εργατικά ...

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Ακούμε : δε θέλεις πια να δουλέψεις μαζί μας. Γονάτισες.
Δε μπορείς άλλο να τρέχεις. Κουράστηκες.
Δε μπορείς πια να μαθαίνεις. Ξόφλησες.
Κανείς δε μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις πια τίποτα.
Μάθε λοιπόν: Εμείς το ζητάμε.
Σαν κουραστείς κι αποκοιμηθείς, κανείς δε θα σε ξυπνήσει πια να πεί:
Σήκω το φαί είναι έτοιμο. Γιατί να υπάρχει έτοιμο φαί ;
Σαν δε μπορείς άλλο να τρέχεις, θα μείνεις ξαπλωμένος.
Κανείς δε θα σε ψάξει για να πεί: Έγινε επανάσταση
Τα εργοστάσια σε περιμένουν. Γιατί να έχει γίνει επανάσταση;
Όταν πεθάνεις, θα σε θάψουν είτε φταις που πέθανες είτε όχι.
Λες: πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δε μπορείς άλλο πια να αγωνιστείς.
Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι: Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις.
Μπέρτολτ Μπρέχτ Αντίσταση στον Εργασιακό Μεσαίωνα

 

19 Μάρτη: στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες απεργοί του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Σύνταγμα. Προσυγκεντρώσεις σε όλη την Αθήνα και μαζική πορεία προς τη Βουλή την ώρα που στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων συζητιόνταν για δεύτερη ημέρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Δυναμική, παλμός και μαζικότητα παρά τη βροχή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής διαμαρτυρίας. Από τα πιο δυναμικά μπλοκ αυτό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους Λίγα μόλις μέτρα πίσω τους απεργοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) αλλά και εργαζόμενοι που ήταν στα μπλοκ της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων προχώρησαν σε έναν δυναμικό και συμβολικό τρόπο διαμαρτυρίας, δεκάδες σακούλες σκουπιδιών εκτοξεύτηκαν στα ΜΑΤ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Καταγγελία  για τραμπουκισμούς του Θάνου Βασιλόπουλου, μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ

 

Οι παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε. καταγγέλλουν δημόσια το Θάνο Βασιλόπουλο μέλος του Συνασπισμού και Γενικό Γραμματέα της  Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ για απρόκλητους τραμπουκισμούς κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα (12/03/2008).

 

Συγκεκριμένα ο Θ.Βασιλόπουλος με φασιστοειδή τρόπο, βρίζοντας και απειλώντας γνωστούς συνδικαλιστές  της εκπαίδευσης που είχαν καταλάβει το ΤΕΑΔΥ στο Σύνταγμα για να αναδείξουν το ζήτημα του ασφαλιστικού, επιχείρησε σαν χωροφύλακας να παρεμποδίσει να ακουστεί το γεγονός από τα μεγάφωνα. Μπροστά σε δημοσιογράφους και απεργούς ο Θ.Βασιλόπουλος λειτουργώντας ως σωματοφύλακας της ΓΣΕΕ έβριζε, απωθούσε και αποκαλούσε "προβοκάτορες" τους απεργούς εκπαιδευτικούς.

 

Αλήθεια καλύπτει ο Συνασπισμός και οι "συνιστώσες" του ΣΥΡΙΖΑ για τους τραμπουκισμούς και τη φασιστική βία; Για ποιο λόγο απέκλεισαν την εκφώνηση της ανακοίνωσης για το ΤΕΑΔΥ;

Μήπως ορισμένοι καβάλησαν το καλάμι και φούσκωσαν τα μυαλά τους από τις δημοσκοπήσεις και ενόψει ξεπουλήματος για το ασφαλιστικό "θωρακίζουν" τη ΓΣΕΕ;

 

Αναμένουμε απάντηση τώρα.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (WIND)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – E-mail : symboulio@pasetim.com
------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αθήνα, 20/07/2007

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ WIND
Επιτυχία για τους εργαζόμενους και το Σωματείο
Υπογράφηκε χθες 19/7/2007 η πρώτη επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ) μεταξύ της διοίκησης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας WIND και του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων, η οποία επετεύχθη μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις.
Η σύμβαση είναι ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και για την παραπέρα διεύρυνσή τους στο μέλλον. Στα πάνω από 13 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας (παλιότερα ως ΤΕLESTEΤ και μετέπειτα ως ΤΙΜ), είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια σύμβαση για τη συλλογική ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας και με την οποία επιτεύχθηκαν:
§ Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Έγινε έτσι ένα πρώτο βήμα για να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς των «οικειοθελών παροχών», που δίνονται σε εξατομικευμένη βάση για να διαιρούν τους εργαζόμενους σε «άξιους» και «ανεπαρκείς», ενώ χρησιμοποιούνται και ως πρόσχημα για την ουσιαστική καθήλωση μισθών και αυξήσεων, παρά το ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι από τους πρωτοπόρους στην κερδοφορία.
§ Κατοχύρωση για πρώτη φορά βασικών επιδομάτων, όπως το επίδομα κλήσης για τους συναδέλφους στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών, το επίδομα για τους συναδέλφους εναερίτες, η δαπάνη φύλαξης παιδιού. Επίσης, επεκτείνεται η εφαρμογή του επιδόματος τέκνου από το πρώτο παιδί για όλους τους συναδέλφους.
§ Κατοχυρώνεται για πρώτη φορά η υποχρέωση της εταιρίας να επεκτείνει βασικές παροχές στους συναδέλφους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και να παρέχει δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων σε όλους τους συναδέλφους μια φορά κάθε δύο χρόνια.

Η υπογραφή της σύμβασης είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας του Σωματείου και πολλών συναδέλφων εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο. Είναι γνωστό από προηγούμενες ανακοινώσεις μας και δελτία τύπου ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εδώ και πολλούς μήνες, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και εμπόδια που προέβαλλε η διοίκηση ιδιαίτερα μετά την προσφυγή μας στον Ο.Μ.Ε.Δ., όπως αυτό της «αγωγής» κατά της νομιμότητας του Δ.Σ., για την οποία μετά και την υπογραφή της ΕΣΣΕ έχει δεσμευτεί ότι θα την αποσύρει, αφού πλέον δεν έχει νόημα.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, βασιστήκαμε στην έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη πολλών άλλων συναδέλφων, σωματείων, εργατικών κέντρων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κυρίως όμως στη δική μας ενότητα και συσπείρωση, στις γενικές μας συνελεύσεις, στην προσπάθεια να οργανώσουμε τις πρώτες μας κινητοποιήσεις (έγιναν δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας). Το αποτέλεσμα, η υπογραφή της σύμβασης, δείχνει ότι η συλλογική προσπάθεια και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα. Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σε μια περίοδο που εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται το ένα μετά το άλλο, που ο συνδικαλισμός χλευάζεται και λοιδορείται, που εργοδότες και κυβερνήσεις θέλουν το «διευθυντικό δικαίωμα» απόλυτο νόμο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων

16/07/2007 ΝΕΚΡΟΣ 59 χρόνος στο Ηράκλειο της Κρήτης


Τη ζωή του έχασε, ένας ακόμη οικοδόμος από το Ηράκλειο, την ώρα του μεροκάματου. Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην περιοχή «Τρία Πεύκα» στο Ηράκλειο με θύμα τον 59 χρονο Κώστα Κριθινάκη.Ο 59χρονος εργάζονταν σε υπό κατασκευή κεραμοσκεπή διώροφου κτιρίου και έπεσε από ύψος 9 μέτρων, με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του αρχικά στο κεφάλι που είχε ως αποτέλεσμα σε λίγη μόνο ώρα το θάνατό του, παρά τις προσπάθειες των ανδρών του ΕΚΑΒ να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο 59χρονος οικοδόμος, παρά το γεγονός ότι είχε συνταξιοδοτηθεί, συνέχιζε να κάνει μεροκάματα για να τα βγάλει πέρα. Στο σημείο βρέθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρα ασφαλείας.

ΛΑΡΙΣΑ
Νεκρός από πτώση 19χρονος εργάτης
Μόλις 19 ετών ήταν ο νεαρός ελαιοχρωματιστής Ξενοφών Μπαρούτας, από τη Λάρισα, ο οποίος, στο «άνθος» της ηλικίας του, ήρθε χτες να προστεθεί με τραγικό τρόπο στον μακρύ και ματοβαμμένο κατάλογο των θυμάτων που θρηνεί η εργατική τάξη, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ηταν περίπου μία το μεσημέρι, όταν την ώρα που εκτελούσε εργασίες στην κεραμοσκεπή του 4ου ορόφου, νεοανεγειρόμενης οικοδομής της εταιρείας «"ΜΥΡΤΙΝΗ" ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΕ» στη συνοικία της Νέας Πολιτείας έπεσε στο κενό, από ύψος 13 μέτρων, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.Το θανατικό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχαν τ' αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Οπως διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που έσπευσε άμεσα στο χώρο, δεν υπήρχαν ούτε καν σκαλωσιές και κιγκλιδώματα. Και όπως κατήγγειλε, στον συγκεκριμένο οικισμό έχουν γίνει και άλλα εργατικά ατυχήματα.Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού εργάτη, καταγγέλλει ότι η προστασία του εργαζόμενου στο χώρο δουλιάς του, η ίδια του η ζωή είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου. «Είναι οι "παράπλευρες απώλειες" ενός καθημερινού, αδυσώπητου πολέμου, όπου κατακρεουργείται κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, κατασπαράσσεται και το τελευταίο ψήγμα ανθρώπινης ζωής. Είναι ένα διαρκές έγκλημα, που θα τερματιστεί μόνο με την ανατροπή της αιματοβαμμένης εξουσίας των κεφαλαιοκρατών» σημειώνει το ΕΚΛ

Στις 10 Ιουνίου

ένας 32χρονος Αλβανός οικοδόμος πέθανε ακαριαία όταν έπεσε από τον 1ο όροφο οικοδομής στο Μαρούσι.


