Συμμετέχουμε στην εργατική διαδήλωση την Τρίτη 22/2 | 6 μ.μ. | Πλατεία Κοραή

Συνάδελφοι/ισσες,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το εργασιακό τερατούργημα που καταργεί το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την κυριακάτικη αργία, επιβάλλει την 10ωρη ημερησίως κ αι 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, ενώ μονιμοποιεί την τηλεργασία και διαλύει συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, την απεργία και τη διεξαγωγή των γενικών τους συνελεύσεων.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σφοδρή επίθεση στα σωματεία και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, καθώς καταργείται το ΣΕΠΕ (σώμα επιθεωρητών εργασίας) και μετατρέπεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή» σε έναν κλάδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία ανθίζει, με σκοπό την απαλλαγή της Κυβέρνησης από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, διευκολύνονται οι απολύσεις, αφού ο εργοδότης μπορεί αντί να επαναπροσλάβει απολυμένο εργαζόμενο, δικαιούται να καταβάλει κάποιο αντίτιμο, αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του εργοδότη και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του εργαζόμενου. Ενισχύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και υπονομεύεται η δυνατότητα διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων στα σωματεία, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα μέλη τους καταγράφονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων), ενώ τα βιβλία των σωματείων (Βιβλίο Πρακτικών, πρακτικά Γ.Σ κ.λπ.) πρέπει να βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή και προφανώς στα χέρια της εργοδοσίας.

Τέλος, χτυπιέται το δικαίωμα στην απεργία, αφού για τη διεξαγωγή απεργίας ή ακόμα και στάσης εργασίας θα πρέπει η εργοδοσία να ενημερώνεται τουλάχιστον 24ωρών πριν και μάλιστα με την παρουσία δικαστικού επιμελητή, ενώ ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση και δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να μπλοκάρει μια απεργία ζητώντας «δημόσιο διάλογο»! Έπειτα, σε συνέχεια της υποχρεωτικής συμμετοχής του 50%+1 για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης που είχε περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μια απεργία θεωρείται παράνομη αν δεν παρέχει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως συμμετοχής των μελών του σωματείου. Θα μπορούν έτσι οι εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους να ψηφίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους από έναν υπολογιστή.

Όλα αυτά έρχονται να πλήξουν και τον πολύπαθο κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου μετά και από δύο χρόνια πανδημίας, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν η απλήρωτη και μαύρη εργασία (με ή χωρίς τηλεργασία), συνεχόμενη διδασκαλία για ώρες χωρίς διαλείμματα, ενημερώσεις γονέων και επιτηρήσεις τις Κυριακές χωρίς αμοιβή, αποχή απο συλλογικές διαδικασίες υπό τον φόβο της απόλυσης.

Με το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνονται όλα όσα οραματίζεται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και κατά καιρούς επιδίωξαν να φέρουν διάφορες κυβερνήσεις, οι οποίες βρήκαν τοίχο μπροστά στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά δυνατή τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση μάλιστα των αποδοχών, κυβέρνηση και Ε.Ε. αρπάζουν την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης για να αυξήσουν τα κέρδη τους, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα – μέρα, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς μαχητικά συνδικάτα και συλλογική αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα.

Στεκόμαστε μετωπικά απέναντι στο νόμο και την κυβερνητική πολιτική!

Ο νόμος αυτός πρέπει να ανατραπεί με λαϊκό, πανεργατικό ξεσηκωμό και τον αγωνιστικό συντονισμό των ταξικών σωματείων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Καμία εφαρμογή του νομοσχεδίου.

– Μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθέτηση

της Κυριακάτικης αργίας.

– Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις,

εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

– Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

– Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.