Δραστηριότητες 2008

Γενάρης 2008

2 Γενάρη: τα φροντιστήρια κλειστά. Περιοδείες από κλιμάκια του ΣΕΦΚ για την τήρηση των αργιών. Και αυτή τη χρονιά το σωματείο έδωσε τη μάχη για την τήρηση των αργιών και της συλλογικής σύμβασης. α) Το φροντιστήριο «Πυραμίδα» στα Μελίσσια είχε ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει στις 2 Ιανουαρίου. Ύστερα από παρέμβαση του σωματείου η διεύθυνση του φροντιστηρίου ανακοίνωσε ότι η αργία θα τηρηθεί κανονικά. β) Το φροντιστήριο «Συμβολή» στον Πειραιά πραγματοποίησε στη διάρκεια των διακοπών (27-29/12) διαγωνίσματα. Αυτό διαπιστώθηκε και σε έλεγχο που πραγματοποίησε, παρουσία μελών του σωματείου, η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Το σωματείο προχώρησε σε καταγγελία και προς το 1ο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Μετά από την  παρέμβασή μας δεν πραγματοποιήθηκαν τα διαγωνίσματα που ήταν προγραμματισμένα για τις 2 Ιανουαρίου. γ) Ύστερα από παρέμβαση του σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας και στο 1ο γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας το φροντιστήριο «K. Βαβουλέα» στην Καλλιθέα, τήρησε φέτος την αργία στις 2 Ιανουαρίου.  δ) Σε περιοδεία του σωματείου στις 2 Ιανουαρίου βρέθηκε να λειτουργεί το φροντιστήριο «Σάρολας» στο Βύρωνα. Ύστερα από την παρέμβαση του σωματείου τα μαθήματα τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, στα φροντιστήρια «Σπουδή» στο Παγκράτι και την Αθήνα διαπιστώθηκε ότι μόλις είχαν πραγματοποιηθεί διαγωνίσματα. Εξηγήσαμε στους ιδιοκτήτες τους ότι με βάση την νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να πραγματοποιούνται διαγωνίσματα στις 2 Ιανουαρίου και αυτοί δεσμεύτηκαν ότι θα τηρούν τις αργίες.

 12-13/1: 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Η πλειοψηφούσα παράταξη της Ενότητας πρόβαλε ξανά τη γραμμή του συνδικαλισμού της υποταγής, της συνδιαλλαγής με την πολιτική εξουσία και τους εργοδότες, των τεχνοκρατικών προτάσεων. Μπροστά στην αμφισβήτηση του καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (προσφυγή των εργοδοτών κατά του νόμου 2986/2002) δεν έκανε κεντρικό θέμα την κλαδική απεργία στις 31/01 (ημέρα εκδίκασης της προσφυγής), αλλά καταστατικές αλλαγές που κάνουν πιο γραφειοκρατική τη λειτουργία της ομοσπονδίας (τριετής θητεία, αύξησαν το μέτρο της εκλογής αντιπροσώπου στο Συνέδριο από 1 αντιπρόσωπο ανά 10 ψηφίσαντες σε 1 αντιπρόσωπο για 20 ψηφίσαντες) και τη διαγραφή του «Βύρωνα» του σωματείου των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Από κοντά και η κυβερνητική ΔΑΚΕ, ενώ η παράταξη του Συνασπισμού προτίμησε να κάνει κεντρικό θέμα την αντίθεσή της στη διαγραφή από την ΟΙΕΛΕ διευθυντή σχολείου που είχε καταθέσει σε δικαστήριο εναντίον συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας. Ωστόσο τα σχήματα του ακηδεμόνευτου ταξικού συνδικαλισμού που αναφέρονται σε μια αγωνιστική μαχητική κατεύθυνση κατάφεραν να αντιπαρατεθούν με αποτελεσματικότητα. Στον υποταγμένο συνδικαλισμό και στις λογικές της περιχαράκωσης και της ήττας αντέταξαν τα αποτελέσματα που έχει η καθημερινή σύγκρουση με την εργοδοσία στα φροντιστήρια, η θαρραλέα καταγγελία παρανομιών σε ιδιωτικά σχολεία, οι απεργιακές φρουρές έξω από τα σχολεία, ο αγώνας του πανεκπαιδευτικού κινήματος. Η δυναμική αυτής της παρέμβασης δεν φάνηκε μόνο στα αποτελέσματα, όπου η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, αλλά και στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο συνέδριο.