13/06/07

Τραυματίστηκαν δύο ναυτεργάτες κι ένας οικοδόμος
Επιπλέον, χτες το μεσημέρι, σημειώθηκε έκρηξη στο τουριστικό σκάφος «Γουίσπερς Του» που ήταν πλαγιοδετημένο σε προβλήτα της Μαρίνας Ζέας, στον Πειραιά. Τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν μέσα ο 25χρονος κυβερνήτης και ένας 41χρονος που τραυματίστηκαν. Ο πρώτος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο δεύτερος στο Γενικό Κρατικό Αθήνας με εκτεταμένα εγκαύματα. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, η έκρηξη προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για διαρροή στο μηχανοστάσιο. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα σκάφη ούτε ρύπανση της θάλασσας, ενώ βατραχάνθρωποι του Λιμενικού διενήργησαν έρευνα στα ύφαλα και το εσωτερικό του σκάφους για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι.Την περασμένη Παρασκευή (8/6) ο 49χρονος οικοδόμος Κωνσταντίνος Ντούρας τραυματίστηκε, την ώρα που δούλευε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην Ακτή Νηρέως, στο Αλιβέρι. Συγκεκριμένα, έσπασε ο βραχίονας της πρέσας διοχέτευσης μπετόν της μπετονιέρας που χειριζόταν ο εργάτης και τον χτύπησε στη μέση. Ο οικοδόμος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου νοσηλεύεται.

Παραλίγο τραγωδία σε Πέραμα και Σαλαμίνα
Τέσσερις οι σακατεμένοι από την περασμένη Τρίτη

Ενας ανειδίκευτος εργάτης σε ναυπηγείο της Σαλαμίνας και ένας αμμοβολιστής στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα τραυματίστηκαν χτες σε δύο εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν με διαφορά 4 ωρών. Μόλις 48 ώρες πριν, άλλοι δύο εργαζόμενοι είχαν σακατευτεί στο χώρο της Ζώνης. Και οι τέσσερις αποτελούν θύματα της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, υποδομών στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, αλλά και της ασύδοτης δράσης των επιχειρηματιών, εφοπλιστών και εργολάβων, την οποία «πυροδοτεί» η πολιτική κάλυψη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Λίγο πριν τις 8 το πρωί στο ναυπηγείο Σπανόπουλου στο Καματερό Σαλαμίνας ένας εργάτης από την Ουκρανία από τύχη δε μετατράπηκε σε παρανάλωμα, όταν «έσκασε» το βαρέλι πάνω στο οποίο βρισκόταν εκτελώντας εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης (δηλαδή έκανε χρήση φλόγας). Οι εργασίες γίνονταν σε φορτηγίδα (μαούνα). Ο συγκεκριμένος εργάτης, ο οποίος ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του ναυπηγείου, έχει προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης και όμως τον ανάγκασαν να λειτουργήσει την «τσιμπίδα», κάτι που θέλει εξειδίκευση και πιστοποίηση. Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σπανόπουλος δεν είχε άδεια για να την εκτέλεση εργασιών με χρήση φλόγας στη μαούνα. Το ατύχημα έγινε αντιληπτό από μεταλλεργάτη που δούλευε σε διπλανό καρνάγιο και ειδοποίησε το Λιμενικό. Ο Σπανόπουλος επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός, λέγοντας ότι «δε συνέβη απολύτως τίποτα», φτάνοντας να κρύψει τον τραυματισμένο εργάτη, ο οποίος εντοπίστηκε από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου. Στις 12 το μεσημέρι στο γκαζάδικο «ΣΤΑΝΛΕΪ» ο 40χρονος αμμοβολιστής Γιάννης Φωτιάδης κινδύνεψε να πέσει από ύψος 30 μέτρων, μέσα σε μια από τις δεξιές πλευρικές δεξαμενές του πλοίου όπου εκτελούσε εργασίες υδροβολής. Το μαδέρι της σκαλωσιάς που πατούσε, επειδή δεν ήταν σωστά ασφαλισμένο, μετακινήθηκε, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να «πιαστεί» την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, χτυπήθηκε στην πλάτη και στο χέρι από τη βέργα του μηχανήματος της υδροβολής. Στο καράβι αυτό την προηγούμενη μέρα, προχτές, η 5μελής μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της Ζώνης είχε δώσει εντολή για διακοπή εργασιών. Χτες έλεγξε το πλοίο Τεχνικός Ασφάλειας. Το ατύχημα έγινε λίγη ώρα μετά την άδεια που έδωσε ο Τεχνικός για τη συνέχιση των εργασιών...-------------------------------------------------------------------------------
Τραγωδία στο Πέραμα
Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος από πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο
Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής (φωτ. αρχείου)

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και ένα ακόμα αγνοείται από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Οκτώ οχήματα με 24 πυροσβέστες έσπευσαν στην περιοχή, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή και ανδρών της ΕΜΑΚ. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η φωτιά στο δεξαμενόπλοιο τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνδρες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ αναμένουν να πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλοίου, ώστε να μπουν στο αμπάρι και να αναζητήσουν τον αγνοούμενο. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μετέφερε τη λύπη του πρωθυπουργού για το δυστύχημα.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Ενας νεκρός κι ένας 17χρονος σε κώμα

Παρασκευή 1 Ιούνη 2007

Στο θάνατο ενός νεαρού εργάτη και το σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου που μέχρι χτες το βράδυ έδινε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, οδήγησε το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες στη Ρόδο.Νεκρός είναι ο 26χρονος Ροϊκάν Μάσι από τη Ρουμανία, ενώ σε κώμα βρίσκεται ο 17χρονος Ιντριτζι Εντουαρντ από την Αλβανία. Επεσαν από τον 5ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στην περιοχή Φαληράκι. Οπως διαπίστωσαν συνδικαλιστές που πήγαν στον τόπο του «ατυχήματος», υπήρχαν σαφή σημάδια υποχώρησης της σκαλωσιάς πάνω στην οποία δούλευαν οι οικοδόμοι. Το βίτσι (αλυσίδα) του γερανού που μετέφερε υλικά ήταν σπασμένο, κάτι που ίσως οφείλεται στο υπερβολικό βάρος με το οποίο ήταν φορτωμένος εξαιτίας της εντατικοποίησης με την οποία προχωρά η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας που ετοιμάζει στο συγκεκριμένο σημείο ο μεγαλοξενοδόχος του νησιού Κάτρης.


Διπλό θανατικό

27 Απρίλη 2007

Tο απόγευμα συνεργείο της τεχνικής εταιρείας «ΕΝΤΕΧΝΟΣ» εκτελούσε εργασίες σε υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ στον Ωρωπό. Κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες ο 45χρονος εναερίτης Β.Α. χτυπήθηκε από το ρεύμα και έπεσε νεκρός.Το δεύτερο θύμα είναι ένας 41χρονος εργάτης αλβανικής υπηκοότητας. Επεσε νεκρός στο Καρλόβασι της Σάμου όταν καταπλακώθηκε από χώματα τα οποία υποχώρησαν στο σκάμμα μέσα στο οποίο δούλευε σε έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εργάτης κάηκε ζωντανός!


29/06

Το θάνατο ενός 50χρονου Ρουμάνου εργάτη είχε ως αποτέλεσμα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε αποθήκη αγροτικών προϊόντων στο Μοσχάτο. Ο εργαζόμενος δούλευε με αλυσοπρίονο όταν ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - αιτία, στη συμβολή των οδών Πύργου και Αράχθου. Μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» με καθολικά εγκαύματα, όπου κατέληξε.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Νεκρός 31 Ρουμάνος χτυπήθηκε από ρεύμα

ο 31χρονος Ρουμάνος Αντριάν Πίκου «χτυπήθηκε» από το ρεύμα, ενώ δούλευε σε έργα με κομπρεσέρ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αγίου Κωνσταντίνου. Οι προσπάθειες των ανδρών του ΕΚΑΒ να τον σώσουν απέβησαν άκαρπες. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές του κλάδου, μετά το «ατύχημα» όλο το εργοτάξιο άδειασε, προφανώς κατ' εντολή της εργοδοσίας. Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας απείλησε χτες και τη ζωή του 38χρονου οικοδόμου από την Αλβανία Μεξίν Κάλο. Ο εργάτης έπεσε από ύψος 3 μέτρων, ενώ δούλευε σε εργοτάξιο στην οδό Λουκάρεως, πίσω από τον Αρειο Πάγο.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ακρωτηριάστηκε 46χρονος εργάτης

25/06/07

Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί στη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα τον τραγικό ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου. Ο 46χρονος ηλεκτρολόγος Σταμέλλος Μπιτσάκος, στη διάρκεια εργασιών στο εσωτερικό του γερανού φόρτωσης της σκουριάς, έχασε το πόδι του, όταν αυτό «μαγκώθηκε» από το περιστρεφόμενο συρματόσκοινο. Το αποτέλεσμα ήταν να ακρωτηριαστεί στον αστράγαλο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668Κοζάνη 2/7/07

ΝΕΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

§ Καταπλακώθηκε από το φορτηγό που οδηγούσε 27χρονος μετανάστης.Τρίτο θανατηφόρο δυστύχημα τους τελευταίους δυο μήνες!!! Ηθικός αυτουργός η εκτεταμένη εργολαβοποίηση. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Να μπουν επιτέλους φυλακή οι υπεύθυνοι.

