Στις 8 Μαρτίου απεργούμε!

στις

Η 8η Μάρτη μας βρίσκει όλους και όλες στον δρόμο!

Τετάρτη 8 Μαρτίου | 12 μ.μ. | Χαυτεία

Οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός βρισκόμαστε σε βαθιά θλίψη, αλλά και οργή, για την απώλεια της ζωής τόσων συμπολιτών μας, νέων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους, που έχασαν τη ζωή τους στη βραδινή σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τα μεγάλα ΜΜΕ επιχειρούν από την πρώτη στιγμή να αποδώσουν το έγκλημα με τους ίδιους υπεύθυνους στην “κακιά στιγμή” και το “ατομικό ανθρώπινο λάθος”. Κηρύσσουν «εθνικό πένθος» την ίδια στιγμή που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για τους κύριους υπεύθυνους: όλες τις κυβερνήσεις που υποβάθμισαν και ιδιωτικοποίησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις ιδιωτικές εταιρείες και ειδικότερα την Hellenic Train. Για να μην πουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους απειλούν διαρκώς τις ζωές μας. Από την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των δημοσίων συγκοινωνιών γενικότερα, των δημοσίων αγαθών της υγείας, της παιδείας, του ρεύματος και του νερού. Γνωρίζουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η λογική του κέρδους όσο εισβάλλει στις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά τόσο περισσότερο θα σημαίνει υποβάθμιση, απολύσεις, υψηλές εισφορές για τους πολίτες και περικοπές ακόμα και σε στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος από την απαξίωση, τον κατακερματισμό και, εν τέλει, την ιδιωτικοποίηση του. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους στα τρένα τα τελευταία χρόνια με δηλώσεις, στάσεις εργασίας και απεργίες είχαν κάνει σαφές πως οι υποδομές δεν συντηρούνταν, το προσωπικό δεν επαρκούσε, τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν και τα νέα δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ. Απουσίαζε ακόμη και στοιχειώδης φωτισμός στη διαδρομή, φανάρια, συστήματα επικοινωνίας ενώ εμφανής είναι και η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού.

Δεν ξεχνάμε και θα παλέψουμε ενάντια σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες συμπολίτες μας. Πρώτους απ’ όλους τις κυβερνήσεις που με τα μνημόνια επέβαλλαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ να ανατραπεί από την οργή και τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, δεν ξεχνάμε και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση και την πλήρη απαξίωση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ.

Το έγκλημα στα Τέμπη έρχεται ακριβώς σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Την ώρα που το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού, η ενεργειακή φτώχεια και οι καθηλωμένοι μισθοί διαμορφώνουν μια πολύ πιεστική συνθήκη για τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που η νοσοκομειακή περίθαλψη με το ν. Γκάγκα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας. Γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι όσο και αν αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών, τα προβλήματα στη ζωή των εργαζομένων παραμένουν και εντείνονται. Η κυβέρνηση της Ν∆ με την καθοδήγηση και στήριξη της ΕΕ εξαγγέλλει την αύξηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 €, ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει 800 €, η ΓΣΕΕ μιλά για αυξήσεις γενικώς και αορίστως, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν τεράστιες αυξήσεις στα κέρδη τους.

Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να μην μπορεί να βγάλει πάνω από τις 18 ημέρες του μήνα με το μηνιαίο μισθό!

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Αυξήσεις στους μισθούς – Οι εργατικές ανάγκες μπροστά!

Σε αυτές τις συνθήκες, το σωματείο έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με δραστικές αυξήσεις στους μισθούς ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν αποκλειστικά από τον μισθό τους, κόντρα στα ψίχουλα των επιδομάτων και των voucher. Θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός, μπορεί να ανοίξει δρόμο ελπίδας σε ένα κλάδο που οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τώρα είναι η ώρα για να μπουν μπροστά οι διεκδικήσεις και τα αιτήµατα των εργαζοµένων! Για την αντιστροφή της κατάστασης, επαναφορά των εργασιακών σχέσεων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, για δηµόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Η πάλη εδώ και τώρα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των σύγχρονων εργασιακών μας δικαιωμάτων πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο. Οι διεκδικήσεις μας να τεθούν αγωνιστικά απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση και όσους διεκδικητές της επόµενης κυβέρνησης που αποδέχονται τα όρια του συστήματος και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η προκήρυξη Γενικής Απεργίας από όλα τα συνδικάτα (και από τη ΓΣΕΕ που ακόμα σιωπά) είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να βγάλει μπροστά τη δύναμη των εργαζομένων απέναντι στις δολοφονικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας.

Η Γενική Απεργία στις 8 Μαρτίου να δώσει σήμα συσπείρωσης, ενότητας και αγωνιστικής διεκδίκησης των εργαζομένων κόντρα στην προεκλογική αναμονή και την υποταγή της ΓΣΕΕ.

8η Μάρτη: Μέρα αγώνα ενάντια στην έμφυλη καταπίεση!

Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής, και όχι γιορτή! Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων συνεχίζεται! Εν έτη 2023 και παρά το δήθεν προοδευτικό πρόσωπο που προσπαθούν να δείξουν οι κυβερνήσεις στα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, οι έντονες διακρίσεις στην πρόσβαση και τη θέση στην εργασία είναι ακόμη πραγματικότητα αλλά και οι παρενοχλήσεις, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες. Η φετινή 8η Μάρτη καταφθάνει με αποκαρδιωτικά γεγονότα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με μία ατέλειωτη λίστα γυναικοκτονιών, που έρχεται να προστεθεί στην ακόμη μεγαλύτερη λίστα των βιασμών. Παράλληλα, οι καταγγελίες για την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών, η κακοποιητική συμπεριφορά και οι παρενοχλήσεις στους εργασιακούς χώρους πυκνώνουν.

Να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους εργασίας. Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βιώνουν την καταπίεση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, γι’ αυτό παλεύουμε για τη διαρκή ψυχολογική, νομική, πρακτική στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο σωματείο μας έχουμε δώσει αγώνες ενάντια σε απολύσεις γυναικών λόγω εγκυμοσύνης αλλά και σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε χώρους δουλειάς. Απαιτούμε τη διασφάλιση και ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και του δημόσιου χαρακτήρα τους. Φέτος οργανώνουμε την απεργία στις 8 Μάρτη ενώνοντας τις μάχες ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων. Παλεύουμε εδώ και τώρα για ισότητα, ελευθερία και χειραφέτηση.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση στο νομό Αττικής καλύπτονται για την απεργία Τετάρτη 8 Μαρτίου από τις αποφάσεις απεργίας και των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής, Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής), επιπλέον και από την απόφαση του πρωτοβάθμιου σωματείου ΣΕΦΚ – Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Διεκδικούμε:

Για τις συγκοινωνίες και το έγκλημα στα Τέμπη:

• Ενοποίηση και κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

• Επαναλειτουργία του δικτύου μόνο με ασφάλεια. Μόνιμες σχέσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

• Να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για την ανυπαρξία της υποδομής ασφάλειας που οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις του σωματείου μας για:

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

• Ουσιαστικές αυξήσεις στα ωρομίσθιά μας

• Κατάργηση της νομολογίας που επιτρέπει την κυριακάτικη εργασία στον κλάδο

• Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Στις 8 Μαρτίου απεργούμε! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για εργασία και ζωή στο ύψος των αναγκών μας!

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 6933250297 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s