33ο Συνέδριο ΟΙΕΛΕ - Αποτελέσματα

για Δ.Σ.

Παράταξη

Ψήφοι

Έδρες

Ενότητα

160

9

Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία (Αγωνιστικές Κινήσεις – Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών)

31

2

Δ.Α.Κ.Ε.

29

2

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΑΜΕ)

28

2

Ανανεωτική (ΣΥΝ)

16

 

 για Γ.Σ.Ε.Ε.

Παράταξη

Ψήφοι

Αντιπρόσωποι

Ενότητα

157

       2

Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία (Αγωνιστικές Κινήσεις – Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών)

24

 

Δ.Α.Κ.Ε.

32

       1

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΑΜΕ)

18

 

Ανανεωτική (ΣΥΝ)

14

 

 Διευκρινίσεις: α) Οι αντιπρόσωποι της Ενότητας σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, όπως και τα περισσότερα στελέχη της, είναι μέλη της ΠΑΣΚΕ.

                β) Οι διαφορές στα αποτελέσματα για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ οφείλεται στην εκπροσώπηση ορισμένων συλλόγων μέσω των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

 30 Γενάρη: Κλειστά όλα τα Φροντιστήρια. Περιοδεία κλιμακίων του ΣΕΦΚ.  Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλο φροντιστήριο της Θέρμης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους συναδέλφους ότι θα λειτουργούσε και απαίτησε από αυτούς να εργαστούν. Μετά από παρέμβαση του ΣΕΦΙΕ στην επιθεώρηση εργασίας, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης υποχώρησε και το φροντιστήριο δε λειτούργησε.

  Φλεβάρης 2008

Κηρύχθηκε υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες η Δ.Α. 42/2007 με την απόφαση 8462/534/5-2-2008 της υφυπ. Εργασίας(ΦΕΚ 293/Β/25/2/2008). Νέα αύξηση 2,87% από 1/1/2008.

10/2: απόφαση Γεν. Συνέλευσης:  Συμμετοχή στην πανεργατική συγκέντρωση και απεργία στις 13 Φλεβάρη. Όλοι στη συγκέντρωση στο Μουσείο 10.30π.μ.

13/2: πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Μαζική η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και στην απεργία. Με πανό και μπλοκ οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια στην πορεία. Σημαντική η προσπάθεια και η συμμετοχή στην απεργία

22/2: ξεκινούν οι διαδικασίες υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης όλης της χώρας πλην νομού Αττικής. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Βορείου Ελλάδας προτίθεται να  διεκδικήσει, στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, η νέα σύμβαση που θα υπογραφεί να έχει ως βασικό μισθό για 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, τα 1039 Ευρώ από τα 860,85 που είναι σήμερα και το ωρομίσθιο να φτάσει στα 11,81 Ευρώ από 9,78, δηλαδή να υπάρξει εξίσωση με τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ για τα φροντιστήρια της Αττικής. Επίσης δύο επιπλέον ημερες αργίας στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και την καταβολή των αποδοχών την 1η κάθε μήνα. Θα τεθεί στο ΥΠΕΠΘ το πάγιο αίτημα της εξομοίωσής μας με τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο και της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας στα φροντιστήρια ως εκπαιδευτικής μετά το διορισμό μας στο δημόσιο. Σε μια δύσκολη περίοδο που οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια αλλά και γενικότερα δεχόμαστε απανωτά χτυπήματα (ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, ανατροπές στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, απάνθρωπα ωράρια εργασίας, απειλές απόλυσης) ο ΣΕΦΙΕ διεκδικεί και υπερασπίζεται την εφαρμογή της ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας και τη διεύρυνσή τους.