Σήμερα το απόγευμα στο Ορυχείο Καρδιάς σκοτώθηκε 27χρονος, συνάδελφος μετανάστης από την Αλβανία όταν το φορτηγό που οδηγούσε ανατράπηκε, και ο άτυχος εργαζόμενος στην προσπάθειά του να πηδήξει για να γλυτώσει καταπλακώθηκε από το φορτηγό με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συναδέλφων που ήταν κοντά στο δυστύχημα είναι ότι η πλατεία στην οποία άδειαζαν τα φορτηγά ήταν μικρή, δεν είχε πολύ χώρο για να γυρίζουν εύκολα τα φορτηγά τα οποία αναγκαστικά έπαιρναν κλειστή στροφή και ο συνδυασμός με την ταχύτητα και το βρεγμένο οδόστρωμα έφεραν το μοιραίο.

Οι βαθύτερες όμως αιτίες είναι η εντατικοποίηση των εργαζομένων στους εργολάβους,ο ερασιτεχνισμός λόγω και των απαράδεκτα χαμηλών μισθών, η ελλιπής συντήρηση των οχημάτων και η υψηλή ανεργία στην περιοχή που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Γίνεται ακόμα ολοφάνερη η αδυναμία ελέγχου και επιβολής των μέτρων ασφάλειας της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδος λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού (4 μηχανικοί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα) και ανυπαρξίας επιθεωρητών στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.

Το συνδικάτο μας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου, ελπίζοντας να είναι το τελευταίο θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια, μόνιμους, έκτακτους, εργαζόμενους στους εργολάβους, Έλληνες και μετανάστες να συσπειρωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία, για πιστή τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Απεργία στην πρωτοβάθια: Μικρό χρονικό ό μεγάλου αγώνα

24 Ιούνη 2006: η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν 600 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν 72000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παίρνει μια ιστορική απόφαση: Να αποφασίσει πενθήμερη απεργία 18-22 Σεπτέμβρη, με προοπτική κλιμάκωσης. Εκφράζει τη συσσωρευμένη αγανάκτηση του κλάδου για τη μισθολογική λιτότητα, τις απειλές κατά της μονιμότητας, την προοπτική της αξιολόγησης – ιδεολογικής χειραγώγησης, τις αντιδραστικές αλλαγές σε προγράμματα και βιβλία. Είχαν προηγηθεί πλήθος μικρές και μεγάλες μάχες μέσα στους διδασκαλικούς συλλόγους και μαζικές διαδικασίες που έδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου.

18 Σεπτέμβρη: Η απεργία ξεκινά με εντυπωσιακά ποσοστά συμμετοχής. Στην Αθήνα φτάνει το 95%, στην Κρήτη το 98%, στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα το 85% στην υπόλοιπη επαρχία το 80%

20 Σεπτέμβρη: Μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η κυβέρνηση απαντάει με δακρυγόνα και αρνείται να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς.

Νέα πενθήμερη απεργία

25 Σεπτέμβρη: Η κυβέρνηση χτυπά με χημικά μαζική συγκέντρωση δασκάλων. Η απεργία διατηρεί ποσοστό 90%

27 Σεπτέμβρη: Νέο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Νέα πενθήμερη απεργία 2-6 Οκτώβρη

5 Οκτώβρη: Η Παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού γιορτάζεται με ένα επιβλητικό συλλαλητήριο με 50.000 εκπαιδευτικούς, εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, που δίνουν την καλύτερη απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν συντριπτική υποστήριξη της κοινωνίας στον αγώνα των δασκάλων.

Τετραήμερη απεργία 9-12 Οκτώβρη

9 Οκτώβρη: Η κυβέρνηση χτυπά ξανά με χημικά την πανεκπαιδευτική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Τετάρτη 11 Οκτώβρη: Νέο μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Απόφαση για συνέχιση της απεργίας

Τετάρτη 18 Οκτώβρη: Μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Συνέχιση της απεργίας έως 27 Οκτώβρη

25 Οκτώβρη: στην έκτη εβδομάδα της απεργίας μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μήνυμα αγώνα και αξιοπρέπειας απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία.

27 Οκτώβρη: Μετά από έξι εβδομάδες απεργία οι δάσκαλοι αποφασίζουν την αναστολή των κινητοποιήσεων διαρκείας και γυρίζουν στα σχολεία στις 30 Οκτώβρη με το κεφάλι ψηλά έχοντας διδάξει στους μαθητές τους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη το μεγαλύτερο μάθημα: το μάθημα του αγώνα!31/6/2006:

Δολοφονία δύο εργατών, δύο σοβαρά τραυματίες, τρεις ελαφρά στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ


.Η δολοφονία έγινε στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, όταν, στις εργασίες συντήρησης ενός γερανού, αποκολλήθηκε μέρος αυτού, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο εργάτες του συνεργείου συντήρησης, τον 25χρονο Μπλάντεφ Μαγκαβέδεφ, από τη Βουλγαρία και τον 50χρονο Βαγγέλη Τσολάκο. Πέντε ακόμη συνάδελφοί τους, οι δύο εξ αυτών από την εργολήπτρια εταιρεία «ΜΕΣΚΑ Ο.Ε.» και οι άλλοι τρεις από την ΤΙΤΑΝ Α.Ε. τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν αρχικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Αγγελή και Δημήτρη Δημητρόφ, οι οποίοι, αφού χειρουργήθηκαν, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντινάν, όπου βρίσκονται εκτός κινδύνου. Οι πιο ελαφρά τραυματισμένοι, Θωμάς Αποστολάκης, Δημήτρης Ευαγγελίου και Στέλιος Μαρούγκας, έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν.


«Πρόκειται για εργολάβους ψυχών. Μόνο στα χαρτιά τηρούν τους νόμους που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιβληθεί πρόστιμο από το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Λιβαδειάς. Ευθύνη έχουμε όλοι, και η ΤΙΤΑΝ Α.Ε., αλλά και το σωματείο των εργαζομένων που δεν προστατέψαμε τους συναδέλφους μας. Πώς είναι δυνατόν η διεύθυνση του εργοστασίου να επιτρέπει να εισέρχονται στο χώρο της συνεργεία που δεν πληρούν βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής; Δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος του συνεργείου, αλλά εκείνων που έπρεπε να φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Γίνονται συνέχεια ατυχήματα, τα οποία δεν καταγράφονται», καταγγέλλει η Κική Τσοπελάκη, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.


2000-2005: 33.820 ατυχήματα, τα 851 θανατηφόρα«Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τα έτη 2000 - 2005 κατέγραψε συνολικά 33.820 ατυχήματα. Από αυτά, τα 851 ήταν θανατηφόρα. Το ΙΚΑ το έτος 2005 αναγνώρισε μόνον 9 επαγγελματικές παθήσεις! Η εμφανής αυτή αδυναμία καταγραφής εμποδίζει μια αποτελεσματική πολιτική πρόληψης και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ποσά. Για να γίνει το πρόβλημα πιο κατανοητό θέλω σ' αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς μελέτες, το ποσοστό των νεοπλασιών που οφείλονται στην έκθεση σε καρκινογόνους εργασιακούς παράγοντες ανέρχεται σε 4-8%. Στην Ελλάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε για το 1999 24.500 θανάτους λόγω νεοπλασιών. Επομένως αναμένονται 980 έως 1.960 περιπτώσεις επαγγελματικού καρκίνου, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται, αφού και σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ως χώρα, έχουμε ελλιπή στοιχεία. Το ΙΚΑ το έτος 2005 κατέγραψε μόνο μία!
27/3/2006:

Επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Με την τροπολογία που κατέθεσαν παραμονή αργίας οι Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης η κυβέρνηση επιτίθεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα των 100.000 εργαζομένων και συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες ασκούνται επιτυχώς στην άντληση υπερκερδών. Σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της Εμπορικής, ενώ 24ωρη απεργία διοργανώνει αύριο η ΟΤΟΕ με συγκέντρωση στις 6.00 μ.μ. στην Αθήνα

3 νόμους σε 8 μήνες

Μέσα σε 8 μήνες τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης έφεραν την τρίτη κατά σειρά νομοθετική διάταξη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή, την Παρασκευή, προ της αργίας της 25ης Μαρτίου, καταργείται η παράγραφος 6 του άρθρου 62 του αρχικού νόμου (3371/05). Στη διάταξη προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που μονομερώς το ένα μέρος που μετέχει σε ένα (επικουρικό) ταμείο, το οποίο έχει συγκροτηθεί με Συλλογική Σύμβαση, διαφωνεί με τη διάλυσή του (δηλαδή όταν ο σύλλογος διαφωνεί με τον εργοδότη-τράπεζα), τότε «το ταμείο δεν διαλύεται ούτε θίγεται η περιουσία του». Αυτή η διασφάλιση που υπήρχε στον αρχικό νόμο, κάτι που καθιστούσε το κράτος εγγυητή, δεν εφαρμόζεται πλέον για το ταμείο της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η νέα τροπολογία κατατέθηκε για την υποχρεωτική και «αμάχητη» ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων της Εμπορικής και της Πειραιώς στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και μάλιστα ενόσω εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές. Ετσι προβλέπεται ότι η παρ. 6 του άρθρου 62 δεν ισχύει στην περίπτωση του ΤΕΑΠΕΤΕ, αλλά διατηρείται για τα άλλα ταμεία ως προς τη διαδικασία ένταξής τους στο ΕΤΑΤ. Εχουμε δηλαδή και διαφορετική αντιμετώπιση καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να εκποιήσει το 20% της Εμπορικής.

