βάλε τίτλο εδώ ...

Ιανουάριος 2004

Ο ΣΕΦΚ αποφασίζει να εφαρμοστεί σε όλα τα φροντιστήρια η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

2η του Γενάρη : Περιοδεία του ΣΕΦΚ στα φροντιστήρια του κέντρου της Αθήνας, των δυτικών και βορείων προαστίων. Κανένα φροντιστήριο δεν λειτουργούσε. Εντοπίστηκε από το κλιμάκιο που περιόδευε στα βόρεια προάστια φροντιστήριο στα Μελίσσια(Πυραμίδα) το οποίο παραβίαζε την αργία. Τα μέλη του ΣΕΦΚ απαίτησαν από τον εργοδότη να κλείσει το φροντιστήριο, όπως και έγινε. Στη συνέχεια μοιράστηκαν στους συναδέλφους τα φυλλάδια του ΣΕΦΚ με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα.

18η Γενάρη : Συγκέντρωση του Συντονιστικού Αγώνα. Καταγραφή της δύναμής μας, ανταλλαγή απόψεων, νέες διαθεσιμότητες. Κινητοποίηση, για να τηρηθεί η αργία στις 30 Γενάρη. Ανοίγει η συζήτηση μέσα στους εργασιακούς χώρους. Απόφαση να εφαρμοστεί παντού η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

10-29 του Γενάρη : Τα μέλη του ΣΕΦΚ ενημέρωσαν (τηλεφωνικά και με fax) τους 15 εργοδότες που είχαν ανακοινώσει ότι θα παραβιάσουν την αργία της 30ης του Γενάρη ότι το σωματείο απαιτεί την εφαρμογή της ΣΣΕ. Όλοι μετά από το γεγονός αυτό ανακοίνωσαν στους εργαζομένους ότι θα τηρηθεί η αργία και δε λειτούργησαν τα φροντιστήρια.

30 του Γενάρη : Περιοδεία του ΣΕΦΚ στα φροντιστήρια του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, των δυτικών και βορείων προαστίων. Κανένα φροντιστήριο δεν λειτουργούσε. Εντοπίστηκε από το κλιμάκιο, που περιόδευε στα βόρεια προάστια, φροντιστήριο στο Χαλάνδρι(ΡΟΠΗ) το οποίο λειτουργούσε. Τα μέλη του ΣΕΦΚ ζήτησαν να ενημερώσουν στο διάλειμμα τους εργαζομένους για την παραβίαση της αργίας. Οι εργοδότες κάλεσαν την αστυνομία και ζήτησαν να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να κλείσει η αστυνομία στη φυλακή τους συναδέλφους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου ο ένας από τους δύο εργοδότες και ο πρόεδρος του ΣΕΦΚ, Κλέαρχος Σμυρναίος.  Ο πρόεδρος του ΣΕΦΚ, δήλωσε ότι η θέση του ΣΕΦΚ είναι ότι η αντίθεση εργαζομένων και εργοδοτών δεν λύνεται στα δικαστήρια. Από τη στιγμή όμως που η εργοδοσία επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα των καθηγητών, το σωματείο θα αμυνθεί. Ζήτησε την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και κάλεσε τον εργοδότη να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του φροντιστηρίου. Η αστυνομία εξήγησε στον εργοδότη ότι παραβιάζει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και είναι παράνομος. Ο εργοδότης δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει μήνυση και έκλεισε το φροντιστήριο παρουσία των μελών του ΣΕΦΚ.

Φεβρουάριος 2004

7 και 8 Φεβρουαρίου: 31ο Συνέδριο της ΟΙΕΛE, του δευτεροβάθμιου σωματείου των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. και ξένων γλωσσών, στα δημόσια-ιδιωτικά ΙΕΚ και ΤΕΕ.

