Δράσεις 2011

Γενάρης

25 Γενάρη: 300 μετανάστες αρχίζουν την Τρίτη  απεργία πείνας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά υπερεκμετάλλευση, εξευτελισμούς και απελάσεις.

 

Φλεβάρης

9/2: από το κατειλημμένο υπουργείο ΥΓΕΙΑΣ μαζική πορεία στη ΒΟΥΛΗ: Ο αγώνας των γιατρών αγώνας όλων των εργαζομένων. Παιδεία -υγεία -συγκοινωνία δωρεάν για όλους. Να ανατραπεί η αντεργατική -αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ -ΔΝΤ-ΕΚΤ.

23/2: 100.000 διαδηλωτές στην απεργιακή πορεία στην Αθήνα, χτυπήθηκαν με τόνους χημικά από τα ΜΑΤ από τη χούντα Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Γύρω στις 1.30 μμ, και ενώ η πλατεία Συντάγματος άρχισε να γεμίζει από τους διαδηλωτές, η Κυβέρνηση, τρομαγμένη από το μέγεθος της πορείας, διέταξε τα πραιτωριανά ΜΑΤ να τη χτυπήσουν, ώστε να μη φτάσουν στη Βουλή οι υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες που ακόμη βρίσκονταν στο Μουσείο, στην αρχή της πορείας. Τα ΜΑΤ με χημικά και βόμβες κρότου επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με σκοπό να τους διαλύσουν και να τους διώξουν από την πλατεία. Παρά τη λυσσαλέα επίθεση των ΜΑΤ, χιλιάδες διαδηλωτές, αντιστάθηκαν και παρέμειναν στο πάνω μέρος της πλατείας και καλούσαν τον κόσμο να μείνει στην πλατεία. Μετά την επίθεση των ΜΑΤ περίπου 5.000 διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία μέχρι τις 5.00μμ μπροστά από τη Βουλή παρά τις επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά και βόμβες κρότου. Στην απεργία, τη διαδήλωση, αλλά και την παραμονή στο Σύνταγμα συμμετείχε δυναμικά ο ΣΕΦΚ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (13/2). Η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία αποτελεί βήμα που δεν είχε ξαναγίνει. Ο πλούτος και η δυναμική της απεργιακής πορείας από τα πρωτοβάθμια μέχρι τους ηρωικούς κατοίκους της Κερατέας και τα κινήματα πόλης Είναι προφανές ότι ο καθεστωτικός συνδικαλισμός δεν μπορεί πια να ελέγξει συνδικάτα που μέχρι τώρα χειραγωγούσε, καθώς για πρώτη φορά τα μπλόκα δεν ήταν περιχαρακωμένα, αλλά και δόθηκε μάχη από όλους με τις δυνάμεις καταστολής και καταφέραμε για πολλές ώρες να παραμείνουμε στην πλατεία Συντάγματος…

13/2: Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων στα φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

13/2: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ: ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ «ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ» χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς πρόσβαση σε σχολείο, νοσοκομείο, κοινωνική πρόνοια

16/2: ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης στους απεργούς μετανάστες στην «Υπατία»

17/2: μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών

18/2: Πορεία αλληλεγγύης

Μάρτης

4/3: διαδήλωση αλληλεγγύης στους 300 Απεργούς Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απρίλης

Καθολική η τήρηση των αργιών του Πάσχα στο χώρο των φροντιστηρίων.

 

Μάης

12/5: η κυβέρνηση έπνιξε στα χημικά τους διαδηλωτές στην πορεία ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.

24/5: Προληπτικές συλλήψεις 8 εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα πριν διαδηλώσουν ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολείων της χούντας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.Αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας εντολές να μην ακουστεί καμία φωνή διαμαρτυρίας στην παρελασης συνέλαβαν συναδέλφους και μέλη Δ.Σ. διδασκαλικών Συλλόγων και της ΠΕΑΕ.

 

Ιούνης

Την περίοδο αυτή δίνεται η μάχη για την υπεράσπιση της ΣΣΕ στην αλυσίδα φροντιστηρίων "Ενεκα Παιδείας"

Τον Ιουνη του 2011, ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 5 εργαζομένων από αυτούς που διεκδίκησαν, με ασαφείς και έωλες δικαιολογίες, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ανακοινώθηκε η πρωτοφανής και παράνομη απόφαση της εργοδοσίας ότι προϋπόθεση ανανέωσης των συμβάσεών τους είναι να συμφωνήσουν σε μείωση 10% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και ουσιαστική κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επιδομάτων αδείας και αποζημίωσης αδείας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ και την εργατική νομοθεσία.