Ενδεικτική του αυθαίρετου της διάταξης είναι η αναφορά στην ίδια την αιτιολογική έκθεση, η οποία συντάσσεται από τους προτείνοντες (την τροπολογία) υπουργούς και όπου αναφέρεται: «Δεδομένου ότι η αντιδικία που έχει προκύψει (σημ. με την προσφυγή του Συλλόγου της Εμπορικής και της ΟΤΟΕ κατά της διάλυσης του ΤΕΑΠΕΤΕ) είναι δυνατό να παραταθεί πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος με άμεσες επιπτώσεις στη συνέχιση καταβολής των συντάξεων... προτείνεται η υπαγωγή του ανωτέρου ταμείου στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό του ΙΚΑ) και στο ΕΤΑΤ... εξαιρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 6, 7, και 8 για τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου». Παραδέχονται δηλαδή οι εισηγητές ότι στην περίπτωση της Εμπορικής δεν θα ισχύσει το... δίκαιο το οποίο, ωστόσο, θα εφαρμοστεί για τις άλλες τράπεζες. Πρόσθετα με την παρούσα τροπολογία επιχειρείται η κατάργηση των ένδικων μέσων που έχει κάνει χρήση ο σύλλογος της Εμπορικής, καίτοι «από το 1994, με την υπ' αριθμόν 4 απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπεται η νομοθετική παρέμβαση επί δικών που εκκρεμούν» .

Ανατροπές στις συντάξεις

Να σημειωθεί ότι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στην κύρια σύνταξη του ΙΚΑ και στην επικουρική του ΕΤΕΑΜ (σημ. στο μεσοδιάστημα στο ΕΤΑΤ) θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις τόσο ως προς το ύψος των αποδοχών (ποσοστό αναπλήρωσης) όσο και για τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι και 15 έτη για τις μητέρες ανηλίκων και έως 10 χρόνια για τους άντρες και τις υπόλοιπες γυναίκες. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου μπορεί να βγει στη σύνταξη με 20ετία ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ στο ΙΚΑ θα βγει στη σύνταξη στο 55 έτος.

Ειδικά για τους «νέους», όσοι προσελήφθησαν μετά το 1992 οι επιπτώσεις θα είναι καθοριστικές:

* Η μείωση της κύριας σύνταξης κατά μέσον όο είναι 15% και μπορεί να φτάσει το 45%.

* Η μείωση της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται σε 25% και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 67%. Για παράδειγμα, μητέρα με μισθό 1.300 που βγαίνει στη σύνταξη με 20ετία σήμερα θα πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη 861 ευρώ. Μετά τις αλλαγές θα πάρει πλήρη σύνταξη μόλις 668 ευρώ. Σε περίπτωση που βγει με μειωμένη σύνταξη -5 χρόνια νωρίτερα- θα περιοριστεί στα 517 ευρώ. Ακόμη και όσοι είναι κοντά στη συνταξοδότηση ή είναι ήδη συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να ψαλιδίζονται, αφού αυτές δεν θα αναπροσαρμόζονται κατά το ύψος των μισθών των εν ενεργεία (ποσοστό της Συλλογικής Σύμβασης) αλλά με βάση την εισοδηματική πολιτική.

18/7/2005Οι ώρες εργασίας αυξάνονται, με το νομοσχέδιο για το εργασιακό που κατέθεσε η κυβέρνηση την Παρασκευή στη Βουλή, και το νόμιμο δικαίωμα του εργοδότη για υπερωρίες χωρίς έγκριση (υπερεργασία) αυξάνεται από 3 σε 5 ώρες την εβδομάδα. Μειώνεται στο μισό (στο 25%) η προσαύξηση του ημερομισθίου και δημιουργείται έτσι «παράθυρο» για απολύσεις όσων εργαζομένων δεν συμμορφώνονται με την υπερωριακή απασχόληση. Με τη μείωση των αμοιβών των υπερωριών μειώνονται και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, και τελικά οι συντάξεις, αφού οι εισφορές καταβάλλονται επί των μεικτών αποδοχών.

Το μέτρο θα ελαφρύνει τις επιχειρήσεις (θα πληρώνουν χαμηλότερες αμοιβές) αλλά δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς οι νέες ανάγκες θα καλυφθούν με φθηνότερο εργατικό κόστος (υπερωρίες) χωρίς προσλήψεις. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1 Εμμέσως ενεργοποιείται το διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή η δυνατότητα του εργοδότη να αποφασίζει μονομερώς για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει πρόσθετη εργασία (πέραν του 8ώρου):

* Μέχρι 10 ώρες την ημέρα το πολύ για 4 μήνες.

* Το άθροισμα των ωρών τις ημέρες που ισχύει το επιπλέον ωράριο να μην υπερβαίνει τις 256 ώρες το οκτάμηνο.

Ο επιπλέον χρόνος εργασίας δεν θα πληρώνεται αλλά θα εξισώνεται με ρεπό ή άδεια τους υπόλοιπους μήνες «χαμηλής» απασχόλησης. Δηλαδή αν εργάσθηκε 2 ώρες επιπλέον του 8ώρου για ένα μήνα (40 ώρες) θα μπορεί να πάρει μία εβδομάδα περισσότερη άδεια (δηλαδή πέντε ημέρες επί 8 ώρες).

Αν δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων ή υπάρξει διαφωνία των δύο πλευρών, το ζήτημα θα παραπέμπεται σε διαιτησία. Η απόφαση θα λαμβάνεται από πενταμελή επιτροπή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, στην οποία πλειψηφία αποτελούν η εργοδοσία και το υπουργείο. Επιστρέφουμε στην υποχρεωτική διαιτησία του νόμου 3239 του 1955, παραμερίζεται ο ΟΜΕΔ και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει η ΓΣΕΕ ως προς τον χρόνο εργασίας

2 Η άρνηση του εργαζόμενου να εργασθεί υπερωριακά «δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του». Ο εργαζόμενος όμως πρέπει να αποδείξει «ότι δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη». Αν δεν μπορεί να το αποδείξει, τότε ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει στην απόλυσή του.

3 Αν η υπερωριακή απασχόληση ξεπερνά το χρονικό όριο της διευθέτησης που ορίζει ο νόμος, τότε η πρόσθετη εργασία θα πληρώνεται με προσαύξηση του ωρομίσθιου κατά 30% (αντί για 25%, που θα ισχύει για υπερωρίες χωρίς διευθέτηση).

4 Σε όσες επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε διευθέτηση, μειώνονται σημαντικά οι αποζημιώσεις της υπερεργασίας και των υπερωριών. Ως υπερεργασία νοείται η πρόσθετη απασχόληση το πολύ για 5 ώρες εβδομαδιαίως έναντι τριών μέχρι σήμερα. Δηλαδή το συμβατικό ωράριο εργασίας μπορεί να παραταθεί από 40 στις 45 ώρες για πενθήμερη και στις 48 για εξαήμερη απασχόληση. Η πρόσθετη αποζημίωση θα αυξάνεται πλέον κατά 25% και όχι κατά 50%.

Ετσι, οι πιο πολλές εταιρείες με τον νέο νόμο θα καλύψουν τις ανάγκες τους με υπερεργασία που έχει πιο φθηνή αποζημίωση (25%). Μέχρι σήμερα η υπερεργασία έφθανε στις 156 ώρες ετησίως (3 ώρες την εβδομάδα επί 52 εβδομάδες), τώρα μπορεί να φθάσει στις 260 ώρες (5 ώρες επί 52 εβδομάδες)

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος πρέπει να ξεπεράσει το όριο της «υπερεργασίας» (με προσαύξηση 25%) για να πληρωθεί «υπερωρία» (50% και μετά 75%). Το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι έτσι θα μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το Δημόσιο που θα πληρώνει χαμηλότερες δαπάνες υπερωριών στους συμβασιούχους. Πρώτοι υπολογισμοί των συνδικαλιστικών οργάνων καταλήγουν σε πρόβλεψη για μείωση του εισοδήματος από υπερωρίες ακόμη και κατά τα δύο τρίτα.14/7

Ηταν μόλις 23 ετών όμως, το νήμα της ζωής του κόπηκε νωρίς, χτες, σ' ένα από τα σιλό της «ΤΣΙΠΙΤΑ», γνωστής βιομηχανίας τροφίμων, με εργοστάσια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Με τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων. Για τον νεαρό Αλβανό εργάτη, Γεώργιο Τσάβο ήταν άλλο ένα μεροκάματο του τρόμου. Γυρίζοντας με το συνεργείο καθαρισμού του εργολάβου, από πόλη σε πόλη, βρέθηκε χτες από την Αθήνα στη Λαμία. Στο εργοστάσιο της «ΤΣΙΠΙΤΑ», όπου το συνεργείο είχε αναλάβει τον καθαρισμό του μεγάλου σιλό (σε σχήμα κώνου) αλεύρων. Ο Γιώργος Τσάβος μπήκε μόνος του στο σιδερένιο σιλό για καθαρισμό των τοιχωμάτων από το ξεραμένο αλεύρι, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας. Και μόνο του τον βρήκαν, μετά από κάμποση ώρα αναζήτησης, στις 11.20 το πρωί, καταπλακωμένο από αλεύρι. Η ομάδα της ΕΜΑΚ Λαμίας που κλήθηκε, τον ανέσυρε νεκρό. Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα ολοκληρώθηκε. Είναι το 53ο (μόνο από τα επίσημα καταγραμμένα) απ' τις αρχές του 2005. Η κυβερνητική πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», της «ανταγωνιστικότητας», της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, της μείωσης του εργατικού κόστους, προετοίμασε κι εδώ, το έδαφος...

24ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) σε όλα τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του Ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»Σβήνουν τις μηχανές, παρατάνε τις κλώστρες και βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, στα πλαίσια της . Οι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας μαζί με τους συναδέλφους τους άλλων κλάδων ξεκινούν σήμερα το πρωί από τη Νάουσα για να διαδηλώσουν και στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να στείλει εκατοντάδες ακόμη στην ανεργία, να διευρύνει τη φτώχεια και την ανέχεια. Μαζί τους και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες που αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους μέχρι το μεσημέρι. Στις 8 το πρωί συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και από εκεί συγκροτημένα, με λεωφορεία, θα μεταβούν στα διόδια των Μαλγάρων όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, λίγο μετά τις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι εργάτες κλιμακώνουν τον αγώνα για να μην περάσει η απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει 240 εργαζόμενους από τα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης» σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Εβρο, και άλλους 100 εργαζόμενους από τα εργοστάσια της «FANCO» σε Κομοτηνή και Οινόφυτα Αττικής.Στις 340 απολύσεις που σχεδιάζει ο Ομιλος «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» έρχονται να προστεθούν και δεκάδες άλλες από το εργοστάσιο GALOP της «FANCO» στο Αιγάλεω της Αθήνας. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ο Ομιλος αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο και ζητά από τους εργαζόμενους να φύγουν χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση ούτε για τις αποζημιώσεις τους.

Προσκυνούν την εργοδοσία...

Την ίδια ώρα που οι εργάτες στα εργοστάσια του Ομίλου στην Κομοτηνή, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ, η πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων της «FANCO», ανέλαβε την υπονόμευση του αγώνα τους. Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει για φιλοεργοδοτική στάση τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων της «FANCO» και συγκεκριμένα την πρόεδρο του σωματείου, Κ. Ορφανίδου.

Με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, οι καπνεργάτες της «GREAT» κλιμακώνουν τον αγώνα τους, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Σήμερα, μαζί με τους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας, θα διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Χθες το πρωί, με μπροστάρη το σωματείο καπνεργατών «Παγκαπνεργατικό», άφησαν για λίγο το χώρο του εργοστασίου, όπου βρίσκονται καθημερινά, για να εμποδίσουν τα σχέδια του εργοδότη να μεταφέρει τα μηχανήματα. Βγήκαν στο δρόμο με τα πανό και, φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην περιοχή του Φοίνικα

Την ...αλυσίδα, στην οποία οι ιδιοκτήτες της «Τριούμφ» θα περάσουν αύριο το «λουκέτο» στην πύλη του εροστασίου, μετέεε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος συναντήθηκε με την εργοδοσία και την επιτροπή των εργαζομένων που συστάθηκε για να διαπραγματευτεί τις απολύσεις και τα κατάπτυστα προγράμματα κατάρτισης. Η υποδοχή που επιφύλαξε η πλειοψηφία των εργαζομένων στον υφυπουργό της Ανεργίας ήταν οργισμένη, ιδιαίτερα όταν το στέλεχος της κυβέρνησης άρχισε να χρυσώνει το χάπι των απολύσεων, τάζοντας μέτρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλες διευκολύνσεις. Οι δηλώσεις του Γ. Γιακουμάτου ήταν αποκαλυπτικές της κυβερνητικής προκλητικότητας: «Η σημερινή παρουσία μου εδώ θέλει να δηλώσει ότι η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης, είναι δίπλα και κοντά στον εργαζόμενο», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα. Εχοντας ασφαλώς συνείδηση του ότι το κόμμα του, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου ήταν εκείνα που έδωσαν το «ελεύθερο» - υπογράφοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όχι μόνο - στις επιχειρήσεις να μεταφέρονται σ' όποια χώρα τα εργατικά χέρια είναι πιο φτηνά. Να απολύουν, απλά και μόνο αν δεν έχουν τα προσδοκώμενα κέρδη. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της «Τριούμφ». Ο υφυπουργός παραδέχτηκε κυνικά πως ζούμε σε μια καπιταλιστική χώρα, όπου δε γίνεται μια «ιδιωτική επιχείρηση να μην μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει. Δεν επεμβαίνει το κράτος». Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν «μια κοροϊδία» την επίσκεψη Γιακουμάτου. «Ηθελε να βάλει την ταφόπλακα στην "Τριούμφ"», έλεγαν και συμπλήρωναν: «Τα ίδια έλεγαν και στην "ΠΑΛΚΟ". Μήπως αυτοί που τους έλεγαν για προγράμματα έχουν σήμερα δουλειά;...». «Δεν είναι το θέμα μόνο η "Τριούμφ". Είναι η "ΣΕΞ ΦΟΡΜ". Κλείνουν εταιρείες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη...».

Την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης απαιτεί με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στην «Ιντρακόμ», μετά τη βόμβα της διοίκησης για μεταφορά στα Βαλκάνια της έδρας της εταιρίας, αλλά και την ανακοίνωση από την εργοδοσία ότι φέτος οι αυξήσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 3%! «Και τα δυο είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, της έντασης της εκμετάλλευσης» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή. Αναφερόμενη στη συνέχεια στην εργοδοτική απόφαση για μεταφορά της έδρας επισημαίνει ότι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής, καταγγέλλει ειδικότερα, ήδη βρίσκεται στη Ρουμανία. Σε ανύποπτο χρόνο στελέχη της επιχείρησης έχουν μιλήσει για παραγωγή λογισμικού στη Βουλγαρία ή σε άλλα βαλκανικά κράτη και μάλιστα έχουν ζητήσει και τη συνδρομή του κράτους για κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και οι όποιες διαψεύσεις υπήρξαν δε μας καθησυχάζουν. Αλλωστε, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει προηγούμενο επιχείρηση να έχει διαρρεύσει τέτοιου είδους απειλές και να μην τις έχει πραγματοποιήσει τελικά». Η Επιτροπή σημειώνει ταυτόχρονα ότι το επιχείρημα της υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα είναι έωλο, καθώς «ήδη από το φθινόπωρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ελάφρυνε πολύ τους συντελεστές φορολογίας για τις ΑΕ με χειροπιαστό αποτέλεσμα η ΙΝΤΡΑΚΟΜ το α΄ τρίμηνο του 2005 να παρουσιάζει αύξηση καθαρών κερδών κατά 18%, ενώ είχε πτώση τζίρου 24%». Παρά τα κέρδη της επιχείρησης όμως, η Επιτροπή καταγγέλλει ότι η διοίκηση αξιοποιεί την απειλή της για να συμπιέσει ακόμα παρακάτω τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ετσι ανακοίνωσε, σημειώνει, αυξήσεις-κοροϊδία του 0+3% (μηδενικές αυξήσεις από αρχή του χρόνου και 3% από 1η Σεπτέμβρη και αυτές κατά μέσο όρο, ανάλογα με την «αξιολόγηση», δηλαδή ούτε κι αυτά τα ψίχουλα είναι εγγυημένα). Την ίδια στιγμή όμως, καταγγέλλει, η εργοδοσία αρνείται να πληρώνει τις υπερωρίες, απαιτεί «στα μουλωχτά» περισσότερες ώρες εργασίας, εντατικοποιεί τη δουλειά, επιδιώκει νέο κύμα «εθελούσιων» απολύσεων. Καταλήγοντας, η Εργοστασιακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή Ενάντια στις Απολύσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας, για να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις και 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, την αποτροπή των εθελούσιων απολύσεων και της μεταφοράς της επιχείρησης, την πληρωμή των υπερωριών και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

12/7

Δύο ακόμα εργαζόμενοι στην Κρήτη, την περασμένη Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους την ώρα του μεροκάματου, αυξάνοντας δραματικά τον κατάλογο των νεκρών της εργατικής τάξης, που πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη της εργοδοσίας. Με την κατάληξη την Κυριακή στο Θριάσειο νοσοκομείο ενός ακόμα εργάτη από την Πάτρα, οι νεκροί στους χώρους δουλειάς από τις αρχές του χρόνου έφτασαν τους 51, με βάση την επίσημη μόνο καταγραφή.

Το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα για το 17χρονο Ιωάννη Κατσιγαράκη του Εμμανουήλ, που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά του να τοποθετήσει συστήματα ασφαλείας σε κατάστημα στην περιοχή Καλό Χωριό Λασιθίου. Ο ανήλικος εργάτης, που έβγαζε το μεροκάματο σε συνεργείο εταιρίας security, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς συνέδεε τα καλώδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, όπου βασιλεύει ο νόμος των εργοδοτών και το αυθαίρετο «δικαίωμά» τους να εκμεταλλεύονται ανειδίκευτους νέους εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ειδικά για το χώρο των υπηρεσιών ιδιωτικής φύλαξης, ο θάνατος του 17χρονου φανερώνει τις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες, ανεξάρτητα από πόστο, ηλικία ή βαθμό εξειδίκευσης. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια που στοίχισαν τη ζωή στον 17χρονο νέο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, ενώ ο εισαγγελέας Λασιθίου έχει ζητήσει τη δίωξη της εταιρείας security. Τραγικό θάνατο την ίδια μέρα, βρήκε και ένας 27χρονος Ηρακλειώτης, όταν έπεσε από ύψος επτά μέτρων. O 27χρονος μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του είχαν σταλεί από την εταιρεία που εργάζονταν για την τοποθέτηση τέντας σε διαμέρισμα στο 2ο όροφο οικοδομής. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ο 27χρονος έχασε την ισορροπία του από την πτυσσόμενη σκάλα στην οποία είχε ανέβει, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό. Υπέκυψε, προχτές Κυριακή, στα βαρύτατα τραύματα που είχε υποστεί ο 20χρονος Χρήστος Βιτωράτος, υπάλληλος σε κατάστημα πώλησης φιαλών υγραερίου, που νοσηλευόταν τις τελευταίες 16 μέρες στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μετά από έκρηξη φιάλης προπανίου σε κοσμηματοπωλείο στην Πάτρα. Ο άτυχος υπάλληλος, ο οποίος είχε εισαχθεί εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ άλλων και με πολλαπλά εγκαύματα τρίτου βαθμού, δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή καθώς η σφοδρότητα της έκρηξης και η πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπόγειο του κοσμηματοπωλείου όπου και τοποθετούσε τη φιάλη στάθηκαν καταλυτικές για τη ζωή του.

Τη δική τους απάντηση δίνουν σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά οι εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, ενάντια στην δίωξη των Γ. Τούσσα, Δημήτρη Κυζίλη, Νίκου Αθανασέλου και Νίκου Τέγου, που μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους περιφρούρησαν και στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών στην απεργία που είχαν κηρύξει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις 29 Μάη του 2002. Την ώρα της συγκέντρωσης που διοργανώνουν τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, θα δικάζονται στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με κατηγορίες που φέρουν ατόφια τη βούλα της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Θα δικάζονται για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών και για «κακώσεις» που προκάλεσαν σε λιμενικούς(!), όταν και οι ίδιοι έπεσαν θύματα, της πρωτοφανούς σε αγριότητα, καθαρά δολοφονικής επίθεσης που είχαν εξαπολύσει εκείνη την ημέρα, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις καταστολής. Είναι καταγραμμένος και έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν τότε οι αμέτρητες διμοιρίες βατραχανθρώπων και ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, που μετέτρεψαν το λιμάνι από άκρη σε άκρη σε πεδίο μάχης, ποδοπατώντας απεργούς και εργαζομένους, στέλνοντάς τους κατά δεκάδες αιμόφυρτους στα νοσοκομεία. Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές δεν «είδαν» τις επώνυμες καταγγελίες για αυτή τη βαρβαρότητα και «έστησαν» το σκαμνί για να δικάσουν τα θύματα. Κάλεσμα να συμμετέχουν μαζικά απευθύνει στους εργαζόμενους και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι στόχος τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι να «τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες και συνολικά τους εργαζόμενους με την κατασκευασμένη και ανυπόστατη σε κατηγορίες δίωξη» και ξεκαθαρίζει ότι: «Γελιούνται αν πιστεύουν ότι με την τρομοκρατία αυτής της μορφής θα βάλουν φρένο στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ΝΔ που αποτελεί συνέχεια αυτής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

24ωρη απεργία για την Πέμπτη 14 Ιούλη ε όλα τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του Ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) μετά την απόφαση του Λαναρά να επεκτείνει την επίθεσή του και απέναντι στους εργαζόμενους της «FANCO», . Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία και να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα πως δε θα δεχτούν καμία απόλυση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, πως διεκδικούν πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. «Ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΟΕΚΙΔΕ. Η εταιρεία «Κλωστήρια Ναούσης» έχει ήδη ανακοινώσει 240 απολύσεις στα εργοστάσιά της σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Εβρο. Την περασμένη Παρασκευή, η άλλη εταιρία του Ομίλου, η «FANCO» ανακοίνωσε 100 απολύσεις, που όπως φαίνεται θα γίνουν στο εργοστάσιο της Κομοτηνής και στο βαφείο που λειτουργεί στα Οινόφυτα Αττικής.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης», με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, προετοιμάζονται να κλείσουν τις μηχανές την Πέμπτη και να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την απεργιακή τους συγκέντρωση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 8 το πρωί θα αναχωρήσουν με λεωφορεία μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Πρώτος σταθμός τους θα είναι τα διόδια των Μαλγάρων, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Στη συνέχεια θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου από όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών ετοιμάζονται να σταθούν οι συνάδελφοί τους από τα εργοστάσια του Βαρβαρέσσου, οι οικοδόμοι και οι εποχιακοί εργαζόμενοι.9/7

Eνας Πολωνός εργάτης νεκρός από ηλεκτροπληξία σε οικοδομή στο Παγκράτι (Υμηττού και Φορμίωνος) Ο ασυνείδητος εργολάβος έβαλε τον εργάτη στο λάκο της οικοδομής να ενεργοποιήσει την αντλία νερού, για να τραβήξει τα νερά της οικοδομής. Ο ασυνείδητος εργολάβος όμως πήρε ρευμα από διπλανή πολυκατοικία από υποπίνακα του υπογείου ΧΩΡΙΣ ΡΕΛΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.6/7


Τετάρτη 6 του Ιούλη, οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις απεργούν ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, κατά 1 ώρα τις καθημερινές και 2 ώρες το Σάββατοστον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Καταδικάζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την αυριανή απεργία, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων και των κοινών απεργιακών συγκεντρώσεων που οργανώνουν απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ, ΕΠΕ και Γραφείων, το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ»-«Μαρινόπουλος»-«Ντία», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Αφοί Κωνσταντακάτου», η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ενώσεις των ΕΒΕ και Εμπορικοί Σύλλογοι καλούν στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής. Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή 24ωρη απεργία έχει και η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, ενώ εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία θα μετάσχουν η ΓΣΕΒΕ και η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι). Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ημέρα σε ένδειξη συμπαράστασης η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για τις τράπεζες της Αττικής. Οι συναλλαγές στις τράπεζες, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, θα διακοπούν στις 12.30, ενώ η στάση ξεκινάει στις 13.15. Σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία της ΓΣΕΒΕ, παρουσία εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η διεύρυνση του ωράριου στις μικρές επιχειρήσεις.

Σε απεργιακή συγκέντρωση καλεί τα μέλη του συνδικάτου ο Σύλλογος Βιββλιοϋπαλλήλων στις 9.30 στη στοά του βιβλίουΣτην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες εργάζονται πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη των 25, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2004.
Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες εργάζονται (πλήρως ή μερικώς απασχολούμενοι) συνολικά κατά μέσο όρο 42,2 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25, και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ε.Ε. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Λετονοί (41,4 ώρες) και στην τρίτη οι Τσέχοι με τους Σλοβένους (41,2 ώρες). Οι άνδρες στη χώρα μας εργάζονται κατά μέσο όρο 44,1 ώρες την εβδομάδα (Ευρώπη 25: 40,9 ώρες) και βρίσκονται στην πρώτη θέση, με δεύτερους τους Τσέχους (43,1 ώρες) και τρίτους τους Λετονούς (43 ώρες).
Στις γυναίκες, οι Ελληνίδες καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση με 39,1 ώρες εβδομαδιαία (Ευρώπη 25: 33,1 ώρες) μετά τις Σλοβάκες (39,8 ώρες) και τις Λετονές με τις Σλοβένες (39,7 ώρες). Οσον αφορά μόνο την κατηγορία των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, η εβδομαδιαία εργασία στην Ελλάδα στο σύνολο του πληθυσμού έφθασε τις 43,2 ώρες έναντι 41,1 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «25». Η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη Λετονία (43,7 ώρες) και τη Σλοβενία (43,3 ώρες). Μετά τους Ελληνες, ακολουθούν οι Αυστριακοί (42,9 ώρες) και οι Πολωνοί (42,6 ώρες). Οι Κύπριοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα.

Οι σιδηροδρομικοί κήρυξαν τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας στις 13 και 14 Ιουλίου και 24ωρη απεργία στις 15 του μηνός.
Χθες η διοίκηση του Οργανισμού, υπαναχωρώντας από προηγούμενη γραπτή συμφωνία, δεν υπέγραψε το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον ΟΣΕ (ΠΟΣ) Ν. Κούκο, «η διοίκηση δεν δέχτηκε να διατηρηθούν τόσο οι όροι εργασίας των εργαζομένων στη νέα εταιρεία συμμετοχών», στην οποία μετατρέπεται μέχρι τον Νοέμβριο ο Οργανισμός, «όσο και το αρχικό ποσοστό αναπροσαρμογής των μισθών». Κατόπιν αυτών η ΠΟΣ κήρυξε τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας στις 13 και 14 Ιουλίου και 24ωρη απεργία στις 15 του μηνός. Ως προς τις περικοπές στους μισθούς ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα, σύμφωνα με το σχέδιο Αλογοσκούφη, ο κ. Κούκος σημειώνει: «Ας περικόψουν τις παροχές προς τους ημετέρους. Ο εισαγωγικός μισθός δευτεροβάθμιας εκπαίδευση είναι 610 ευρώ και ο μέσος μισθός με 20 χρόνια απασχόλησης, συν οικογενειακά επιδόματα, κυμαίνεται στα 1.150 ευρώ. Δεν μένει τίποτα και για άλλες περικοπές».28/5 :

1 και 8 Ιούνη 2005: Απεργία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών ενάντια στις διώξεις του συνδικάτου και στις δίκες που θα γίνουν τον Ιούνη εις βάρος των συνδικαλιστών του κλάδου

Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Έγινε σε σύνολο 9.139 νοικοκυριών, συνολικά 24.340 άτομα. Από τα στοιχεία που προκύπτουν, το 59,31% της ηλικιακής ομάδας 16 ετών μέχρι 64 (65,86% του συνολικού πληθυσμού) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει και το 23,18% των ατόμων που είναι 65 ετών και πάνω (17,38% του συνολικού πληθυσμού) και το 17,31% που είναι ηλικίας έως 15 ετών (16,40% του συνολικού πληθυσμού). Τα υψηλότερα ποσοστά φτωχών νοικοκυριών παρουσιάζονται στην Ηπειρο (33,8%), στη Δυτική Ελλάδα (30,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (29,7%) και στην Πελοπόννησο (29,5%).

