Δράσεις 2012

Γενάρης 2012

2/1: Στην περιοδεία του ΣΕΦΚ στον νομό Αττικής επιχείρησε να λειτουργήσει το φροντιστήριο «Σύμβολο-Ευάγγελος Ευσταθίου» στον Άλιμο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σωματείου στο χώρο εργασίας, ο ιδιοκτήτης Λάμπρος Παχής, αφού στράφηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές ενάντια στο σωματείο, κάλεσε περιπολικό, για να μας συλλάβει.

Στο αστυνομικό τμήμα Αλίμου, όμως, μετά την επιμονή του σωματείου να προχωρήσει η αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση της ΣΣΕ, αλλά και για τις ύβρεις και τις απειλές, ζήτησε συγγνώμη. Στη συνέχεια, υπέγραψε δήλωση την οποία παρέδωσε στον ΣΕΦΚ, με την οποία ζητά συγγνώμη για τις ύβρεις και τις απειλές και δηλώνει ότι δεν θα παραβεί ξανά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν τα φροντιστήρια Έψιλον στην Αργυρούπολη. Μετά, όμως, από την παρέμβαση του κλιμακίου του ΣΕΦΚ στον χώρο εργασίας, έκλεισαν και αυτά.

30 Γενάρη: αργία για τους εργαζομένους στα φροντιστήρια. Περιοδεία του ΣΕΦΚ στο νομό Αττικής για την υπεράσπιση της ΣΣΕ και των χρονικών ορίων εργασίας.

Φλεβάρης

7/2: 24ωρη Πανεργατική απεργία. Χιλιάδες στους δρόμους, υπερασπιζόμαστε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην 24ωρη απεργία και στη διαδήλωση με μαχητικό μπλοκ, το οποίο δέχτηκε επίθεση από τους γερμανοτσολιάδες του καθεστώτος. 

10-11-12 Φλεβάρη: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας και στις άλλες πόλεις ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και την κατοχική κυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Τρεις μέρες, με την 48ωρη απεργία 10-11 Φλεβάρη κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και τη μεγάλη μαχητική παρουσία στους δρόμους κόντρα στη δολοφονική επίθεση με τόνους χημικά και τοξικά αέρια, τις σφαίρες καουτσούκ, τη βία των γερμανοτσολιάδων, προκάλεσαν την πιο μεγάλη ήττα του πολιτικού συστήματος. Το μπλοκ του ΣΕΦΚ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Χτυπήθηκε την Τρίτη και την Κυριακή από τους μηχανισμούς καταστολής.

Μάρτης

25/3: Aντίσταση στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο αγώνας στα χέρια των σωματείων.ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  της ΕΛΜΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ και του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

 

Απρίλης

1/4: Άπόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια στα νότια προάστια και στον Πειραιά, για κοινή δράση.

22/4: η μαζικότερη γενική συνέλευση του ΣΕΦΚ αποφάσισε να δώσει τη μάχη με κάθε μέσο, για να υπερασπιστεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας από κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Η Γενική Συνέλευση, με ομόφωνη απόφασή της, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τη μέρα διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και καλεί την ΟΙΕΛΕ με πανελλαδική 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στα γραφεία της ΟΕΦΕ στην Αθήνα, να επιβάλουμε, με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Μάης

1/5: Με πανεργατικές απεργιακές διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι στο κέντρο της πόλης και στη Χαλυβουργία συναντήθηκαν στους δρόμους του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Με απόφαση της Γ.Σ. ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο και στην πορεία. Στην περιοδεία του ΣΕΦΚ στο νομό Αττικής για την τήρηση της ΣΣΕ, με βάση την οποία είναι κλειστά τα φροντιστήρια, δεν βρέθηκε κανένα φροντιστήριο να λειτουργεί.

8/5: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΦΚ, όπως εξουσιοδοτήθηκε από την πιο μαζική συνέλευση του κλάδου στις 22 Απρίλη, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 10 Μάη, ημέρα διαπραγμάτευσης για νέα ΣΣΕ, η οποία ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από την εργοδοσία σήμερα, με την εργοδοτική ένωση ΟΕΦΕ και καλεί σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Imperial, Aχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο (στάση Μετρό), στις 10.00πμ. Μετά από αίτημα του ΣΕΦΚ, η ΟΙΕΛΕ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, να τσακίσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Απαιτούμε την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.

