Δράση 2005

Ιανουάριος 2005

Συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του ΣΕΦΚ μετά τις εκλογές στις 18 και 19/12/2004:  

πρόεδρος: Κλέαρχος Σμυρναίος, γραμματέας: Παναγιώτης Σωτήρης, 

ταμίας: Σταμάτης Κρητικός, αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Σερίφης

οργ. γραμματέας: Γιάννης Σαμοΐλης,  Μέλη: Άννα Λεκάκη, Δημήτρης Μπαμπίλης

10/1: ο ΣΕΦΚ θα υλοποιήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα φροντιστήρια που διενεργήθηκε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο κατά τη διάρκεια των εκλογών στις 18 και 19/12/2004. Η πορεία προς την απεργία αρχίζει με  εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και περιφερειακές συσκέψεις.

21/1: συμμετοχή μελών του ΣΕΦΚ στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μαθητών-φοιτητών-καθηγητών στο Ζάππειο

Φεβρουάριος 2005

6/2: Πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο στην οδό Καραΐσκου στον Πειραιά με μαζική  συμμετοχή συναδέλφων που εργάζονται στον Πειραιά η περιφερειακή σύσκεψη του ΣΕΦΚ για την οργάνωση της πορείας προς την απεργία και την μαζικοποίηση της συμμετοχής σε αυτήν.

27/2: Στην Ηλιούπολη στο αμφιθέατρο του Ειδικού σχολείου Ύδρας και Μνησικλέους και  στο Ίλιον, στον πολιτιστικό χώρο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι ανοιχτές συζητήσεις των καθηγητών στα φροντιστήρια, για την οργάνωση της απεργίας στις 17/3.

Μάρτης 2005

 6/3: Συνάντηση ΣΕΦΚ και ΒΥΡΩΝΑ, του σωματείου των καθηγητών που εργάζονται στα ξενόγλωσσα, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

15/3 : Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη  στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου δικάζονταν οι 4 συνάδελφοι καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΦΚ, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και αντιπροέδρου του Δ.Σ της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α). Η δίκη αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του εργοδότη και παρά την αντίθεση των συναδέλφων Η επόμενη δίκη προσδιορίστηκε για την 1/12/2005.

15/3:Έγινε συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΝ, Θανάση Λεβέντη ενόψει της απεργίας στις 17/3. Ο βουλευτής του ΣΥΝ δεσμεύθηκε να προωθήσει στο ΥΠΕΠΘ το υπόμνημα του ΣΕΦΚ και να  υποβάλει σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς.

16/3: Μέλη του ΔΣ του ΣΕΦΚ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στη συνάντηση ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέφρασαν την στήριξη τους στα αιτήματα του ΣΕΦΚ για μισθολογική εξομοίωση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αντιπροσωπεία του

ΣΕΦΚ συναντήθηκε με τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΑ Νίκο Γκοτζαμάνη και Νίκο Ψυχαλάκη στους οποίους ανέλυσαν τα προβλήματα του κλάδου. Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΑ πρότειναν να υπάρξει κοινή συνάντηση ΕΚΑ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ-ΣΕΦΚ, ώστε να υπάρχει συντονισμένη πλαισίωση των αιτημάτων του ΣΕΦΚ.  Αναβλήθηκε για το αμέσως προσεχές διάστημα η προγραμματισμένη συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Χουρμουζιάδη.

17/3: Με τη συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων πραγματοποιήθηκε η πρώτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου και η συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης. Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον ιδιαίτερο του υφυπουργού κ. Καλού. Καταθέσαμε υπόμνημα με το οποίο αποδεικνύουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας:  μισθολογική εξομοίωση με τους καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού σχολείο, συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας μετά το διορισμό. Ο εκπρόσωπος του υφυπουργού δεσμεύτηκε να υπάρξει επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο μερών. Μεγάλη ήταν συμμετοχή συναδέλφων στην απεργία. Πολλά μεγάλα φροντιστήρια υπολειτούργησαν καθώς οι απεργοί ήταν πολύ περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στις εκλογές. Άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Απρίλης 2005

6/4: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των σωματείων ΣΕΦΚ και  ΒΥΡΩΝΑ, του σωματείου των καθηγητών που εργάζονται στα ξενόγλωσσα, με τον βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα. Τα μέλη των δύο σωματείων ενημέρωσαν τον βουλευτή για τα προβλήματα και τα αιτήματα των σωματείων. Ο Τ. Τσιόγκας δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα προωθήσει τα αιτήματα είτε με την μορφή της ερώτησης είτε με την μορφή της επερώτησης στους συναρμόδιους  υπουργούς.