7 Φεβρουαρίου : οι σύνεδροι των Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, του ΠΑΜΕ και των Αγωνιστικών Κινήσεων, όταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου και μίλησε ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ελπίδα του τόπου, φώναξαν στο συνέδριο το σύνθημα: «αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας». Το σύνθημα αυτό ακουγόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

8 Φεβρουαρίου: Οι σύνεδροι των Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, του ΠΑΜΕ και των Αγωνιστικών Κινήσεων με τις τοποθετήσεις τους έσπασαν το κλίμα της δήθεν ευφορίας για την νομοθετική κατοχύρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αποκάλυψαν τον εργασιακό μεσαίωνα στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης- ξένων γλωσσών και στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Συγκρούστηκαν με την αντιεκπαιδευτική πολιτική που αναπαράγει τον αναλφαβητισμό και την ημιμάθεια. Υπενθύμισαν σε όσους αφελείς έχουν σήμερα ψευδαισθήσεις ότι η μερική απασχόληση με το καθεστώς των ωρομισθίων στο ιδιωτικό και στο δημόσιο σχολείο γενικεύεται και ακυρώνει τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι η εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ, η αντιασφαλιστική και αντεργατική νομοθεσία, αλλά και η επιδίωξη του Κεφαλαίου να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι σύνεδροι των Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, του ΠΑΜΕ και των Αγωνιστικών Κινήσεων πρότειναν στο συνέδριο ψηφίσματα τα οποία έγιναν αποφάσεις του συνεδρίου :

Α) καταδικάστηκε η εισβολή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Ιράκ και εκφράστηκε η αλληλεγγύη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αντίσταση του ιρακινού λαού.

Β) καταδικάστηκαν η ολυμπιακή τρομοκρατία και τα εργοτάξια του τρόμου με τους 80 νεκρούς τα τελευταία 2 χρόνια στο βωμό του κέρδους του Κεφαλαίου

Γ) καταδικάστηκαν οι προτάσεις του τιμαριούχου Γιωργάκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανασφάλιστη εργασία των νέων

Δ)  καταδικάστηκαν οι αντισφαλιστικές μεθοδεύσεις του υφυπουργού Σπυρόπουλου ενάντια στους μισθωτούς καθηγητές φροντιστηρίων και οι πελατειακές του σχέσεις με την εργοδοσία.

Ε) Αποφασίστηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, των καθηγητών στα ΙΕΚ και στα ΤΕΕ, των καθηγητών με μερική απασχόληση στα ιδιωτικά σχολεία, για τα ζητήματα ασφάλισης την πρώτη μέρα των γενικών εξετάσεων στο Υπουργείο Εργασίας

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΦΚ στο χώρο του Συνεδρίου δήλωσαν: Αντιστεκόμαστε στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με την συνθήκη του Μάαστριχτ και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου

 

   ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ(ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ)

       155

10

ΑΣΚ (ΠΑΜΕ)

        39

2

ΔΑΚΕ(ΝΔ)

        25

2

Αγωνιστικό Αριστερό Ψηφοδέλτιο (Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις, και οι Αγωνιστικές Κινήσεις)

        24

1

Ενωτική Κίνηση

         5

-


ΜΑΡΤΙΟΣ 2004

2/3: Αναβλήθηκε η δίκη  στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου δικάζονταν οι 4 συνάδελφοι καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΦΚ, ύστερα από μήνυση του  Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και μέλους του Δ.Σ της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α). Ο εργοδότης ζήτησε αναβολή στο πρόσωπο του συνηγόρου του κ. Κουτσουλέλου, ο οποίος είχε - σύμφωνα με τη δήλωσή του που διαβάστηκε στο δικαστήριο - υψηλή πίεση. Η επόμενη δίκη προσδιορίστηκε για τις 29/9/2004.

20/3: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην ηρωική ιρακινή αντίσταση ενάντια στην εισβολή των αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

25/3: Περιοδεία του ΣΕΦΚ στα φροντιστήρια του νομού Αττικής για την τήρηση της αργίας. Κανένα φροντιστήριο δεν λειτουργούσε. Εντοπίστηκε από το κλιμάκιο που περιόδευε στα βόρεια προάστια φροντιστήριο στο Μαρούσι(Ώθηση) το οποίο παραβίαζε την αργία. Τα μέλη του ΣΕΦΚ απαίτησαν από τον εργοδότη να κλείσει το φροντιστήριο, όπως και έγινε.

28/3: Με μαζική παρουσία καθηγητών και δασκάλων από την ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση διοργανώθηκε η ημερίδα του ΣΕΦΚ για την ελαστική εργασία στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Το περιεχόμενο της συζήτησης τυπώθηκε σε έντυπο.

