Κάλεσμα για την απεργία στις 6 Απρίλη (11 π.μ.|Προπύλαια)

στις

Συνάδελφοι/ισσες,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το εργασιακό τερατούργημα, με το οποίο επιτυγχάνονται όλα όσα οραματίζεται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και κατά καιρούς επιδίωξαν να φέρουν διάφορες κυβερνήσεις, ωστόσο βρήκαν τοίχο μπροστά στους αγώνες του εργατικού κινήματος.  Συγκεκριμένα, το ν. Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την κυριακάτικη αργία, επιβάλλει την 10ωρη ημερησίως και 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, ενώ μονιμοποιεί την τηλεργασία και διαλύει συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά δυνατή τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση μάλιστα των αποδοχών, κυβέρνηση και Ε.Ε. αρπάζουν την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης για να αυξήσουν τα κέρδη τους, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα-μέρα, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς μαχητικά συνδικάτα και συλλογική αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα.

Η σφοδρή αυτή επίθεση στα σωματεία και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, καταργεί το ΣΕΠΕ (σώμα επιθεωρητών εργασίας) και μετατρέπεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή» σε έναν κλάδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία ανθίζει, για να απαλλαγεί η Κυβέρνηση από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, διευκολύνονται οι απολύσεις, αφού ο εργοδότης δικαιούται, αντί να επαναπροσλάβει απολυμένο εργαζόμενο, να καταβάλει κάποιο αντίτιμο, αν το επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του εργαζόμενου. Ενισχύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και υπονομεύεται η δυνατότητα διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων στα σωματεία που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα μέλη τους καταγράφονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων), ενώ τα βιβλία των σωματείων (Βιβλίο Πρακτικών, πρακτικά Γ.Σ κ.λπ.) πρέπει να βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή και προφανώς στα χέρια της εργοδοσίας.

Τέλος, χτυπιέται το δικαίωμα στην απεργία, αφού για τη διεξαγωγή απεργίας ή ακόμα και στάσης εργασίας θα πρέπει η εργοδοσία να ενημερώνεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ενώ ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση και δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να μπλοκάρει μια απεργία ζητώντας «δημόσιο διάλογο»!  Έπειτα, σε συνέχεια της υποχρεωτικής συμμετοχής του 50%+1 για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια απεργία θεωρείται παράνομη αν δεν παρέχει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως συμμετοχής των μελών του σωματείου. Θα μπορούν έτσι οι εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους να ψηφίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους από έναν υπολογιστή.

Όλα αυτά έρχονται να πλήξουν και τον πολύπαθο κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου μετά και από δύο χρόνια πανδημίας, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν η απλήρωτη και μαύρη εργασία (με ή χωρίς τηλεργασία), συνεχόμενη διδασκαλία για ώρες χωρίς διαλείμματα, ενημερώσεις γονέων και επιτηρήσεις τις Κυριακές χωρίς αμοιβή, αποχή από συλλογικές διαδικασίες υπό τον φόβο της απόλυσης.

Συνολικά το διάστημα που παρήλθε, η πανδημία χειροτέρεψε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ο πληθωρισμός χτυπά ρεκόρ εικοσιπενταετίας και ο πόλεμος έγινε πλέον η «κοντινή» πραγματικότητα. Είναι επιτακτική η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης από τις συνέπειες των ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά καταναλωτικά είδη, προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση για να καλυφθούν κενά ζωτικής σημασίας, για να μπει ένα φρένο στις δαπάνες στρατού και αστυνομίας.   

Ακόμα και τώρα όμως, το κριτήριο της γραφειοκρατίας για την επιλογή της χρονικής στιγμής είναι να κλείσει και όχι να ανοίξει και να γενικευτεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση, στενεύοντας τη δυνατότητα συνέχειας και κλιμάκωσης. Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον νόμο Χατζηδάκη, παρά την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 10 Μαΐου της προσφυγής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κατά του νόμου και ενώ ήδη η κυβέρνηση από την αρχή του έτους καλεί κάθε σωματείο συμμορφωθεί με τις διατάξεις του.

Σε αυτό το κλίμα, το κρίσιμο ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι αν θα συνταχθεί με την αστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, αλλά αν θα αξιοποιηθεί η γενική απεργία της 6ης Απρίλη για να ανασχεθεί και ανατραπεί η επίθεση που βιώνουμε.    

Στεκόμαστε μετωπικά απέναντι στο νόμο και την κυβερνητική πολιτική!

Ο νόμος αυτός πρέπει να ανατραπεί με λαϊκό, πανεργατικό ξεσηκωμό και τον αγωνιστικό συντονισμό των ταξικών σωματείων!

Συμμετέχουμε στην ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση

Τετάρτη 6 Απριλίου|11 π.μ.|Προπύλαια

ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων την ιδιωτική εκπαίδευση

sefk.gr / sefk@sefk.gr / 2103820537, 6932414994 / Λόντου 6, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s