Το Δώρο Πάσχα είναι κομμάτι της δουλειάς μας, δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών.

στις

Το προηγούμενο διάστημα, η πανδημία χειροτέρεψε κατά πολύ τη θέση των εργαζομένων συνολικά. Το τελευταίο χτύπημα είναι οι ανατιμήσεις που εξαϋλώνουν το μισθό μας. Η κατάσταση και για τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που λίγοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες έχουν πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, είναι τραγική!

Δεν πρέπει να χαρίζουμε χρήματα που δικαιούμαστε, αυτόν τον καιρό το Δώρο Πάσχα!

Δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη αν αμείβονται με μέσο ωρομίσθιο, ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους μέχρι την 30η Απριλίου.

Για τις καθηγήτριες και τους καθηγητές που αμείβονται με ωρομίσθιο, υπολογίζονται δύο μέσα ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4. Το μέσο ωρομίσθιο υπολογίζεται διαιρώντας το τελικό ποσό που λήφθηκε αυτήν την περίοδο με τις ημέρες εργασίας (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας , ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας). Αν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό (π.χ. γραμματείς στα φροντιστήρια). Εάν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες. Απ΄ ότι φαίνεται, αυτό δεν είναι αρκετό για τους εργοδότες, με πάμπολλα παραδείγματα από αυτούς που δεν καταβάλλουν το δώρο, διότι κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες εκπαιδευτικών οργανισμών, αφού καταθέσουν το δώρο στην τράπεζα, αναγκάζουν τους συναδέλφους να το επιστρέψουν υπό την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 20/4!

Παράλληλα, κάθε εργοδότης οφείλει να τηρήσει τις μέρες διακοπών την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, ορίζονται από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα.

Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή, την περικοπή του ή όποιο άλλο τέχνασμα!

Οργανωνόμαστε – Καταγγέλουμε – Διεκδικούμε

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 2103820537, 6932414994 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s