Απρίλιος 2004

1 έως 6/4 : Τα μέλη του ΣΕΦΚ ενημερώνουν (τηλεφωνικά και με fax) τους εργοδότες, που είχαν ανακοινώσει ότι θα παραβιάσουν την αργία από την Μεγ. Πέμπτη έως και την Τρίτη του Πάσχα, ότι το σωματείο απαιτεί την εφαρμογή της ΣΣΕ. Όλοι μετά από το γεγονός αυτό ανακοίνωσαν στους εργαζομένους των φροντιστηρίων ότι θα τηρηθεί η αργία και δεν θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια.

25/4 : Συγκέντρωση του Συντονιστικού Αγώνα. Οργάνωση περιοδείας του σωματείου για να τηρηθεί η αργία της εργατικής πρωτομαγιάς. Οργάνωση παρεμβάσεων στους εργασιακούς χώρους και συντονισμός με άλλα σωματεία καθηγητών, για να πετύχει η συγκέντρωση στο Υπουργείο Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.

Μάης 2004

1/5 : Περιοδεία στο νομό Αττικής του ΣΕΦΚ. Όλα τα φροντιστήρια ήταν κλειστά, παρά το γεγονός ότι σε δύο εβδομάδες αρχίζουν οι εξετάσεις. Η εγρήγορση των συναδέλφων αποτελεί την μοναδική εγγύηση για να γκρεμίσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα στα φροντιστήρια Στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία πολλοί συνάδελφοι μας ενημέρωναν για την αλλαγή κλίματος σε φροντιστήρια, όπου η εργοδοσία αποφάσισε να τηρήσει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

2-16/5 : Οργάνωση της κινητοποίησης που θα γίνει στις 18/5 στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, στις 11.00 π.μ.

18/5 : Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Απασχόλησης μαζική κινητοποίηση καθηγητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και καθηγητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Δεκάδες μισθωτοί καθηγητές φροντιστηρίων συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο (Σταδίου 29) με πανό και πικέτες και συνθήματα. 
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν:
· Καταβολή 25 ενσήμων το μήνα για απασχόληση 21 ωρών την εβδομάδα.
· Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, διότι καταβάλλουμε πλήρεις εισφορές.
· Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, του ΣΕΦΚ και του «Βύρωνα» (Συλλόγου Καθηγητών στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών) είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης κ.Ν.Αγγελόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην οποία εξέθεσαν  τα βασικά αιτήματα του κλάδου. Στη συνάντηση αυτή:
· Ο υφυπουργός παρέπεμψε στον υπουργό Απασχόλησης για τα ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων.
· Δεσμεύτηκε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υποχρεωτικής ασφάλισης των καθηγητών φροντιστηρίων στο ΙΚΑ (Υπενθυμίζουμε ότι επίμονα οι εργοδότες ζητούν την επιστροφή στο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών
και της ασφάλισης στο ΤΕΒΕ).
· Δήλωσε ότι θα μελετήσει τα υπόλοιπα αιτήματα που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των καθηγητών φροντιστηρίων και ειδικά το ζήτημα της πλήρους ασφάλισης για πλήρες ωράριο.
Αυτή η κινητοποίηση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε για να αναδειχθούν τα αιτήματα των καθηγητών φροντιστηρίων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα θεσμικά αιτήματά μας, να συγκρουόμαστε με τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές κυβερνητικές πολιτικές, να παλεύουμε ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Ιούνιος 2004

1/6 : Καταγγελία της ΣΣΕ και κάλεσμα στην εργοδοσία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

2/6 : Διαιτητική απόφαση για την Πανελλαδική Συλλογική Σύμβαση των καθηγητών φροντιστηρίων (όλης της χώρας πλην Αττικής).

Τα βασικά σημεία είναι τα ακόλουθα:

·         Το κατώτατο ωρομίσθιο αυξάνεται σε 7,95 από 01/12/2003 και 8,11 από 01/06/2004. Αυτό σημαίνει μια αύξηση τελικά 8 % για τις συμβάσεις από εδώ και πέρα

·         Η διαιτητική απόφαση ενσωματώνει τα θεσμικά που έχει και η σύμβαση του ΣΕΦΚ: Αργία στις 02/01, αργία 17/11, 30/01, 01/05, επαναπρόσληψη εγκύου που έχει τρία χρόνια σε έναν εργοδότη, ο οποίος υποχρεώνεται να την επαναπροσλάβει με τουλάχιστον τα 3/5 του ωραρίου.