 Μάρτης 2008

19/3:Αντίσταση στην αντιασφαλιστική επίθεση.  Η μεγαλύτερη πανεργατική απεργία, 200.000 διαδηλωτές στην Αθήνα, μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία. Και σε αυτήν την πορεία παρών ο ΣΕΦΚ με μπλοκ

Απρίλης 2008

13/4: Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων με θέμα «ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ» πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΦΚ

15/4:Πραγματοποίηθηκε εκδήλωση στη Φιλοσοφική σχολή με επιτυχία, καθώς έγινε ενημέρωση των φοιτητών/τριών για την κατάσταση στα φροντιστήρια και μοιράστηκε η εφημερίδα και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Ιούνης 2008

2/6: καταγγείλαμε την ισχύουσα συλλογική σύμβαση και ξεκίνησε η διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης της νέας συλλογικής σύμβασης. 12/6: ύστερα από την άρνηση των εργοδοτών να προσέλθουν σε απευθείας διαπραγμάτευση ο σύλλογος κατέθεσε αίτηση στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας για να ξεκινήσει η διαδικασία της μεσολάβησης.

Ιούλης 2008
1/7:
ορίστηκε ο μεσολαβητής στον ΟΜΕΔ για τη διαδικασία της μεσολάβησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το νομό Αττικής που υπογράφει ο ΣΕΦΚ

2/7:: σε μια από τις πιο μεγάλες γενικές συνελεύσεις του κλάδου συζητήσαμε διεξοδικά το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου και αποφασίσαμε  να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίσταση και διεκδίκηση.

2/7: διαπραγμάτευση της πανελλαδικής σύμβασης ΟΙΕΛΕ-ΟΕΦΕ στο Οργανισμό ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας. Για πρώτη φορά στη διαδικασία συμμετείχαν συνάδελφοι από τον ΣΕΦΙΕ της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι κατήγγειλαν τον εργασιακό μεσαίωνα της εργασιακής συνθήκης στα φροντιστήρια της επαρχίας.

14/7: η Επιτροπή ενάντια στην απόλυση του Ορέστη Κώτσια από την S800-teleperfomance διοργάνωσε επιτυχημένη συγκέντρωση. Με αφίσες και προκηρύξεις περίπου 100 σύντροφοι από πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώθηκαν στις εξόδους της εταιρείας για δύο περίπου ώρες. Έγινε συνάντηση με τον προσωπάρχη της εταιρείας με αίτημα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου.

14/7: στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΣΕΦΚ και τον ΕΣΙΦΜΕΑ (την εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων Αττικής, την οποία εκπροσώπησαν την οποία εκπροσώπησαν ο γνωστός μάρτυρας κατηγορίας του ΣΕΦΚ λογιστής τους Αυλωνίτης και οι Παπάς Δημήτριος, πρόεδρος-Βαφειαδάκης Γιάννης,γενικός γραμματέας-Δημητροπούλου Νικολέτα, μέλος ΔΣ). Στις μισθολογικές διεκδικήσεις του κλάδου για την κάλυψη της απαράδεκτης διαφοράς ανάμεσα στις αποδοχές μας και αυτές των εκπαιδευτικών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τη σταδιακή αύξηση των ημερών αργίας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα έτσι ώστε η συλλογική σύμβαση να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις ημέρες διακοπής λειτουργίας των φροντιστηρίων, και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου η απάντηση των εργοδοτών ήταν ένα σχέδιο συλλογικής σύμβασης το οποίο καταθέτουν από το 2004 και με το οποίο επιδιώκουν να νομοθετήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα, την απλήρωτη εργασία και τη σύγχρονη δουλοπαροικία. Φέτος για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια συνεχούς απαίτησης για 0% αυξήσεις, μίλησαν για…αύξηση 1,6%  και απαίτησαν να νομοθετήσουν την κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων και την επιστροφή στην απλήρωτη εργασία και τη δουλοπαροικία, γιατί στα φροντιστήρια είναι «ειδική η συνθήκη»...

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στον ΟΜΕΔ(Πλ.Βικτωρίας 7) την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 3.30 μμ.

16/7: στην επιθεώρηση εργασίας Καλλιθέας έγινε παρέμβαση από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία (Εργαζόμενοι στη WIND, Σύλλογος Δασκάλων Ν.Σμύρνης, ΣΕΦΚ, Μισθωτοί Τεχνικοί, Βιβλιοϋπάλληλοι κ.ά., ενώ παρέμβαση έκαναν ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης στη ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης, Κώστας Ήσυχος, αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, Λ.Φράγκου από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και συνδικαλιστές από την Ταξική Πορεία και τις Παρεμβάσεις. Την εταιρεία εκπροσώπησαν ο προσωπάρχης και ο δικηγόρος της. Απέναντι στο δίκαιο αίτημα του απολυμένου συναδέλφου και στις καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας δεν είχαν τίποτε να αντιτάξουν, δήλωσαν…έκπληκτοι για την αλληλεγγύη και ανέτοιμοι να απαντήσουν για την επαναπρόσληψή του. Στο τέλος συντάχθηκε πρακτικό στο οποίο ο Διευθυντής της Επιθεώρησης έγραψε ότι δεν πείσθηκε από τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και την κάλεσε να ανακαλέσει την απόλυση. Ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης συνεχίζεται…