Το όριο φτώχειας με βάση το ετήσιο εισόδημα επιλεγμένων κατηγοριών νοικοκυριών ορίζεται για έναν ενήλικα στα 4.800 ευρώ, για ένα ζευγάρι στα 7.200 ευρώ, ένα ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά στα 10.080 ευρώ και ένα ζευγάρι με δύο μεγάλα παιδιά στα 12.000 ευρώ. Το 20,70% των φτωχών νοικοκυριών παίρνει δάνεια για απόκτηση ειδών και υπηρεσιών. Το 32,86% των φτωχών νοικοκυριών αντιμετωπίζει τις συνήθεις ανάγκες του με μεγάλη δυσκολία και το 37,06% με δυσκολία. Το 96,75% των φτωχών νοικοκυριών δήλωσε ότι «δεν πήρε καμία κοινωνική βοήθεια από το κράτος».

Την οικονομική επισφάλεια κατά κατάσταση απασχόλησης επαληθεύουν και τα εξής στοιχεία: Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 29,53% των απασχολούμενων, το 22,55% των συνταξιούχων και το 42,38% λοιπών κατηγοριών. Ενώ σχετικά με την κατανομή νοικοκυριών κατά εκπαιδευτικό επίπεδο του υπεύθυνου του νοικοκυριού, το 6,70% των φτωχών νοικοκυριών δεν πήγε καθόλου σχολείο (2,70 του συνολικού πληθυσμού), το 18,60% των φτωχών νοικοκυριών πήγε μερικές τάξεις του Δημοτικού (11,10 του συνολικού πληθυσμού), το 42,90% έχει απολυτήριο Δημοτικού (32,40% του συνολικού πληθυσμού), το 8,90% έχει απολυτήριο Γυμνασίου (9,90% του συνολικού πληθυσμού), το 17,40% έχει απολυτήριο Λυκείου (24% του συολκού πληθυσμού), το 0,70% είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ (3,50% του συνολικού πληθυσμού) και το 3,10% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ (11,60% του συνολικού πληθυσμού).14/4/2005:

Η μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ΙΚΑ δείχνει ότι:

Το 64% (336.319 συνταξιούχοι) των συντάξεων γήρατος είναι κάτω από 500 ευρώ.

Το 84% (185.686 συνταξιούχοι) των συντάξεων θανάτου είναι κάτω από 400 ευρώ.

Το 79% (98.092 συνταξιούχοι) των συντάξεων αναπηρίας είναι κάτω από 500 ευρώ.

Το 45% των μισθωτών παίρνουν μισθούς μέχρι 500 ευρώ.

Το 35% από 500 μέχρι 1.000 ευρώ.

Ενώ, μόλις το 28% των ασφαλισμένων δουλεύει όλο το χρόνο, δηλαδή 300 ημέρες εργασίας ανά έτος.

Το πρόσχημα της βιωσιμότητας

Είναι πλέον καθαρό ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη στήριξη των κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών σε ΓΣΕΕ και ομοσπονδίες, κορόιδευαν τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζονται ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που περνάνε είναι αναγκαίοι για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ. Ο,τι δηλαδή κάνουν και σήμερα. Ο πραγματικός τους στόχος ήταν και είναι το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι η ΝΔ:

Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Αύξησε το χρόνο κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 στις 4.500 μέρες ασφάλισης.

Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους ασφαλισμένους από το 1993 και έπειτα.

Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ:

Μείωσε τη σύνταξη των εργαζομένων (αλλαγή της βάσης υπολογισμού της σύνταξης, από τον τελευταίο μισθό στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας πενταετίας. Ταυτόχρονα, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% στο 70%).

Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέσω ενός ωμού εκβιασμού που συνδέει την παράταση του εργάσιμου βίου με την προσδοκία αύξησης των συντάξεων πείνας.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά μπαίνουν σε διαδικασία επανεξέτασης και αποχαρακτηρισμού.

Θεσμοθέτησε τη συμμετοχή του κράτους στο ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ιδρύματος και απαλλάσσει το κράτος από οικονομικές υποχρεώσεις πολλών δισεκατομμυρίων.

Προώθησε την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ειδικά, με βάση τη μελέτη του ΙΝΕ φαίνεται καθαρά ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029, κάθε άλλο παρά εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, όπως ισχυρίζονταν ΠΑΣΟΚ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η μελέτη δείχνει ότι:

Το ΙΚΑ αντέχει να λειτουργήσει το πολύ μέχρι το 2017 με τα σημερινά δεδομένα. Ισχυρίζονταν ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029 δίνει οριστική λύση μέχρι το 2032.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΙΚΑ προκύπτει από την, επί δεκαετίες, λεηλάτηση των αποθεματικών του, που αγγίζουν τα 30 τρισεκατομμύρια δραχμές, από το κράτος και τους εργοδότες. Προχώρησαν σε πολιτική διαγραφή αυτών των χρεών.

Ενας χρόνος παράτασης του εργάσιμου βίου παρατείνει τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ μόλις κατά 3,5 με 4 μήνες. Υπεραμύνονταν αυτού του μέτρου ως προς τη δήθεν αναγκαιότητά του.

Αν χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών που ανέρχεται τουλάχιστον σε 20%, η βιωσιμότητα του ΙΚΑ παρατείνεται για επτά ολόκληρα χρόνια. Στην πράξη, «σφυρίζουν αδιάφορα», όπως κάνουν και για τη «μαύρη εργασία».

24ωρη απεργία στις 17/3/2005

Μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ΄ Αθήνας΄, Α΄ και Γ΄ Δυτικής Αττικής, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Σωματείο των Ελαιουργοσαπουνοποιών(ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, ΕΛΑΪΣ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ, ΡΟΛΣ και ΓΚΑΓΚΕΟ), τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, τα Συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Οικοδόμων, Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, η Ένωση Λογιστών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους Δάφνης, Ταύρου, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Κορυδαλλού, Περάματος, Καλλιθέας, Ζεφυρίου, Περιστερίου, Κερατσινίου, Νέα Φιλαδέλφειας, η ΟΤΟΕ, η ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ.η Ομοσπονδία Ταχυδρομικών, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, στον ΟΣΕ, στον ΟΤΕ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 4ωρη στάση 12-4μ.μ, Για τέσσερις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ., παρέμειναν ακινητοποιημένα όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας (αστικά λεωφορεία, μετρό και τραμ, ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου)Την οξυμένη αντίδραση των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων προκάλεσε η αντιλαϊκή και βαθιά ταξική εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις-ψίχουλα στους μισθούς και στις συντάξεις εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων - οι πραγματικές αυξήσεις κινούνται κάτω από το 3% - σηματοδοτούν τη συνέχιση και την ένταση της ληστρικής επίθεσης ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τις 17 του Μάρτη Ομοσπονδίες και Σωματεία κήρυξαν απεργία και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν με τη συμμετοχή τους δυναμική απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Η αγανάκτηση που κυριαρχεί στους εργαζόμενους όλων των κλάδων ξεμπροστιάζει και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 17 του Μάρτη, όπως είχε προτείνει το ΠΑΜΕ. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε χτες να εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που αυτές κηρυχτούν από τις Ομοσπονδίες σε ορισμένους χώρους (ΔΕΚΟ, τράπεζες).

24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων στις Επισκευές Πλοίων, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων - Γηροκομείων Οίκων Ευγηρίας - Αναρρωτηρίων - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Επαγγελμάτων. Στη Θεσσαλονίκη αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει: το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Τεχνικών και Βοηθών Ανελκυστήρων, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και το Σωματείο Λογιστών.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 17 του Μάρτη. Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής, ύστερα από τον προϋπολογισμό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με στόχο το μεγάλο κεφάλαιο να κερδίσει ακόμα περισσότερα από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Με κεντρικά αιτήματα 60 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, ουσιαστική προστασία των ανέργων, σύνταξη στα 55, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία και επιβολή μέτρων για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, οι οικοδόμοι μπαίνουν από σήμερα στη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στόχο έχει «την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους και τον παραπέρα περιορισμό των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει». Καλεί τους εργαζόμενους των κλάδων «σε συσπείρωση και κοινή δράση με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, σε κοινό αγώνα στις 17 του Μάρτη, με πλαίσιο αιτημάτων που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου έχει ήδη κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 17 του Μάρτη και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει άσπρη μέρα από την πολιτική της "ήπιας προσαρμογής" γιατί αυτές οι πολιτικές είναι διαμορφωμένες στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ».

Ο αριθμός των Ομοσπονδιών που συγκροτούν το απεργιακό μέτωπο της 17ης του Μάρτη διευρύνεται με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η οποία χαρακτηρίζει «αυξήσεις ντροπής» τα ψίχουλα της κυβέρνησης.