Οι κατακτήσεις οφείλονται στην ύπαρξη του προηγούμενου της σύμβασης του ΣΕΦΚ, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο στηρίξαμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης(υπομνήματα, κινητοποίηση για την κήρυξη της προηγούμενης Διαιτητικής Απόφασης  υποχρεωτικής, αντιπαράθεση στις διαπραγματεύσεις).  

8/6 : Η εργοδοσία δεν προσήλθε στις διαπραγματεύσεις.

9/6 : Προσφυγή του ΣΕΦΚ στον ΟΜΕΔ, για να οριστεί μεσολαβητής

17/6 : Συνάντηση μελών του ΣΕΦΚ με την κ.Ματθαίου, υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΕΦΚ εξέθεσαν αναλυτικά τα επιχειρήματα (κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, κατάχρηση διευθυντικού διευθυντικού δικαιώματος, αναλογική αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς) με τα οποία υποστηρίζουμε το δικαίωμά μας για την μετατροπή των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα μελετήσει τα αιτήματα και θα υπάρξει νέα συνάντηση.

30/6 :  Στην Γενική Συνέλευση έγινε διεξοδική συζήτηση για τις διεκδικήσεις στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την νέα ΣΣΕ. Εγκρίθηκε η πρόταση για την νέα ΣΣΕ.  Προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου

14/6 :άρχισε μετά από συνεχείς αναβολές που προκάλεσε η εργοδοσία η συζήτηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Ο ΣΕΦΚ υπερασπίστηκε τις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου για πλήρη και σταθερή απασχόληση, για μισθολογική εξίσωση με τους καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου. Η εργοδοσία δια του δικηγόρου της Κ.Κουτσουλέλου έθεσε θέμα νομιμοποίησης του εργοδοτικού σωματείου, διότι, όπως ισχυρίστηκε, μόνο 72 μέλη τους ψήφισαν στις εκλογές και συνεπώς δεν μπορεί να υπογράψει ΣΣΕ. Ο μεσολαβητής Θ.Αρχιμανδρίτης δήλωσε ότι αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και δεν αφορά στην διαδικασία της μεσολάβησης. Ο ΣΕΦΚ κατήγγειλε ότι η τακτική αυτή αποσκοπεί στην αναβολή της υπογραφής και της κήρυξης υποχρεωτικής  της ΣΣΕ. Ο ΕΣΙΦΜΕΑ κατέθεσε ξανά το σχέδιο ΣΣΕ που είχε καταθέσει και πέρυσι το οποίο μετατρέπει τον εργαζόμενο σε κολίγο και ζήτησαν εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Ο ΣΕΦΚ αρνήθηκε να συναινέσει σε μεθοδεύσεις που αποσκοπούν οι συνάδελφοι τον Σεπτέμβρη να μην έχουν στα χέρια τους την νέα ΣΣΕ. Την επόμενη εβδομάδα ο μεσολαβητής θα καταθέσει την πρότασή του. Κατά τη γνώμη μας η επιλογή τόσο του ΕΣΙΦΜΕΑ όσο και της ΟΕΦΕ να αυτοπαρουσιάζονται ως «μη αντιπροσωπευτικές ενώσεις», την ίδια στιγμή που προχωρούν σε εκτεταμένες πρακτικές δημοσίων σχέσεων (συνέδρια, ανακοινώσεις, έντυπα κ.α.) ως μοναδικοί εκπρόσωποι του κλάδου των φροντιστηρίων, μόνο τυχαία ή συγκυριακή δεν είναι. Αντίθετα, εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αμφισβήτησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπονόμευσης ή ακόμη και κατάργησης του θεσμού της μεσολάβησης - διαιτησίας και συνολικότερης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και επιστροφής σε έναν βικτωριανού τύπου καπιταλισμό χωρίς καμία κατοχύρωση των εργαζομένων. Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές γιατί επιλέγουμε τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση της διαδικασίας. Επίσης σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από εμάς οι οποίες ουσιαστικά επεκτείνουν το εργοδοτικό-διευθυντικό δικαίωμα είτε σε απαράδεκτες μορφές ‘φρονηματικού ελέγχου’ των ιδεολογικών πεποιθήσεων των συναδέλφων, είτε σε αυθαίρετες και αναρμόδιες απαιτήσεις κρίσης περί της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των συναδέλφων. Τα θέματα αυτά η κείμενη νομοθεσία αποδίδει αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο άλλωστε χορηγεί και την απαραίτητη άδεια διδασκαλίας και σε κανένα βαθμό δεν μπορούν να αποτελέσουν επιλογή του οποιουδήποτε εργοδότη.5. Δεν μπορούμε επίσης να δεχτούμε την απαίτηση να ενημερώνουν οι συνάδελφοι για το εάν έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη στη δημόσια εκπαίδευση σε θέσεις αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό ο ΕΣΙΦΜΕΑ που διατρανώνει σε όλους τους τόνους την πίστη του στην ‘ελεύθερη οικονομία’ να απαιτεί να παραβιάζει η σύμβαση τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας επαγγελματική επιλογής εργασίας από τη μεριά των εργαζομένων, ειδικά όταν μιλάμε για προσωρινή απασχόληση ορισμένου χρόνου και μειωμένου ωραρίου. Είναι προφανές ότι εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια πρωτοφανή συσσώρευση υποχρεώσεων από τη μεριά των εργαζομένων χωρίς η εργοδοτική πλευρά να προσφέρει οτιδήποτε σε σχέση με το βασικό στρατηγικό στόχο μας που είναι η πλήρης και σταθερή απασχόληση. Εμείς έχουμε πάγιο αίτημα να αποκτήσουμε εργασιακές σχέσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Η εργοδοτική πλευρά είναι αυτή που έχει επιλέξει να οικοδομήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελαστική και ευκαιριακή απασχόληση. Διαφωνούμε ριζικά με την απαίτηση να μην καταβάλλονται αμοιβές στους καθηγητές σε περίπτωση που το μάθημα δεν πραγματοποιείται για λόγους ανωτέρας βίας. Η κείμενη εργατική νομοθεσία σαφώς αναφέρει ότι η μη λειτουργία της επιχείρησης χωρίς υπαιτιότητα του εργαζόμενου δε σημαίνει μη καταβολή των αμοιβών (Α.Κ. 657). Άλλωστε, και για να είμαστε ειλικρινείς, το αίτημα αυτό της εργοδοτικής πλευράς έγινε με αφορμή απώλειες μαθημάτων λόγω κακοκαιρίας και αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, εάν αναλογιστούμε ότι τα δίδακτρα για τα μαθήματα αυτά είχαν καταβληθεί κανονικά. Ιδιαιτέρως προβληματική θεωρούμε και την απαίτηση της εργοδοτικής πλευράς για αναπλήρωση άνευ αμοιβής μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω αδικαιολόγητης απουσίας του καθηγητή. Είναι προφανές ότι αδικαιολόγητη απουσία ούτως ή άλλως σημαίνει απώλεια των αντίστοιχων αμοιβών (και πιθανώς και άλλες συνέπειες), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε απλήρωτη εργασία ή  –πολύ περισσότερο– μια «τιμωρητική» υποχρεωτική απλήρωτη αναπλήρωση! Άλλωστε, τεράστια προβλήματα θα δημιουργήσει ακόμη και ο ορισμός της «αδικαιολόγητης απουσίας», τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα του κλάδου (μια που εκεί οι εργοδότες τείνουν να συμπεριλαμβάνουν τις σύντομες ασθένειες, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και τις νόμιμες αργίες!).

