και να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα η ομηρία του ΣΕΦΚ.

 Για το ΔΣ του ΣΕΦΚ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

  

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 - 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr           Αθήνα, 27/2/04

Στις 2 Μαρτίου 2004, στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζονται 4 καθηγητές εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ύστερα από μήνυση ιδιοκτήτη φροντιστηρίου και μέλους του Δ.Σ. της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής.

            Η δίκη αυτή αφορά όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, γιατί, αν παγιωθεί η πρακτική των διώξεων εναντίον των συνδικαλιστικών οργανώσεων όταν αυτές αποκαλύπτουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγούμαστε στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας.

            Εκτιμούμε ότι οι διώξεις αυτές εντάσσονται σε μια ευθεία επίθεση εναντίον του ΣΕΦΚ, που αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα μεταξύ των εργαζομένων σε ένα χώρο όπως τα φροντιστήρια, όπου βασιλεύουν η ελαστική εργασία, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, τα χαμηλά ωρομίσθια, η λειψή ασφάλιση, η γενικότερη εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία. Σε αυτές τις συνθήκες συναντά κανείς συχνά ακραίες περιπτώσεις ασύστολης κερδοσκοπίας, με την ανοχή και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, η οποία δεν απομυζά  μόνο σημαντικά ποσά από την εργαζόμενη οικογένεια, αλλά και εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων καθηγητών.

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συναδέλφους και δηλώνει ότι και με την παρουσία του στη δίκη θα απαιτήσει να σταματήσουν επιτέλους οι προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

 

Ψήφισμα Συμπαράστασης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκφράζει την συμπαράστασή του στο Δ.Σ. του ΣΕΦΚ, στη συντακτική επιτροπή του συνδικαλιστικού τους εντύπου καθώς και σε εργαζόμενους φροντιστηρίων που διώκονται για την συνδικαλιστική τους δράση.

Οι μηνύσεις από πλευράς της εργοδοσίας, αποσκοπούν στη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης, στην οικονομική εξάντληση του ΣΕΦΚ, στη λογοκρισία του συνδικαλιστικού εντύπου, στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, αλλά δίκαιοι.

 

Ανακοίνωση Συμπαράστασης από τους συναδέλφους στην Βόρεια Ελλάδα

Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια

Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ-ΘΒΕ)

Μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας

Αριστοτέλους 24 (4ος όροφος-γραφείο 4)

2310-268699 Θεσσαλονίκη, http://www.geocities.com/sefiesalonica, Ε-Mail: sefiesalonica@yahoo.gr

  Θεσσαλονίκη, 29.02.2004

Στις 2 Μαρτίου 2004, στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζονται 4 συνάδελφοι, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και μέλους του Δ.Σ της ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α), του συνδικαλιστικού οργάνου των εργοδοτών.

Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να επιβάλλουν στο χώρο των καθηγητών στα φροντιστήρια οι εργοδότες φροντιστηριάρχες και το κράτος που τους πριμοδοτεί σε βάρος των εργαζόμενων.

 

-Ζητάμε την παύση της δίωξης εναντίον των συναδέλφων μας.

-Να καταργηθούν οι περιορισμοί στη συνδικαλιστική ελευθερία των καθηγητών στα φροντιστήρια. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί άμεσα στα γραφεία του ΣΕΦΚ και της Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο