Ανακοίνωση που μοιράστηκε απ’ το σωματείο μας στην ετήσια συνάντηση του Ομίλου Πουκαμισά

στις

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά για όλους μας!

Η φετινή χρονιά, όπως και οι προηγούμενες, αναμένεται αρκετά δύσκολη για τον κλάδο μας. Όχι μόνο γιατί εργαζόμαστε σε έναν απαιτητικό χώρο αλλά και γιατί, χρόνο με το χρόνο, η εργασία στα φροντιστήρια γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη.

  • Οι αμοιβές βρίσκονται καθηλωμένες σε ένα προ δεκαπενταετίας επίπεδο, την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σαρώνουν τους μισθούς μας πολύ πριν το τέλος του μήνα. Για αποταμίευση λόγω της δίμηνης ανεργίας ούτε λόγος πια…
  • Οι απαιτήσεις, τα τελευταία χρόνια, λόγω του ανταγωνισμού των φροντιστηρίων μεταφέρονται στις πλάτες μας: πιο πολλή δουλειά, περισσότερα διαγωνίσματα (άρα προετοιμασία και διόρθωση), συσκέψεις που υποτίθεται ότι μας κάνουν καλύτερους, πιο συχνές ενημερώσεις γονέων. Όλα τα παραπάνω, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων είναι απλήρωτες ώρες εργασίας.
  • Στην πλειοψηφία των φροντιστηρίων, η ανομία καλπάζει: ανασφάλιστες ώρες, αμοιβές ακόμα και κάτω από τη σύμβαση, μη απόδοση των νόμιμων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αποζημιώσεων απόλυσης και αδείας. Οι αμοιβές και τα επιδόματα δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά, παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εργοδότες ούτε αυτά τα λίγα δεν θέλουν να δώσουν! Όπως λέει και η λαϊκή ρήση «βόηθα με φτωχέ, να μη σου μοιάσω»!

Η πραγματικότητα αυτή έχει δημιουργήσει «τάσεις  φυγής» από τα φροντιστήρια. Η γκρίνια κι η μιζέρια, η αναζήτηση άλλων επαγγελματικών λύσεων, το σωσίβιο του δημοσίου σχολείου έχουν γίνει μια συζήτηση καθημερινή ανάμεσά μας. Η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι σαφές ότι δεν αντέχει άλλο στον κλάδο!

Την ίδια ώρα, τα κέρδη των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων αυξάνονται. Τα φροντιστήρια και τα παραρτήματα ξεφυτρώνουν παντού όπου κοιτάξεις γύρω σου, άνθρωποι επενδύουν στην επιχείρηση -φροντιστήριο (ακόμα και άσχετοι με την εκπαίδευση, με εφάπαξ ή χρήματα από εθελούσιες). Όσο για φέτος, όλοι βλέπουμε τον πολλαπλασιασμό των μαθητών και μάλιστα στις μικρές τάξεις.

Την ίδια ώρα, τα Μνημόνια και η παράλυση της εργατικής νομοθεσίας, οι αυταπάτες των δήθεν αριστερών κυβερνήσεων και κυρίως η απαξίωση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας έχει απονεκρώσει τις διεκδικήσεις και τις απαιτήσεις. Ο αγώνας για επιβίωση έχει παραλύσει τον κλάδο. Η πραγματικότητα αυτή έχει γιγαντώσει την εκμετάλλευση.

Ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα διαφορετικά!

Τα φροντιστήρια είναι η ζωή μας και η πραγματικότητά μας. Οφείλουμε, για εμάς, το μέλλον μας και τις οικογένειές μας να την αλλάξουμε. Εμείς, με τις σημειώσεις μας, τα διορθώματά μας, τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, τις προσπάθειές μας στην τάξη έχουμε χτίσει αυτά τα λαμπερά τζαμένια κτίρια με τις αυτάρεσκες επιγραφές. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αλλαγές στις αμοιβές και στην καθημερινότητά μας.

Στο χώρο των φροντιστηρίων, ο ΣΕΦΚ, που μετατράπηκε πριν δύο χρόνια σε κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καλύπτοντας και άλλους εργαζόμενους, έχει μια ιστορία κοντά 50 χρόνων στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Πραγματοποίησε αγώνες, εκπροσώπησε εργαζόμενους, υπέγραψε συμβάσεις. Η ισχυροποίηση του σωματείου είναι ο μόνος δρόμος προς την υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Δυνατό σωματείο στον κλάδο σημαίνει καλύτερη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους!

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για οποιαδήποτε αυθαιρεσία και να την καταγγέλλουν στο σωματείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στο σωματείο ώστε να ενταχθούν στις σωματειακές επιτροπές των συναδέλφων ανά μεγάλο φροντιστήριο ή όμιλο.

Διεκδικούμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στα ωρομίσθιά μας
  • Κατάργηση της νομολογίας που επιτρέπει την κυριακάτικη εργασία
  • Θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινότητά μας ανθρώπινη

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 2103820537, 6932414994 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s