Ιούλιος 2004

23/7 : Ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ κ. Θ. Αρχιμανδρίτης στην πρόταση του για την νέα ΣΣΕ προτείνει αυξήσεις 7%, αύξηση 4,5% από 1/9/2004 και συν 2,5% από 1/1/2005. Υποχρέωση να αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα ή των επιμελητών της έκδοσης  των σημειώσεων που μοιράζουν τα φροντιστήρια, όταν αυτές είναι πρωτότυπες. Υποχρέωση να επαναπροσλαμβάνονται με τουλάχιστον 3/5 του ωραρίου της περασμένης χρονιάς οι καθηγήτριες που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια της απασχόλησης (ενώ μέχρι τώρα χρειαζόταν και τριετής τουλάχιστον προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη).  Ο ΣΕΦΚ αποδέχτηκε την πρόταση. Με βάση την πρόταση καθορίζεται το κατώτατο ωρομίσθιο για εργαζόμενο που δεν έχει συμπληρώσει τρία χρόνια εργασίας και είναι άγαμος από 1/7/2004 αναδρομικά σε 9,70Ε και από 1/1/2005 σε 9,94Ε

28/7: λήγει η προθεσμία αποδοχής της πρότασης και από τους εργοδότες. Αν δεν την αποδεχτούν θα ζητήσουμε να προχωρήσει η διαδικασία της διαιτησίας, ώστε οι συνάδελφοι να έχουν το Σεπτέμβρη την Διαιτητική Απόφαση.

29/7: ο ΣΕΦΚ προσφεύγει στη διαδικασία της διαιτησίας

Αύγουστος 2004

23/8 : Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/8 συνάντηση εκπροσώπων του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την Υπουργό Παιδείας.  Στη συνάντηση αυτή υποστηρίξαμε εκ μέρους του ΣΕΦΚ ότι αποτελεί πρόκληση η ίδρυση φροντιστηρίων εντός των ιδιωτικών σχολείων. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς με πολύ πιο χαμηλό ωρομίσθιο και πλήρως ελαστικές
εργασιακές σχέσεις, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό ως προς τα δίδακτρα. Και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ιδιοκτήτες θα ενσωματώσουν στα
φροντιστήρια αυτά όλες τις μορφές ενισχυτικής διδασκαλίας.
Στο σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε υποστηρίζουμε ότι τη στιγμή που στα φροντιστήρια επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας πληρώνονται καθηγητές κάτω από τη σύμβαση, υπάρχει μαύρη εργασία και ασφαλιστική εισφοροδιαφυγή, απολύονται καθηγητές χωρίς αποζημίωση, αποτελεί πρόκληση η μοναδική θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης να αφορά την απελευθέρωση των διδάκτρων και την ενίσχυση των υπερκερδών των ιδιοκτητών, η ομοσπονδία των οποίων διεκδικεί δικαστικά να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στα φροντιστήρια! Επισημαίνουμε επίσης την αντίφαση ότι ενώ συναντούμε συνεχή άρνηση στα αιτήματά μας για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ως εκπαιδευτικής και για θεσμική και μισθολογική εξίσωση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, επιτρέπεται στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο μέσω φροντιστηρίων. Γι΄ αυτό και τονίσαμε στην Υπουργό Παιδείας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η απουσία θεσμικής
παρέμβασης στο χώρο των φροντιστηρίων που γενικεύει την ελαστική και ανασφαλή εργασία, νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία και ενισχύει ουσιαστικά τη

βιομηχανία της φροντιστηριακής εκπαίδευσης για να καλύπτει τα ελλείμματα του δημόσιου σχολείου. Γι' αυτό το λόγο και καλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας να
προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις και τομές στο χώρο των φροντιστηρίων και στην ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των
μισθωτών καθηγητών που εργάζονται εκεί. Διαφορετικά η «καταδίκη της παραπαιδείας» θα λειτουργεί ως άλλοθι για το φαύλο κύκλο της εμπορευματοποίησης και της ελαστικής εργασίας Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε
για:
·
       Την πραγματική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσα από τη ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα και την αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα από μαζικούς διορισμούς και όχι προσλήψεις ανασφαλών (και συχνά απλήρωτων) ωρομισθίων.
·
       Τη μισθολογική και θεσμική εξίσωση των καθηγητών φροντιστηρίων με τους καθηγητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Την κατοχύρωση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και της πλήρους ασφάλισης για τους εργαζόμενους καθηγητές στα φροντιστήρια.