Δυναμική συνέχεια στην επιτυχημένη απεργία της 7ης του Φλεβάρη δίνουν και οι εμποροϋπάλληλοι με την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 17 του Μάρτη. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», «DIA», «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» και «MAKRO CASH & CARRY» απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία σε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, με αιτήματα: Tην κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όλων των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την καθιέρωση πλήρους και σταθερής δουλειάς με 7ωρο- 35ωρο-5ήμερο, Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο απόγευμα κλειστά τα καταστήματα, ενιαίο ωράριο, συνεχές για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες, 1.200 ευρώ βασικό μισθό - 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ν. Πειραιά και Νήσων «Ο Προμηθέας» απευθύνει κάλεσμα στους μεταλλεργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα πού δουλεύουν, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, να εντείνουν τους αγώνες τους «ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, την πολιτική που θεριεύει τα πλούτη των μονοπωλίων και μεγαλώνει τη φτώχεια για τους εργαζόμενους». Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης στον κλάδο, το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα σε πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 17 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (3ης Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου-Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής-Πειραιά και Νήσων, με αφορμή την ανακοίνωση της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής, καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, να αντιταχθούν, να απορρίψουν, να ανατρέψουν τις πολιτικές που στον κλάδο μας μετατρέπουν το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα»

Στη χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστών από τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες που έγινε στη ΓΣΕΕ, παρά την τακτική της πλειοψηφίας να ρυμουλκήσει τις εξελίξεις σε ανώδυνες «τουφεκιές» και με περιεχόμενο που να μη θίγει τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, το ζήτημα τέθηκε καθαρά: Η 17η του Μάρτη πρέπει να είναι απεργιακή μέρα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τοποθετήσεις άλλων συνδικαλιστών που παρουσίασαν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Κοινωφελείς Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) σαν καζάνι που βράζει.

Και αυτή η πίεση, που με τον ένα ή άλλον τρόπο εκφράστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη, αναμένεται να εκφραστεί και στις συνεδριάσεις των διοικήσεων αυτών των Ομοσπονδιών τις επόμενες μέρες. Η πρόταση της ΓΣΕΕ, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, προβλέπει να κηρύξουν οι Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ 24ωρη απεργία για τις 17 Μάρτη, η ΓΣΕΕ να καλύψει αυτήν την απεργία, ενώ ταυτόχρονα για τον ιδιωτικό τομέα να ισχύει η 4ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει κατ' αρχάς το ΕΚΑ.Η πρόταση κατατέθηκε αλλά δεν υπερασπίστηκε καν. Αντίθετα, από το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά τη σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, η πρόταση για την 4ωρη στάση έχει εξαφανιστεί. Ενώ η ίδια η απεργία στις ΔΕΚΟ παραμένει ως ευχή να αποφασιστεί από την κάθε μία από τις Ομοσπονδίες του χώρου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΔΤΠ) καταγγέλλει την αντιλαϊκή και βαθιά ταξική εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι «τίποτα καλό δεν πρέπει να περιμένουν από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής». Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΥΓΔΤΠ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο ΔΣ της Ομοσπονδίας την κήρυξη 24ωρης απεργίας στον κλάδο για τις 17 Μάρτη, προκειμένου να συντονίσει τα αγωνιστικά της βήματά με όλες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπροστά και στην επικείμενη διαπραγμάτευση της νέας Κλαδικής ΣΣΕ.

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων εκφράζει την αντίθεσή του «στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική» και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της 17ης Μάρτη «ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ και στα οποία έχουν βάλει πλάτη τα τελευταία χρόνια οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΟΙΥΕ».


20/9 :

Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχεται το άμεσο κόστος από τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις.
Στη χώρα μας το συνολικό (άμεσο και έμμεσο) κόστος μόνον από τα εργατικά ατυχήματα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ξεπερνά τα 55 δισ. δρχ. κάθε χρόνο (εκτιμήσεις της Επιτροπής Υ+ΑΕ ΓΣΕΕ και πρώην διοικητή του ΙΚΑ, 1996).

Ενώ από την άλλη οι μεν επαγγελματικές ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες, τα δε θύματά τους άγνωστα, αφού σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές έχουν καθηλωθεί από το 1985 σε μηδενικά επίπεδα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ : Οι απεργίες δεν «κόβουν» τις μέρες της άδειας. Οι ημέρες απεργίας, που εκ των υστέρων κηρύχθηκε παράνομη, δεν αφαιρούνται από την ετήσια άδεια. Η απόφαση 25/2004 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει το θεσμό της διαιτησίας συμβατό με το Σύνταγμα και επιβεβαιώνει τη δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στους μηχανισμούς της διαιτησίας.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου για δύο ξεχωριστής σημασίας ζητήματα για τους εργαζομένους, αποφάσεις τις οποίες χαιρετίζει η ΓΣΕΕ. Αναλυτικά: Η απόφαση 27/2004 της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου χαρακτηρίζει την απεργία, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ως χρόνο μη απασχόλησης και αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα αφαίρεσης ή συμψηφισμού των ημερών της απεργίας με τις ημέρες της ετήσιας άδειας, μέχρι τη στιγμή που κάποιο δικαστήριο χαρακτηρίζει τελεσίδικα την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση 25/2004 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει το θεσμό της διαιτησίας συμβατό με το Σύνταγμα και επιβεβαιώνει τη δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στους μηχανισμούς της διαιτησίας. Η απόφαση αυτή έχει προφανή σημεία για δύσκολους εργασιακούς χώρους με αδύναμα συνδικάτα, όπου συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι εργοδότες να μην προσέρχονται στη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή να καθυστερούν τις διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων.

Η ανεργία οδηγεί στα ναρκωτικά

Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης στη χώρα μας παραμένει «σταθεροποιημένη» στα 15,5 χρόνια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινάει δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα και η ηλικία αυτή συνήθως συμπίπτει με την εγκατάλειψη του σχολείου. Η ανεργία είναι μια βασική αιτία για τη χρήση των ναρκωτικών, καθώς το 80% είτε είναι άνεργοι, είτε ημιαπασχολούμενοι. Οπως προκύπτει από τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών, το 62,4% δηλώνουν άνεργοι, το 18,7% εργάζονται περιστασιακά και μόνο το 18,9% έχουν σταθερή εργασία. Η ανεργία κυριαρχεί στην ηλικιακή ομάδα 20 - 29 ετών και ακολουθεί η ομάδα άνω των 30 ετών, ενώ σε εκπαιδευτική διαδικασία βρίσκεται μόνο το 10,2%. Η ανεργία, εκτός από αιτία για τη χρήση, «αποτελεί και έναν από τους κρίσιμους παράγοντες για την υποτροπή των απεξαρτημένων ατόμων», Τα δραματικά αυτά στοιχεία περιέχει ο απολογισμός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2003, που παρουσίασαν χτες ο Ν. Παρασκευόπουλος και ο Χ. Πουλόπουλος, πρόεδρος και διευθυντής, αντίστοιχα, του ΚΕΘΕΑ.Οι νεκροί της ολυμπιάδας

Λίγες μόνο μέρες πριν την Ολυμπιάδα των πολυεθνικών και του ΝΑΤΟ και η εργατική τάξη συνεχίζει να θρηνεί νεκρούς στα έργα για την επίτευξη του...«εθνικού στόχου». Την Κυριακή το μεσημέρι σκοτώθηκε στο Δημοσιογραφικό Χωριό ο ηλεκτρολόγος Σωτήρης Σέκα, 51 χρονών, από την Αλβανία. Ο άτυχος εργάτης δούλευε στον εργολάβο Καραγιάννη και έπεσε από κινητή σκάλα και ύψος 2,5 μέτρα. Τον 51χρονο εργάτη τον κουβάλησαν άρον-άρον κυριακάτικα οι υπεύθυνοι του έργου για να κάνει ηλεκτρολογικές εργασίες σε υπό διαμόρφωση χώρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γινότανε χτες σύσκεψη με τον γνωστό αρχιτέκτονα Καλατράβα. Η βιασύνη να ετοιμαστεί ο χώρος, οδήγησε στην πτώση απ' τη σκάλα του εργάτη, που πέθανε ακαριαία.

Είναι ο 18ος νεκρός στα Ολυμπιακά έργα. Συμπλήρωσε έτσι κι αυτός με το όνομά του το μαύρο κατάλογο με τον οποίο πλήρωσαν την Ολυμπιάδα της Αθήνας, την ώρα που μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν ήδη θησαυρίσει. Να σημειωθεί ακόμα, ότι είναι ο 29ος νεκρός εργαζόμενος από τις αρχές του χρόνου στους χώρους εργασίας, ενώ από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα οι νεκροί εργάτες στη χώρα μας ξεπερνούν τους 640.

Οι νεκροί της ολυμπιάδας είναι οι :
14/12/2001 Χρήστος Μιάμης 62 χρόνων Ολυμπιακό χωριό
15/1/2002 Κ.Μπύρμπουλας 32 χρόνων Μετρό Σεπόλια
22/2/2002 Θανάσης Παπαγιώργης 45 χρόνων Κτίριο «Αθήνα 2004»
26/3/2002 Κόσι Αστρίτ 35 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
1/5/2002 Λ. Μαρινάκης 29 χρόνων Ιππόδρομος Μαρκόπουλου
10/6/2002 Βαγγέλης Μέρι 45 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
8/7/2002 Ραφάτ Χουσείν Ολυμπιακό Χωριό
15/7/2002 Αλί Βαρέτ 29 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
19/7/2002 Μανέα Μαρινέλ 32 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
27/1/2003 Παναγιώτης Μπολάνης Κέντρο Γραπτού Τύπου
3/2/2003 Κρέκου Γιάνι 29 χρόνων Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου
30/3/2003 Ηλίας Μαυρόπουλος 48 χρόνων Ιππόδρομος Μαρκόπουλου
14/4/2003 Μιχάλης Ευαγγέλου 46 χρόνων Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου
6/6/2003 Κων/νος Ζερβουδάκης 33 ετών Αττική οδός Ασπρόπυργος
7/10/2003 Αλέξι Μπάτσι 32 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
16/12/2003 Ντόκα Νταλίπ 51 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό Τύπου Μαρούσι
8/1/2004 Μίλο Ζότε 23 χρόνων Μετρό Δάφνης