10/5: με 24ωρη πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης απάντησαν οι εργαζόμενοι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το ξενοδοχείο Imperial, όπου η εργοδοτική ένωση, η ΟΕΦΕ, όρισε αιφνιδιαστικά τόπο και χρόνο συνάντησης για διαπραγμάτευση νέας ΣΣΕ.  Ενώ, έξω από το ξενοδοχείο, δεκάδες απεργοί από τα σωματεία ΣΕΦΚ-Βύρωνας-ΣΕΦΙΕ πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών για να λεηλατηθούν οι ΣΣΕ, μέσα στο ξενοδοχείο οι εργοδότες δήλωσαν ότι κάλεσαν τη συνάντηση "για διερευνητικούς λόγους" και δεν έχουν γραπτό κείμενο για νέα ΣΣΕ, παρά το γεγονός ότι αυτοί την κατήγγειλαν.    

Τα τρία σωματεία  και οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, αφού κατήγγειλαν τη στάση των εργοδοτών, απαίτησαν: 1. Να ανακαλέσει η εργοδοτική πλευρά τις καταγγελίες των ΣΣΕ του ν. Αττικής και της Πανελλαδικής, ώστε να παραμείνουν σε ισχύ. 2. Να παραδώσουν οι εργοδότες γραπτώς σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού οι ίδιοι έχουν καταγγείλει τη ΣΣΕ. Οι εργοδότες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

27/5: Γενική Συνέλευση ΣΕΦΚ:

Α) Οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία που με τον εκβιασμό της ανεργίας επιχειρεί τη λεηλασία της ζωής μας με ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης και υποταγής.

Β) Ανάγκη για άμεση απάντηση και στήριξη του αγώνα των συναδέλφων σε φροντιστήρια όπου οι εργαζόμενοι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους αρνούνται να συναινέσουν σε βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους, υπερασπιζόμενοι τη ΣΣΕ και η εργοδοσία τους εκβιάζει με κλείσιμο της επιχείρησης.

Γ) Η σημασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 10 Μάη στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και της κινητοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων στα φροντιστήρια ενάντια στην τυχοδιωκτική στάση των αφεντικών (ΟΕΦΕ-ΕΣΙΦΜΕΑ).

Ιούνης

1/6: η εργοδοσία των φροντιστηρίων ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ανακοίνωσε στους καθηγητές ότι θα διακόψει την λειτουργία των 3 φροντιστηρίων, στα οποία εργάζονται, με αιτιολογία τη «μη βιωσιμότητά τους» και το «κακό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί «εξαιτίας της δράσης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων»! Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από την επιλογή αυτή βρίσκεται η άρνηση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα φροντιστήρια, χωρίς να εφαρμόσει μειώσεις μισθών. Είναι ο δεύτερος χρόνος που επιδιώκει να προχωρήσει σε εξωφρενικές μειώσεις μισθών. Πέρυσι τα σχέδια της ανατράπηκαν από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων που έδωσε νικηφόρα τη μάχη για τη υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και για την επαναπρόσληψη των καθηγητών που απολύθηκαν για συνδικαλιστικούς και εκδικητικούς λόγους.

8/6: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης
Α) Απέναντι στη συνθήκη μεσοπολέμου, τη ζούγκλα της εργοδοτικής ασυδοσίας, τις απολύσεις, τον εκβιασμό της ανεργίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, μόνος δρόμος ο συλλογικός αγώνας, η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη των ίδιων των εργαζομένων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι πουκάμισο αδειανό και ο αγώνας για την υπεράσπισή της κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία θα δοθεί σε κάθε χώρο εργασίας
Β) Η μάχη στα "Ένεκα Παιδείας" συνεχίζεται ενάντια στην εργοδοσία που έκλεισε 3 φροντιστήρια, με πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν μείωση των μισθών, ενώ τους χρωστά 300.000 Ε., οφείλει 1.000.000 Ε. στο ΙΚΑ και 160.000 στην Εφορία. Η επιχείρηση που έκλεισε έχει δηλωμένα κέρδη στην Εφορία 1.000.000 Ε. την τελευταία πενταετία και προχωρά σε διάδοχη επιχείρηση με την προσωνυμία"ΠΥΞΟΙΔΑ", πολυτελή επένδυση απέναντι από το Malll στη Λ.Βουλιαγμένης.
Να μην επιτρέψουμε την αδειοδότηση και τη λειτουργία της διάδοχης επιχείρησης "Πυξοίδα" των "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" που στήνουν οι Δ.Φραγκής και Δ.Ζιαμπάρας, σε συνεργασία με τον Π. Πήλιουρα, στις πλάτες των αγωνιζόμενων καθηγητών.
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 300.000 Ευρώ στους συναδέλφους
Να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου από τα "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" της Γλυφάδας, για τη συνδικαλιστική του δράση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Να σταματήσει ο εργοδότης Αριστείδης Μπαντέλης να απειλεί τον πρόεδρο του ΣΕΦΚ συνάδελφο Διονύση Αμπάτη
Όλοι τη Δευτέρα 2 Ιούλη στις 8.30πμ στη συγκέντρωση έξω από την "Πυξοίδα", τη διάδοχη επιχείρηση των "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ", Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, απέναντι από το Mall Αγ.Δημητρίου, ενάντια στη λειτουργία της διάδοχης επιχείρησης που στήνουν οι πρώην υπεύθυνοι σπουδών των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»Δ.Φραγκής και Δ.Ζιαμπάρας, σε συνεργασία με τον Π. Πήλιουρα, στις πλάτες των αγωνιζόμενων καθηγητών.

 

11/6: στο αμφιθέατρο του Ειδικού σχολείου στην Ηλιούπολη,  εργαζόμενοι στα φροντιστήρια της περιοχής της Ηλιούπολης και της Δάφνης: «Ανέλιξη», «Ρόμβος», «Κεφαλάς», «Αρείτολμο», «Όραμα Παιδείας», εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας».

 

14/6: συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα φροντιστήρια "Ένεκα Παιδείας" στη Γλυφάδα, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν με πανό, συνθήματα και προκηρύξεις: 

Να ανακληθεί η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει τα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη και τον Άλιμο, με πρόσχημα την άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μειώσεις μισθών.

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση, για τη συμμετοχή του στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, του συναδέλφου που εργάζονταν στα παραρτήματα της Γλυφάδας.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Καμιά βλαπτική μεταβολή στις συνθήκες εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε την αδειοδότηση και τη λειτουργία της νέας επιχείρησης που στήνουν οι Δ.Φραγκής και Δ.Ζιαμπάρας, σε συνεργασία με τον Π. Πήλιουρα, στις πλάτες των αγωνιζόμενων καθηγητών των «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» (Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, απέναντι από το Mall).

 

15/6: στο Δημαρχείο Αγ.Δημητρίου,  δημιουργήθηκε Επιτροπής Αλληλεγγύης από

σωματεία του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος και τις Ανοιχτές Συνελεύσεις Κατοίκων Μπραχαμίου και Ηλιούπολης. Μαθητές και γονείς υπέγραψαν κείμενο αλληλεγγύης στον αγώνα της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών στα Ένεκα Παιδείας.

 

18/6: συγκέντρωση έξω από τη διάδοχη επιχείρηση "Πυξοίδα", Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, απέναντι από το Mall, η οποία λειτουργεί παράνομα. Δεκάδες απολυμένοι και αλληλεγγύοι με ανακοινώσεις, πανό και συνθήματα διαδήλωσαν ενάντια στη λειτουργία της διάδοχης επιχείρησης που στήνουν οι πρώην υπεύθυνοι σπουδών των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»Δ.Φραγκής και Δ.Ζιαμπάρας, σε συνεργασία με τον Π. Πήλιουρα, στις πλάτες των αγωνιζόμενων καθηγητών.

 

20/6: στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, κλήθηκε μετά από καταγγελία του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ο βασικός μέτοχος των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»,  Αριστείδης Μπαντέλης.  