Σεπτέμβριος 2004

7/9 : ορίστηκε με κλήρωση στον ΟΜΕΔ ως διαιτητής η κ. Β.Γεωργακοπούλου

14/9 : άρχισε η διαδικασία για την έκδοση της διαιτητικής απόφασης που θα αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού Αττικής. O Σύλλογός μας αποδέχτηκε την πρόταση του Μεσολαβητή κ. Θ. Αρχιμανδρίτη συνεκτιμώντας στην αύξηση 7% αθροιστικά την ενσωμάτωση των θεσμικών αιτημάτων μας για τις διδακτικές σημειώσεις που συγγράφονται από τους διδάσκοντες καθώς και την  περαιτέρω βελτίωση της κατοχύρωσης της εργασιακής σχέσης των καθηγητριών με την επαναπρόσληψη των εγκύων χωρίς την προϋπόθεση της τριετούς προϋπηρεσίας. Η ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων αποτελούν θετικές εξελίξεις και διεκδικήσαμε να συμπεριληφθούν και στη διαιτητική απόφαση.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην διατύπωση της πρότασης του Μεσολαβητή και την έναρξη της διαδικασίας Διαιτησίας υπήρξε μια σημαντικότατη αλλαγή: Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να απελευθερώσει τα δίδακτρα στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτό το δεδομένο καταρρίπτει αντικειμενικά όλους τους –κατά  τη γνώμη μας ούτως ή άλλως προσχηματικούς– ισχυρισμούς περί οικονομικής δυσπραγίας τους οποίους διατυπώνει κάθε φορά η εργοδοτική πλευρά ως προς τα οικονομικά μας αιτήματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω διεκδικούμε:

·        Αύξηση τουλάχιστον 10% μια που αυτό αντιστοιχεί τόσο στην αύξηση του πραγματικού κόστους ζωής, όσο και στην ανάγκη να μειώνεται μέσω των ΣΣΕ το διογκούμενο χάσμα ανάμεσα στις αποδοχές των καθηγητών φροντιστηρίων και των υπόλοιπων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

·        Να ενταχθεί στις αργίες της περιόδου του Πάσχα και η Μεγάλη Τετάρτη, μια που αυτό αντιστοιχεί τόσο στην ανάγκη των συναδέλφων και των οικογενειών τους, όσο και στην ανάγκη έστω και μερικής εναρμόνισης των αργιών των καθηγητών φροντιστηρίων με αυτές των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, αλλά και των καθηγητών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Υπενθυμίζουμε ότι τα περισσότερα φροντιστήρια την Μεγάλη Τετάρτη είναι κλειστά και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν λόγω της απουσίας σημαντικού αριθμού μαθητών. 

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε η αύξηση να δοθεί σε μία δόση και όχι σε δύο, όπως προβλέπει η πρόταση Μεσολάβησης. Οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο μας, το γεγονός ότι η διαιτητική απόφαση θα έχει εφαρμογή μόνο για 7,5 μήνες και ότι δεν δίνονται αναδρομικές αυξήσεις, διότι οι εργοδότες εμμένουν σε όσα συμφωνήθηκαν στην αρχή του σχολικού έτους, αλλά και το γεγονός ότι ο καθηγητής δεν λαμβάνει 14 μισθούς, όπως κάθε εργαζόμενος, λόγω των μηνών υποχρεωτικής ανεργίας, καθιστούν επιτακτικό η αύξηση να δοθεί σε μία δόση.

Σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, αλλά και απόδειξη του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στα φροντιστήρια θεωρούμε την υπονόμευση από την εργοδοτική πλευρά της ύπαρξης συλλογικής σύμβασης εργασίας στο χώρο των φροντιστηρίων. Η δικαστική αμφισβήτηση (αγωγή κατά της κήρυξης ως υποχρεωτικής) από τη μεριά της πανελλαδικής εργοδοτικής ομοσπονδίας της πανελλαδικής ΣΣΕ (πλην Νομού Αττικής), αλλά και η –άκαιρη και άνευ θεσμικού αντικειμένου– ανακίνηση θέματος αντιπροσωπευτικότητας (της εργοδοτικής πλευράς) κατά την διαδικασία της μεσολάβησης αποτελούν κινήσεις υπονόμευσης των ΣΣΕ και της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητάς του, αλλά και του ίδιου του θεσμού του ΟΜΕΔ προς όφελος της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που παραπέμπει σε αντιλήψεις κοινωνικού δαρβινισμού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην διαιτητή το γεγονός ότι η εργοδοσία αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση του μεσολαβητή, αν και ικανοποιούσε ως είχε την πρόταση των εργοδοτών για την αύξηση η οποία περιλαμβανόταν στο υπόμνημα του ΕΣΙΦΜΕΑ προς τον μεσολαβητή μετά την συνάντηση που έγινε στις 23/7...