Αύγουστος 2008

26 Αυγούστου μάς επιδόθηκε η πρόταση του μεσολαβητή για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΣΣΕ).

Ως προς το μισθολογικό προτείνει:

Από 1-7-2008 Μισθός 1076 και ωρομίσθιο 12,23 αύξηση 3,55%

Από 1-9-2008 Μισθός 1110 ευρώ και ωρομίσθιο 12,61 αύξηση 3,1%

Συνολική αύξηση 1-9-2008 σε σχέση με ισχύον ωρομίσθιο 6,77%

Από 1-5-2009 Μισθός 1172 και ωρομίσθιο 13,32 αύξηση 5,61%

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει αλλαγές ως προς τα θεσμικά.
Με βάση την εργατική νομοθεσία καταθέσαμε δήλωση αποδοχής. Οι εργοδότες απέρριψαν την πρόταση, γιατί δεν θέλουν να υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
            

    Σεπτέμβρης 2008

2 Σεπτέμβρη:  καταθέσαμε αίτηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για παραπομπή του ζητήματος στη διαιτησία.

11 Σεπτέμβρη: Ο ΣΕΦΚ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει σε όσους εργάζονται ως ωρομίσθιοι στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) να εργάζονται σε φροντιστήρια.

Οκτώβρης 2008

1η Οκτώβρη: υπογράφηκε απευθείας χωρίς την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων (διαιτησία) από τον ΣΕΦΚ και τον ΕΣΙΦΜΕΑ, την ένωση των εργοδοτών νομού Αττικής, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το πλήρες κείμενο

 

21 Οκτώβρη: Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανεργατική διαδήλωση και απεργία υπερβαίνοντας τους φραγμούς των χωριστών συγκεντρώσεων σε ένα μαχητικό ποτάμι λαϊκής αντίστασης στην αντεργατική αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ΣΕΦΚ ήταν παρών με μπλοκ μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της εκπαίδευσης. Να αγωνιστούμε ενάντια στην ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία. Την κρίση τους να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι

 

Στις 31/10 και 3/11 οι απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι από το βιβλιοπωλείο Πατάκη. Το γεγονός αυτό πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και από άλλα εργατικά σωματεία

 Στις 12/11 αντιπροσωπεία συνδικαλιστών εκπαιδευτικών επισκέφτηκε τα γραφεία των εκδόσεων «ΠΑΤΑΚΗ» με σκοπό να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εταιρείας και να ζητήσει την ανάκληση της απόλυσης των δύο εργαζομένων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι συνδικαλιστές: Διαβολάκης Θανάσης, μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ, Κρητικός Σταμάτης, Πρόεδρος του ΣΕΦΚ Καθηγητών Μακρής Βασίλης, μέλος της Διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Σμυρναίος Κλέαρχος, μέλος της Διοίκησης του ΣΕΦΚ, Τσιριγώτης Θανάσης, μέλος της Διοίκησης της ΟΛΜΕ. Την αντιπροσωπεία συνόδευε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Στέλλα Ζούπα.

Ο Στ.Πατάκης αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία. Τους συνδικαλιστές συνάντησε στην είσοδο του κτιρίου ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων, Π. Λαζαρίδης. Μετέφερε την εμμονή της εταιρείας στις απολύσεις και ισχυρίστηκε ότι οι δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν ήταν ανεπαρκείς. «Οι πιέσεις δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα, ο κ.Πατάκης δε θα δεχτεί την αντιπροσωπεία γιατί δεν είναι θεσμικό όργανο και γιατί θεωρεί τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς αναρμόδιους να παρέμβουν», ισχυρίστηκε.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως τα συνδικάτα της εκπαίδευσης θα συμπαρασταθούν στον αγώνα των συναδέλφων βιβλιοϋπαλλήλων, κατήγγειλαν την αλαζονική συμπεριφορά και με κοινή ανακοίνωση ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΣΕΦΚ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης ζητάμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την έμπρακτη αλληλεγγύη των συναδέλφων εκπαιδευτικών  ενάντια στις απολύσεις

 

 

Νοέμβρης 2008

31/10, 1 ,2/11:  Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του κλάδου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του ΣΕΦΚ: 305 ψηφίσαντες σε σύνολο 512 εγγεγραμμένων μελών. Συμμετοχή 60%. Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από όλα τα σχήματα που συμμετείχαν στις εκλογές.