Ο εργοδότης που ανακοίνωσε στους εργαζομένους στις 25/5 ότι κλείνουν τα τρία παραρτήματα της επιχείρησης σε Άλιμο, Δάφνη και Ηλιούπολη, γιατί οι καθηγητές δεν δέχονται μείωση μισθών, μπροστά σε 20 εργαζομένους της επιχείρησης, συνδικαλιστές από σωματεία και ομοσπονδίες του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος και αλληλέγγυους εργαζομένους και ενώπιον του εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει τη λειτουργία των τριών παραρτημάτων, παρότι αυτά χρωστούν 300.000 Ευρώ δεδουλευμένα στους εργαζομένους, αλλά και ότι εμμένει στις εκδικητικές και για συνδικαλιστικούς λόγους απολύσεις των δύο συναδέλφων μαθηματικών από τα δύο παραρτήματα της Γλυφάδας.

Στις ερωτήσεις των συναδέλφων, του ΣΕΦΚ και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εργασίας να δηλώσει για ποιο λόγο προχωράει σε αυτήν την απόφαση, να «πετάξει στο δρόμο» 60 και πλέον εργαζομένους, ειδικά σε μια τρομερή κοινωνική συγκυρία όπως αυτή που βιώνει ο εργαζόμενος λαός σήμερα, ο Αρ. Μπαντέλης απάντησε ότι δεν τον συμφέρει επιχειρηματικά, μετά την αποχώρηση του στενού συνεργάτη του και έτερου μετόχου Παν. Πήλιουρα, παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι τα τρία παραρτήματα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δηλωμένα καθαρά κέρδη στην Εφορία 1.000.000 Ευρώ και πάνω από 400 μαθητές! Η επιχείρηση, παρά την εντυπωσιακή κερδοφορία της, είχε δηλώσει μέσω του Παν. Πήλιουρα στις 8 Ιούνη στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει αποδώσει εισφορές στο ΙΚΑ 1.000.000 Ευρώ και χρωστάει στην Εφορία άλλα 160.000 Ευρώ.

Για τους δύο καθηγητές δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την απόδοσή τους. Οι δύο αυτοί καθηγητές, που εργάζονται στην επιχείρηση 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα, (στον έναν μάλιστα από αυτούς – αυτόν που διεκδικεί την επαναπρόσληψή του - είχε ανατεθεί από την εργοδοσία η συγγραφή βιβλίων μαθηματικών για τους μαθητές των φροντιστηρίων) συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των εργαζομένων στα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» και προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα παραρτήματα της Γλυφάδας για όλους τους συναδέλφους. Ο ίδιος ο βασικός μέτοχος Αρ. Μπαντέλης μπροστά στα μέλη του Δ.Σ του ΣΕΦΚ στις 28 Μάη είχε κυνικά ομολογήσει ότι παραβαίνει τη ΣΣΕ του κλάδου στα παραρτήματα της Γλυφάδας, αφού οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν.

Την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι πάλευαν, για να μη χάσουν την δουλειά τους, οι Δ. Φραγκής και Δ. Ζιαμπάρας υπεύθυνοι σπουδών σε Δάφνη και Ηλιούπολη και στενοί συνεργάτες των μετόχων Αρ. Μπαντέλη και Παν. Πήλιουρα, στήνουν νέα πολυτελή επιχείρηση σε χώρο μεταξύ των δύο παραπάνω παραρτημάτων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», ενημερώνοντας γονείς και μαθητές ότι αυτά θα κλείσουν και προτρέποντάς τους, ήδη από την περίοδο που τα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» λειτουργούσαν κανονικά, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο φροντιστήριο που έχει τώρα την επωνυμία «Πυξοίδα», απέναντι από το Mall στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Οι Παν. Πήλιουρας και Αρ. Μπαντέλης συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη ή συμμετοχή στη δημιουργία του φροντιστηρίου «Πυξοίδα», παρόλο που οι Φραγκής και Ζιαμπάρας έχουν δηλώσει ανερυθρίαστα σε μέλη του ΔΣ του ΣΕΦΚ από τις 30 Μάη ότι προχωρούν στην νέα επιχείρηση, επειδή ο Αρ. Μπαντέλης τους «χρωστάει πολλά» και πρέπει με κάποιο τρόπο να «ισοφαρίσουν τα χαμένα».

