Υπερασπιζόμαστε την κυριακάτικη αργία στα ΦΜΕ και στα ΚΞΓ

στις

Στο φροντιστήριο «Ηράκλειτος», την ημέρα της πανεργατικής απεργίας, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα με απόφαση της διεύθυνσης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης των μαθητών στο χώρο του φροντιστηρίου. Στη συνέχεια, η διεύθυνση ζήτησε από τους καθηγητές να πραγματοποιήσουν αναπλήρωση αυτών των ωρών διδασκαλίας την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με την υπόδειξη, αν δεν μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός εκείνη την ημέρα να ενημερώσει.

Συνάδελφοι κατήγγειλαν το γεγονός αυτό στον ΣΕΦΚ και, έπειτα από παρέμβασή του στη διεύθυνση του φροντιστηρίου, η εργοδοσία πήρε πίσω την επιλογή της και δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την Κυριακή. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσα από τη δράση του ΣΕΦΚ, μπορούμε να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, απροστάτευτοι μπροστά στις εκάστοτε επιλογές των εργοδοτών.

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι η πραγματοποίηση μαθημάτων τις Κυριακές στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης απαγορεύεται και αποτελεί παράνομη πράξη. Αποτελεί καταπάτηση ενός από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Είναι γνωστό ότι, ειδικά τη φετινή χρονιά, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη η Κυριακάτικη αργία αλλά και οι αργίες γενικώς στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών από την πλευρά των εργοδοτών. Είναι διαδεδομένη πρακτική είτε να παρουσιάζεται η διεξαγωγή μαθημάτων τις μέρες αργιών ως υποχρέωση του εκπαιδευτικού, εφόσον το απαιτεί ο εργοδότης είτε να ζητείται «οικειοθελώς» η πραγματοποίηση μαθήματος αναπλήρωσης.

Φυσικά, το «οικειοθελώς» δεν υφίσταται, καθώς υπάρχει ο φόβος της στοχοποίησης σε περίπτωση άρνησης. Αν ενδώσουμε στην πίεση ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου» για να στερηθούμε μια μέρα ξεκούρασης την εβδομάδα αλλά και να θεωρείται «περιττή πολυτέλεια» η τήρηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας.

Θυμίζουμε ότι για την έκτακτη αργία που κηρύχθηκε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25 και 26 Ιανουαρίου, δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες που επιδίωξαν να την καταπατήσουν παράνομα, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν με τηλεκπαίδευση. Οι επιδιώξεις αυτές γνώρισαν την αντίσταση πολλών εκπαιδευτικών και με τη δράση του ΣΕΦΚ απετράπη η πραγματοποίηση μαθημάτων σε δεκάδες φροντιστήρια σε όλη την Αττική.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα επιμείνουμε διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για τους εργαζομένους του κλάδου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε η δύναμή μας είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας μας!

  • Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας!
  • Καταγγέλουμε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων μας!
  • Διεκδικούμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 6933250297 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s