Σάββατο 22 Νοέμβρη: στα γραφεία του σωματείου έγινε εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και τα κινήματα στο Μεξικό. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για το κίνημα στο Ατένκο. Πρόσκληση έλαβε ο ΣΕΦΚ από τον εξεγερμένο υποδιοικητή Marcos για να συμμετέχει το σωματείο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας: άλλος κόσμος, άλλος δρόμος που διοργανώνεται στο Μεξικό από 26/12 μέχρι 5/1/2009 με Πρωτοβουλία του EZLN, ενός από τα σημαντικότερα κινήματα κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης στον κόσμο. Ο ΣΕΦΚ ήδη απάντησε στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ ότι θα συμμετέχει. Στην αποστολή του ΣΕΦΚ συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΕΦΚ συνάδελφος Σταμάτης Κρητικός.

 

3/11: απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι από το βιβλιοπωλείο Πατάκη. Το γεγονός αυτό πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και από άλλα εργατικά σωματεία

12/11: αντιπροσωπεία συνδικαλιστών εκπαιδευτικών επισκέφτηκε τα γραφεία των εκδόσεων «ΠΑΤΑΚΗ» με σκοπό να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εταιρείας και να ζητήσει την ανάκληση της απόλυσης των δύο εργαζομένων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι συνδικαλιστές: Διαβολάκης Θανάσης, μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ, Κρητικός Σταμάτης, Πρόεδρος του ΣΕΦΚ Καθηγητών Μακρής Βασίλης, μέλος της Διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Σμυρναίος Κλέαρχος, μέλος της Διοίκησης του ΣΕΦΚ, Τσιριγώτης Θανάσης, μέλος της Διοίκησης της ΟΛΜΕ. Την αντιπροσωπεία συνόδευε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Στέλλα Ζούπα. Ο Στ.Πατάκης αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία. Τους συνδικαλιστές συνάντησε στην είσοδο του κτιρίου ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων, Π. Λαζαρίδης. Μετέφερε την εμμονή της εταιρείας στις απολύσεις και ισχυρίστηκε ότι οι δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν ήταν ανεπαρκείς. «Οι πιέσεις δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα, ο κ.Πατάκης δε θα δεχτεί την αντιπροσωπεία γιατί δεν είναι θεσμικό όργανο και γιατί θεωρεί τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς αναρμόδιους να παρέμβουν», ισχυρίστηκε.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως τα συνδικάτα της εκπαίδευσης θα συμπαρασταθούν στον αγώνα των συναδέλφων βιβλιοϋπαλλήλων, κατήγγειλαν την αλαζονική συμπεριφορά και με κοινή ανακοίνωση ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΣΕΦΚ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης ζητάμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την έμπρακτη αλληλεγγύη των συναδέλφων εκπαιδευτικών  ενάντια στις απολύσεις 

 

17 Noέμβρη: Μαζική η συμμετοχή στη διαδήλωση παρά την καταιγίδα. Τηρήθηκε η αργία σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο νομό Αττικής. Στην περιοδεία του ΣΕΦΚ δεν βρέθηκε κανένα φροντιστήριο ανοικτό...

 

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων

 

23 Νοέμβρη: απόπειρα δολοφονίας της γενικής γραμματέως της ΠΕΚΟΠ Κωνσταντίνας Κούνεβα.