Μάης2005

11/5:

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Πρωτομαγιάς αποτέλεσε μια πραγματική πρόκληση: Στους εργαζόμενους «υπόσχεται» ότι θα θέσει υπό αίρεση το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στους εργοδότες προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους. Στην Ε.Ε., την αγορά, τους «επενδυτές» προσφέρει εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει πολιτική σκληρής λιτότητας, ελαστικής εργασίας, ιδιωτικοποιήσεων, αυταρχισμού. Επειδή η πρόκληση δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη συμμετείχαμε, παρόλη την πίεση των εξετάσεων, στη απεργία στις 11 Μάη αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να χάσαμε ένα μεροκάματο, όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα εάν δεν αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.

 17/5: Στις 17 Μάη ο ΣΕΦΚ κατήγγειλε την ισχύουσα Διαιτητική απόφαση που ρυθμίζει τους όρους εργασίας και αμοιβής των καθηγητών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του Ν. Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά και φέτος η μάχη της συλλογικής σύμβασης

25/5: Το Δ.Σ. του ΣΕΦΚ καταγγέλλει την απόφαση του ΕΣΙΦΜΕΑ, του σωματείου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής να καταθέσει προσφυγή αντιπροσωπευτικότητας εναντίον του ΣΕΦΚ και να ζητήσει να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συλλογική διαπραγμάτευση της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους καθηγητές φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Αττικής. Αυτό που επιδιώκουν οι εργοδότες είναι να μην υπάρχει Συλλογική Σύμβαση στο χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτοί που κόπτονται ότι είναι «εκπαιδευτικοί φορείς»  θέλουν οι επιχειρήσεις τους να είναι εργασιακά κάτεργα, με τους καθηγητές να αμείβονται με το ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα. Έχουν, όμως, και έναν πιο άμεσο σκοπό: Να καθυστερήσουν (γιατί μόνο αυτό μπορούν να πετύχουν) την φετινή συλλογική σύμβαση, ώστε να μην υπάρχει νέα σύμβαση (και μισθολογικές αυξήσεις) το Σεπτέμβρη που οι συνάδελφοι  θα υπογράψουν νέες συμβάσεις. Ο ΣΕΦΚ καλεί όλους τους εργαζομένους την Τρίτη 14/06, 11.30 π.μ., σε μαζική συγκέντρωση στα Δικαστήρια, στα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών στην πρώην σχολή Ευελπίδων, κτίριο 6, γραφείο 216, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή των εργοδοτών.  Καλούμε, επίσης, τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες να εκφράσουν τη  διαμαρτυρία και την καταδίκη τους προς την εργοδοτική πλευρά για  τις απαράδεκτες  μεθοδεύσεις της αποστέλλοντας σχετικά κείμενα: Προς την ΟΕΦΕ (fax. 210.86.64.333 e-mail:oefe@otenet.gr), Προς τον ΕΣΙΦΜΕΑ (Fax: 27.50.941 e-mail: info@synolo.org)

Ιούνης 2005

14/06: δεκάδες συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια του Πρωτοδικείου, όπου έγινε η προσφυγή των εργοδοτών ενάντια στον ΣΕΦΚ και με την οποία επιχείρησε να καταργήσει τις ΣΣΕ και να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα.

16/6/2005: Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Μετά την κινητοποίηση του σωματείου των βιβλιοϋπαλλήλων και τη συνάντηση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων με τον εκδότη Σ.Σαββάλα ανακλήθηκαν οι απολύσεις εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο.

21/6: Απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως αόριστη η προσφυγή των εργοδοτών

22/6: Ο ΣΕΦΚ ζητά από τον ΟΜΕΔ την έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή νέας ΣΣΕ

Ιούλης 2005

6/6: Στη μαζική Γενική Συνέλευση ΣΕΦΚ ψηφίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του σωματείου

Σεπτέμβρης 2005

5/9: η πρόταση του μεσολαβητή κατατέθηκε και περιλαμβάνει αυξήσεις 2,88% από 01/07  (βασικό ωρομίσθιο 10,22 ευρώ μεικτά) συν 2,55% από 01/01/2006 (βασικό ημερομίσθιο 10,48 ευρώ μεικτά), που σημαίνουν συνολική αύξηση τελικά σε σχέση με τις τωρινές αποδοχές 5,48%.  Οι εργοδότες, αφού εξάντλησαν το χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο νόμος την απέρριψαν.