22/7 : ανακοινώθηκε η διαιτητική απόφαση της κ. Βασιλικής Γεωργακοπούλου. Η διαιτητική απόφαση υιοθετεί πλήρως την πρόταση του μεσολαβητή. Δίνει 4,5% αναδρομικά από 1/7/2004 και συν 2,5% από 1/1/2005. Κατοχυρώνεται η επαναπρόσληψη της καθηγήτριας μετά από εγκυμοσύνη χωρίς την προϋπόθεση της τριετούς προϋπηρεσίας, όπως προέβλεπε η περσινή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατοχυρώνεται η πνευματική εργασία των καθηγητών με την υποχρέωση των εργοδοτών να αναγράφουν στο εξώφυλλο των σημειώσεων που διανέμονται στα φροντιστήρια το όνομα των καθηγητών που συνέγραψαν τις σημειώσεις. Από δω και πέρα η ευθύνη ανήκει σε όλους μας, για να εφαρμοστεί παντού η διαιτητική απόφαση. Να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

29/9 : Αναβλήθηκε πάλι η δίκη  στο Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου δικάζονταν οι 4 συνάδελφοι καθηγητές, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΦΚ, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και αντιπροέδρου του Δ.Σ της εργοδοτικής ένωσης ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Ι.Φ.Μ.Ε.Α). Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Η επόμενη δίκη προσδιορίστηκε για τις 15/3/2005

Οκτώβριος 2004

1/10- 31/10: εκδόθηκε το φυλλάδιο με την σύμβαση εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα. Εξορμήσεις στους χώρους εργασίας. Προετοιμασία για το Συντονιστικό στις 7/11.

Νοέμβριος 2004

7/11: Συντονιστικό του ΣΕΦΚ. Με μεγάλη συμμετοχή συνεδρίασε το συντονιστικό. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας για την εφαρμογή της σύμβασης εργασίας, η τήρηση της αργίας της 17ης Νοέμβρη, η συνέχιση των περιοδειών στα φροντιστήρια, η διακίνηση του φυλλαδίου με την σύμβαση εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα αλλά και η εγγραφή νέων μελών με στόχο την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές.

17/11:   18 φροντιστήρια, που είχαν ανακοινώσει ότι θα σπάσουν την αργία, έκλεισαν με τηλεφωνική παρέμβαση του ΣΕΦΚ. Την ίδια μέρα έγινε περιοδεία  κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, στις περιοχές: Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλός, Κερατσίνι. Κανένα φροντιστήριο δεν λειτουργούσε. Για πρώτη φορά η αργία της 17ης Νοέμβρη τηρήθηκε σε τέτοιο βαθμό.

Δεκέμβριος 2004

12/12: Πραγματοποιήθηκε με μαζική παρουσία των συναδέλφων η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση. Έγινε διεξοδική συζήτηση για την προοπτική απεργιακής κινητοποίησης στις 22/2/2004 με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και κεντρικό αίτημα την αναγνώριση των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ως ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την θεσμική και μισθολογική εξομοίωση με τους καθηγητές του ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου. Αποφασίστηκε στις εκλογές οι συνάδελφοι να αποφασίσουν με ψηφοφορία σε κάλπη για την απεργιακή κινητοποίηση.

18 και 19/12: Τα αποτελέσματα των εκλογών του σωματείου είναι:  

Ψήφισαν: 169

Έλαβαν:

Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο: 121(5 έδρες)

Αγωνιστικές Κινήσεις Εργαζομένων στα Φροντιστήρια: 26(1 έδρα)

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση: 17(1 έδρα)

Λευκά: 2

Άκυρα: 3 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την απεργία του
ΣΕΦΚ έχουν ως εξής:

ΨΗΦΙΣΑΝ: 164

ΝΑΙ: 115
ΟΧΙ: 19
ΛΕΥΚΟ: 30