 

Δεκέμβρης 2008

 

6 Δεκέμβρη: Δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό. Εξέγερση στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας.             A 15 year old student was murdered by the police, murdered by a social system that everyday kills the hope of every youth

 

10 Δεκέμβρη: Η μαζικότερη πορεία του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού. Ο υποταγμένος εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός(ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αποδεικνύοντας τον συστημικό του ρόλο του δεν έκανε απεργιακή πορεία για να μην γίνουν... επεισόδια, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε πορεία από την Ομόνοια προς τον Πειραιά διαχωριζόμενο πλήρως από την εξέγερση της νεολαίας. Το κάλεσμα 25 πρωτοβάθμιων σωματείων έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένους να σπάσουν στην πράξη την κρατική τρομοκρατία και να στηρίξουν την εξέγερση της νεολαίας. Μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε εργατική συνέλευση στη Νομική σχολή των πρωτοβάθμιων σωματείων.  

 

Παρασκευή 12 Δεκέμβρη: με στάση εργασίας συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του αίματος, της φτώχειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Η πορεία δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας με χημικά. Το ΠΑΜΕ και ο ΣΑΣΑ συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πήγαν τους μαθητές βόλτα στο... Μοναστηράκι, για να ...μη γίνουν επεισόδια.

 

23 Δεκέμβρημε νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συνεχίζεται ο αγώνας. 18/12: μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σπάει στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, απαντά στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου . Ο ΣΕΦΚ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 14/12 συμμετείχε με στάση εργασίας και ήταν δίπλα στη μαχόμενη νεολαία. Καταγγέλλουμε τη δράση των μηχανισμών του καθεστώτος  και απαντάμε στη δολοφονική επίθεση ενάντια στον 16χρονο μαθητή Γιώργο Παπλωματά Κατάληψη ΓΣΕΕ,   Κατάληψη Νομικής, ΑΣΟΕΕ, Π.Δημαρχείου Χαλάνδρι, Ελεύθερος Γαλαξίας Ν.Σμύρνης,   Συντονιστικό Σχολείων Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος,             Κατάληψη Δημαρχείου Αγ.Δημητρίου, Δημαρχείου Περιστερίου,Πνευματικού Κέντρου Ν.Φιλαδέλφειας, Διαδηλώσεις σε Βύρωνα-Παγκράτι-Καισαριανή

 

27/12: Κατάληψη του κτιρίου του ΗΣΑΠ από αλληλέγγυες/ους στην Κωνσταντίνα Κόυνεβα

 

28/12: κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα: Ποτέ δουλειά την Κυριακή. Με παρέμβαση των συνδικάτων έκλεισαν πολλά μεγάλα καταστήματα του κέντρου και όλα τα βιβλιοπωλεία. Την παρέμβαση του συνδικάτου των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία στήριξε και ο ΣΕΦΚ

24/12-31/12: Καθολική η τήρηση των αργιών από. Περιοδεία του ΣΕΦΚ στο νομό Αττικής τις ημέρες των αργιών για να τηρηθεί η ΣΣΕ.

29/12: 400 διαδηλωτές έκαναν πορεία καταγγέλλοντας την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο κέντρο του Πειραιά και στα γραφεία του εργοδότη της Οικονομάκη (ΟΙΚΟΜΕΤ).

29/12: Mαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης. Με χημικά και συλλήψεις κυβέρνηση και κατασταλτικοί μηχανισμοί αντιμετώπισαν τις πορείες στην ισραηλινή πρεσβεία.Aντίσταση στον ιμπεριαλισμό, στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση. Ο στρατός του Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα. 1000 δολοφονημένοι και 5000 τραυματισμένοι από τα σιωνιστικά πυρά.

26/12 - 5/1/2009:Διεθνές Φεστιβάλ της Οργής της Αξιοπρέπειας: άλλος κόσμος, άλλος δρόμος στο Μεξικό με Πρωτοβουλία του EZLN, ενός από τα σημαντικότερα κινήματα κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης στον κόσμο. Πρόσκληση να συμμετέχει έλαβε ο ΣΕΦΚ από τον εξεγερμένο υποδιοικητή Marcos. Στo φεστιβάλ συμμετείχε  ο πρόεδρος του ΣΕΦΚ συνάδελφος Σταμάτης Κρητικός. Xαιρετισμός του SCI Μάρκος στα ελληνικά:  Συντρόφισσα, σύντροφε, εξεγερμένη Ελλάδα. Eμείς οι πιο μικροί από αυτή την γωνιά του κόσμου σε χαιρετάμε. Δέξου τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας γι' αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις. Από μακριά μαθαίνουμε από σένα. Ευχαριστούμε.