Στις 22 Γενάρη συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία (12μ.μ. Σύνταγμα)

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και η κυβερνητική διαχείριση έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, την ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ λίγες μέρες πριν άνοιξαν φροντιστήρια και άλλες δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης χωρίς επίσης κάποιο μέτρο προστασίας.

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Ο» φαίνεται να προσβάλει ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες, δηλαδή τους μαθητές/μαθήτριές μας όπως διαπιστώσαμε άμεσα στα ελλιπή τμήματα από την πρώτη κιόλας μέρα ανοίγματος των φροντιστηρίων. Έσπευσαν να λάβουν νέα μέτρα για τους μαθητές και τα σχολεία – μέτρα φυσικά ανεπαρκή-, την ίδια ώρα, που οι ίδιοι άνθρωποι – οι μαθητές/μαθήτριες βρέθηκαν στα φροντιστήριά τους ήδη μία εβδομάδα πριν! Χωρίς self test, ούτε αυτοί, ούτε εμείς οι καθηγητές τους. Περάσαμε μία εβδομάδα μαθημάτων χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί μας!

Ο χώρος των φροντιστηρίων φαίνεται πως είναι αόρατος: υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει καν πρωτόκολλο για το πότε κλείνει ένα τμήμα (!). Την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε self test για να μπορούμε να εργαστούμε, χωρίς να τα δικαιούμαστε δωρεάν, όπως οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου ή οι μαθητές! Στα φαρμακεία, οι περισσότεροι καθηγητές φροντιστηρίων διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται δωρεάν self test, ενώ ένα άλλο, μικρό ποσοστό, τα έλαβε κανονικά.

Η αντιμετώπιση του χώρου των φροντιστηρίων ως «αόρατος» ή «ανύπαρκτος» τρέφεται συστηματικά από τη στάση των εργοδοτικών συλλόγων, της Ο.Ε.Φ.Ε. και του Σ.Ε.Φ.Α. Παρά τις μεγαλοστομίες περί «προτεραιότητας προστασίας της δημόσιας υγείας», αποδεικνύονται απλοί υποτακτικοί της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι, αν κλείσουν τα φροντιστήρια, θα κερδηθεί έστω μια επιδότηση/ μείωση ενοικίου ή κάτι παρόμοιο. Δεν τόλμησαν καν να ισχυριστούν πως «θέση» τους είναι το κλείσιμο των φροντιστηρίων – έστω την εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, 3 μέρες μετά το ρεβεγιόν- παρά το ότι είχαν σε γνώση το πλήθος των απουσιών.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση κλιμάκωση του αγώνα από την πλευρά των εργαζομένων. Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας για το λαό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις. Βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, κ.α. Με το συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων σε αγωνιστική κατεύθυνση, να ηττηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

– Να γίνονται με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους.

– Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους. Ταυτόχρονα, να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός σε μαθητές και εργαζόμενους (μάσκες υψηλής προστασίας, τακτικοί μοριακοί έλεγχοι).

– Σε περίπτωση νόσησης, να χορηγηθεί άδεια στον εργαζόμενο με πλήρεις αποδοχές μέχρι την πλήρη ανάρρωση και στη συνέχεια να διενεργηθεί δωρεάν μοριακός έλεγχος για την επιστροφή στο χώρο εργασίας.

– Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.