Το Δώρο Πάσχα είναι κομμάτι της δουλειάς μας, δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών!

στις

Συναδέλφισσα/ Συνάδελφε,

Βρισκόμαστε λίγο διάστημα μετά τον πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό που πυροδότησε το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, την ανακοίνωση της αύξησης – με μεγάλη υπερηφάνεια- του κατώτατου μισθού στα 780€ ευρώ από τον Πρωθυπουργό, ενώ οι αμοιβές εξακολουθούν βρίσκονται καθηλωμένες σε ένα προ δεκαπενταετίας επίπεδο, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σαρώνουν τους μισθούς μας πολύ πριν το τέλος του μήνα και για αποταμίευση με σκοπό τη διαβίωση μας τους καλοκαιρινούς μήνες όπου μένουμε άνεργοι, ούτε λόγος πια. Μιλάμε, λοιπόν, για ξεκάθαρο εμπαιγμό απέναντι στην αξιοπρέπεια κάθε εργαζομένου, αφού με την πολιτική της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών και δομών κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, η λαϊκή οικογένεια φορτώνεται όλο και νέα δυσβάσταχτα βάρη. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στον κλάδο μας που οι εργοδότες δεν αποδίδουν τα νόμιμα δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους, είτε διότι τους κρατούν σε καθεστώς μαύρης κι αδήλωτης εργασίας είτε, αφού το καταβάλουν, το ζητάνε πίσω με την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, ακόμα και της απόλυσης.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα;

Δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με μέσο ωρομίσθιο, ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου.

Για τις καθηγήτριες και τους καθηγητές που αμείβονται με ωρομίσθιο, υπολογίζονται δύο μέσα ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4. Το μέσο ωρομίσθιο υπολογίζεται διαιρώντας το τελικό ποσό που λήφθηκε αυτήν την περίοδο με τις ημέρες εργασίας (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας , ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας). Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό (π.χ. γραμματείς στα φροντιστήρια). Εάν αμείβεται με ημερομίσθιο, δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 12/4!

Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες. Παράλληλα, κάθε εργοδότης οφείλει να τηρήσει τις μέρες διακοπών την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, ορίζονται από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή του, περικοπή του ή όποιο άλλο τέχνασμα!

Οργανωνόμαστε – Καταγγέλλουμε – Διεκδικούμε

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 6933250297 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s