8/6: Η νέα Γ.Σ των εργαζομένων με ομόφωνη απόφασή της που υπογράφεται από 18 συναδέλφους καλεί με νέο έγγραφό της την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις θεωρώντας τες εκδικητικές και αποτέλεσμα συνδικαλιστικής δράσης, όπως επίσης και να ανακαλέσει την εκβιαστική πρόταση για συναίνεση των εργαζομένων στην κατάργηση της ΣΣΕ.

9/6 και 10/6: δύο ακόμα συνάδελφοι που αρνούνται να δεχτούν την παράβαση της ΣΣΕ και τις εκδικητικές απολύσεις των 5 συναδέλφων τους απολύονται και αυτοί με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το απόγευμα της Παρασκευής 10/6, η Συνέλευση Εργαζομένων στο ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ μαζί με το Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα Ηλιούπολης των ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ όπου περίπου 70 συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία, την τοπική ΕΛΜΕ, την ΟΙΕΛΕ, το ΕΚΑ, αλλά και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι-άνεργοι και μέλη τοπικών κινημάτων πόλης, απαιτούν από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις και την παράβαση της ΣΣΕ του κλάδου.

Εκείνη την ώρα η εργοδοσία, κάτω από την πίεση της αλληλεγγύης των συναδέλφων παίρνει πίσω 3 από τις απολύσεις και δεσμεύεται να τηρήσει τη ΣΣΕ, αλλά αρνείται πεισματικά να ανακαλέσει τις απολύσεις των υπόλοιπων 4 συναδέλφων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλη την προηγούμενη χρονιά. Ένας μάλιστα από τους απολυμένους είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ του ΣΕΦΚ.

Η Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» καλεί σωματεία και ομοσπονδίες του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, τοπικές κινήσεις πόλης, όλους τους εργαζομένους και τους ανέργους, που πιστεύουν ότι η διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να διώκεται με απολύσεις, να δείξουν ότι η δύναμη της αλληλεγγύης είναι το μεγάλο μας όπλο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

14/6: στο δημαρχείο ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, κινήματα πόλης δημιουργούν Επιτροπή Αλληλεγγύη για την επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων από την αλυσίδα φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας» για να ανακληΘΟΥΝ τωρα οι συνδικαλιστικές απολυσεις των 4 συναδελφων από τα φροντιστηρια ΄΄ενεκα παιδειας΄΄ Την Επιτροπή αποτελούν: ΣΕΦΚ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΄΄ΧΑΡΑΥΓΗ΄΄ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΜΗΤΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΥΡΩΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ • ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΒΥΡΩΝΑΣ» ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ (ΕΝ.ΠΡΩ.)

 

16/6: Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί σε κινητοποίηση έξω από τα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας» στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 4 ΚΑΙ ΚΑΤΩΝΟΣ 13και στον ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟ: Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 283. Μετά την κινητοποίηση η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι επαναπροσλαμβάνει 1 από τους 4 απολυμένους.

20/6: συγκέτρωση έξω από τα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας» στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

22/6: Συνέλευση απολογισμού και οργάνωσης του αγώνα την Τετάρτη στο δημαρχείο Ηλιούπολης.

 

23/6: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας» στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.

 

24/6: Ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής Αλληλεγγύης με σωματεία, εργατικές συλλογικότητες συσπειρώσεις και κινήσεις για τη διεύρυνση του αγώνα, τη Παρασκευή στις 6.00μμ στα γραφεία του ΣΕΦΚ .

27/6: στην κινητοποίηση έξω από το "Ένεκα Παιδείας" στη Δάφνη συνάδελφοι εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους και απαίτησαν εδώ και τώρα να ανακληθούν οι απολύσεις.

28/6: κινητοποίηση έξω από τα φροντιστήρια και συμμετοχή 60% στην απεργία των συναδέλφων.

 

10/6: Αθώους κήρυξε το Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (αρ. αποφ. 42108/10.6.2011) τους δύο συναδέλφους καθηγητές ξένων γλωσσών που δικάζονταν, η πρώτη για ψευδορκία και δυσφήμιση ανωνύμου εταιρείας και ο δεύτερος ως ηθικός αυτουργός, ύστερα από μήνυση του «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΧΟΝ Α.Ε.» που δραστηριοποιείται με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise), ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ».

15/6: Η συλλογική συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στην απεργιακή πορεία ενάντια στη χούντα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ οδηγεί σε κρίση το πολιτικό σύστημα. Με τόνους χημικά και χιλιάδες ΜΑΤ-ΔΙΑΣ το καθεστώς προσπάθησε να καταστείλει την οργή του λαού. Οι μηχανισμοί καταστολής ηττήθηκαν από την αλληλεγγύη και την ανυποχώρητη δράση του λαού.

 

26/6: Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ: Όλοι στην 48ωρη Γενική Απεργία ενάντια στη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, για να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων από τα "Ένεκα Παιδείας". Κινητοποίηση ενάντια στην επιχείρηση της εργοδοσίας να καταργήσει τη ΣΣΕ του κλάδου.