13/9: Η εργοδοσία δεν υπέγραψε την πρόταση του μεσολαβητή για την ΣΣΕ. Στις 26/9 η εργοδοσία ζήτησε αναβολή της συνάντησης με τον διαιτητή για την Πέμπτη 29/9 στις 21.00, για να καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης. Επειδή οι συνδικαλιστές του ΣΕΦΚ είναι εργαζόμενοι, δεν είναι επαγγελματικά στελέχη και εργάζονται, δεν συναινέσαμε.  Ο ΣΕΦΚ προσέφυγε στη διαδικασία της διαιτησίας.

21/9, 24/9: περιοδεία του ΣΕΦΚ στα φροντιστήρια του κέντρου της Αθήνας και της Ν.Σμύρνης. Ενημέρωση για τις εξελίξεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας. Διακίνηση της εφημερίδας του σωματείου Διάλειμμα. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

 26/9: Έγινε η συνάντηση με τον διαιτητή. Η εργοδοσία είχε ζητήσει αναβολή της συνάντησης για την Πέμπτη 29/9 στις 21.00., για να καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης. Επειδή οι συνδικαλιστές του ΣΕΦΚ είναι εργαζόμενοι και δεν είναι επαγγελματικά στελέχη και την ώρα αυτή εργάζονται,  δεν συναινέσαμε.  Στις 26/9 το πρωί έγινε η συνάντηση του ΣΕΦΚ με τον διαιτητή-καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Α.Νικολόπουλο. Για μια ακόμη φορά θέσαμε τις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου. Στις 3/10 θα υπάρχει νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μέχρι τότε ισχύει η περσινή.

Οκτώβρης 2005

23/10: Πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με μαζική συμμετοχή των συναδέλφων. Ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (2 μέλη της ΑΚΕΦ καταψήφισαν) η εισήγηση του απερχόμενου ΔΣ και το διεκδικητικό πλαίσιο. Μοιράστηκαν αφίσες, προκηρύξεις και συμβάσεις για εξορμήσεις ενόψει των εκλογών στις 4,5,6 Νοεμβρίου

Νοέμβρης 2005

 4,5,6/11: Αποτελέσματα εκλογών ΣΕΦΚ

 

ΔΣ 2005

(ΔΣ 2004)

ΟΙΕΛΕ 2005

(ΟΙΕΛΕ 2003)

ψήφισαν

298 (169)

 

 

298 (204)

 

 

 

ψήφοι

έδρες

%

ψήφοι

αντιπ.

%

Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο

 

207

(121)

5

(5)

70%

(73%)

190 (128)

19

(13)

64,8%

(64%)

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

 

38

(17)

1

(1)

12,8%

(10,3%)

36

(32)

4

(3)

12,2%

(16%)

ΑΚΕΦ

 

35

(26)

1

(1)

11,8%

(15,8%)

35

(30)

4

(3)

11,9%

(15%)

ΔΑΚΕ

15

-

5%

19

2

6,4%

Ανανεωτική Κίνηση

 

 

 

13

1

4,4%

Άκυρα

3

(3)

 

 

3

 

 

Λευκά

-

(2)

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/11:

Ο ΣΕΦΚ αποδεικνύει στην πράξη την εργατική δημοκρατία. Θέση μας είναι ότι στο προεδρείο είναι ανάγκη να υπάρχει αλλαγή, ώστε να μην ταυτίζεται το σωματείο με τα πρόσωπα, να διαπαιδαγωγούνται νέοι συνάδελφοι, αλλά και να μην αναπτύσσεται ματαιοδοξία και αλαζονεία  στους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Με αυτό το σκεπτικό και μετά την παραίτηση των εκλεγμένων συναδέλφων Γιάννη Σαμοΐλη και Αντρέα Αποστολόπουλου, ο πρώτος σε ψήφους Κλέαρχος Σμυρναίος κατέθεσε την πρόταση των Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων η οποία και ψηφίστηκε από 6 μέλη και  καταψηφίστηκε από 1 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου: πρόεδρος: Παναγιώτης Σωτήρης, γραμματέας: Σταμάτης Κρητικός, αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Σερίφης,  ταμίας: Άννα Λεκάκη, αναπληρ. γραμματέας: Βέτα Ρέππα , μέλη: Δημήτρης Μπαμπίλης, Κλέαρχος Σμυρναίος

 17/11:

Δεν έσπασε η αργία στις 17 Νοέμβρη.  Έξι φροντιστήρια που ανακοίνωσαν ότι θα παραβιάσουν την αργία, μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του ΣΕΦΚ, έκλεισαν. Κανένα φροντιστήριο δεν βρέθηκε ανοικτό στην περιοδεία  σε Αθήνα

Δεκέμβρης 2005

3/12: Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική  πολιτική κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

14/12: Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ αποφάσισε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία. Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη. Συμμετοχή του ΣΕΦΚ στην απεργιακή συγκέντρωση με μπλοκ