28 και 29 Ιούνη: Οργή λαού εξέγερση παντού - να ανατρέψουμε τη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Πόλεμο κήρυξε η κατοχική κυβέρνηση ενάντια στους εργαζομένους, τους ανέργους, νέους και συνταξιούχους. Με δολοφονικές επιθέσεις των μηχανισμών καταστολής, με απαγόρευση και βίαιο χτύπημα των συγκεντρώσεων, με τόνους χημικά, με δολοφονικά γκλομπ προσπάθησαν να λυγίσουν την οργή του λαού. Η κρατική τρομοκρατία δεν πέρασε, αντισταθήκαμε, μείναμε χιλιάδες στους δρόμους. Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά. Ο ΣΕΦΚ είναι παρών σε όλες τις μάχες στην απεργιακή διαδήλωση στις 28 Ιούνη, στην περικύκλωση της Βουλής κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στις 29 Ιούνη. Με εμπρηστικά δολοφονικά χημικά επιτέθηκαν στο μπλοκ μας και τις δύο μέρες της 48ωρης πανεργατικής απεργίας.

 

Ιούλης

4/7: μαζική κινητοποίηση έξω από το φροντιστήριο «Ένεκα Παιδείας» της Γλυφάδας (Ζέππου 15).

13/7: συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο στη Δάφνη.

15/7: συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) όπου θα γίνει η τριμερής συνάντηση υπουργείου-εργοδοσίας-απολυμένων συναδέλφων. Δεκάδες εργαζόμενοι στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας. Οι 3 εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν.
20/7: Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ

Σεπτέμβρης

8 και 22/9: Μαζικές διαδηλώσεις στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Να αντισταθούμε στη λεηλασία του δημόσιου πανεπιστημίου, την κατάργηση του ασύλου, την απαξίωση και την καταστροφή του δημόσιου σχολείου.

18/9: Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ

Οκτώβρης

5/10: ενάντια στη χούντα η μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, με τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές, αλλά και η μαζική πορεία φοιτητών και μαθητών. Με χημικά, ξύλο και συλλήψεις απάντησε η κατοχική κυβέρνηση του Πασόκ

48ωρη γενική απεργία:

19/10: Στη μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τη χούντα το '74, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στη χούντα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

20/10: Δολοφονική επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών προκάλεσε τον θάνατο, από χημικά, του συναδέλφου,γραμματέα του παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρη Κοτζαρίδη

23/10: Γενική συνέλευση του ΣΕΦΚ

 

Νοέμβρης

4,5,6/11: Εκλογές ΣΕΦΚ

24/11: Η χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ χτύπησε την ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΕΗ. Συλλήψεις εργαζομένων. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκήρυξε 48ωρη απεργία. Συγκέντρωση στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος (Μεσογείων 192).

17 Νοέμβρη: Χιλιάδες διαδηλωτές στη διαδήλωση. Η κατοχική κυβέρνηση συνεχίζει την κρατική τρομοκρατία και την άγρια καταστολή για να συγκρατήσει την οργή του λαού με χιλιάδες ματατζήδες και ασφαλίτες, ενώ στο ΑΠΘ δεν δίστασε να βάλει τις συμμορίες να κυνηγούν διαδηλωτές μέσα στο πανεπιστήμιο, εφαρμόζοντας το νόμο Διαμαντοπούλου. Στα φροντιστήρια, ο ΣΕΦΚ, με περιοδεία και τηλεφωνικές παρεμβάσεις απέδειξε ότι η ΣΣΕ του κλάδου δεν είναι πουκάμισο αδειανό και η 17 Νοέμβρη είναι αργία. Δεν λειτούργησε κανένα φροντιστήριο. 2 έκλεισαν μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, ενώ στην περιοδεία κλιμακίου στα δυτικά εντοπίστηκαν να λειτουργούν στο Αιγάλεω ο Λογάριθμος και ο Δημόκριτος στη Λ.Θηβών. Μετά την παρέμβασή μας έκλεισαν.

 

Δεκέμβρης

1/12: Χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές στην πανεργατική απεργία

15/12: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ εναντια στην ΑΝΕΡΓΙΑ: Συγκέντρωση και πορεία 1000 διαδηλωτών ενάντια στην ανεργία στο Υπουργείο Εργασίας.

23/12: Ανακλήθηκε η απόλυση του Νίκου Βουρδουμπά: τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής έκριναν ομόφωνα άκυρη την καταγγελία της σύμβασης του συναδέλφου, ανακαλώντας την απόλυση.Παρά την απόφαση του ΠΥΣΔΕ η Ελληνογερμανική σχολή απαγορεύει στον συνάδελφο να διδάξει τους μαθητές του.