Ο Παν. Πήλιουρας στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 8 Ιούνη δήλωσε ότι έχει παραδώσει την υλικοτεχνική υποδομή των δύο παραρτημάτων Δάφνης και Ηλιούπολης σε Φραγκή και Ζιαμπάρα, για να υποστηριχτεί η «Πυξοίδα», γιατί «τους τα χρωστούσε», ενώ ο Αρ. Μπαντέλης δηλώνει με υπόμνημά του στις 26 Ιούνη στο Υπουργείο Εργασίας ότι αναλαμβάνει – παρότι δεν υποχρεούται νομικά – να αποπληρώσει αυτός τα 300.000 Ευρώ δεδουλευμένα στους εργαζομένους των «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» μέσα σε ενάμιση χρόνο στα τέλη του 2013(!), ενώ έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο υβριστική, συκοφαντική και απειλητική επιστολή κατά του προέδρου του ΣΕΦΚ και εργαζομένου στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Διονύση Αμπάτη καθώς και κείμενο με υπογραφές εργαζομένων στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» που «καταδικάζουν» τις κινητοποιήσεις στην Γλυφάδα «οι οποίες απειλούν την επιχείρηση και επομένως θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα του Αρ. Μπαντέλη να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

 

 

27/6: συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα φροντιστήρια "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" στη Γλυφάδα. Μετά την κινητοποίηση, ο εργοδότης Αριστείδης Μπαντέλης κατέβασε από το site της επιχείρησής του την απειλητική συκοφαντική επιστολή κατά του προέδρου του ΣΕΦΚ και εργαζομένου στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Διονύση Αμπάτη καθώς και κείμενο με υπογραφές εργαζομένων στα «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» που «καταδικάζουν» τις κινητοποιήσεις στη Γλυφάδα.

 

28/6: στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ, στο Πολυτεχνείο οι εργαζόμενοι αποφάσισαν:

Α) Απέναντι στη συνθήκη μεσοπολέμου, τη ζούγκλα της εργοδοτικής ασυδοσίας, τις απολύσεις, τον εκβιασμό της ανεργίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, μόνος δρόμος ο συλλογικός αγώνας, η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη των ίδιων των εργαζομένων.

Β)Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι πουκάμισο αδειανό και ο αγώνας για την υπεράσπισή της κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία θα δοθεί σε κάθε χώρο εργασίας

Γ) Η μάχη στα "Ένεκα Παιδείας"  και στα φροντιστήρια του νομού Αττικής συνεχίζεται με κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις).

 


Ιούλης

2 και 11 Ιούλη: κινητοποιήσεις των εργαζομένων έξω από την "Πυξοίδα", τη διάδοχη επιχείρηση των "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ", Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, απέναντι από το Mall Αγ.Δημητρίου.


6/7:
παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρωνας», του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στο πολυτελές κτίριο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 7, όπου στεγάζεται ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΧΟΝ Α.Ε., ο οποίος αναπτύσσεται με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) ως ΑΧΟΝ Διεθνές Δίκτυο Σπουδών με κέντρα ξένων γλωσσών και πληροφορικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αίτημα των συνδικαλιστών η καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε εργαζόμενο και η συμμόρφωση της εργοδοσίας σε σχετική τελεσίδικη, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών που υποχρεώνει την ΑΧΟΝ Α.Ε. να καταβάλει το ποσό των 12.480,67 ευρώ με το νόμιμο τόκο, δηλαδή  26.314,65 ευρώ.
20/7: κινητοποίηση έξω από το φροντιστήριο ¨Εκπαίδευση θετική –τεχνολογική¨ στο Μαρούσι οργάνωσε ο ΣΕΦΚ καταγγέλλοντας τη συνδικαλιστική  απόλυση του συναδέλφου Γ. Καρακωνσταντάκη και απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Με αστυνομική δύναμη υπό τον διοικητή και υποδιοικητή του τμήματος Αμαρουσίου η εργοδοσία προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους αλληλέγγυους εργαζομένους και να εμποδίσει τους συνδικαλιστές του σωματείου να μπουν στον χώρο εργασίας. Το σωματείο έσπασε στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία.
23/7,6/8: αδιάλλακτη η εργοδοσία στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Ν.Ιωνίας.

23/7:

Η εργοδοτική ένωση, η ΟΕΦΕ κατέθεσε την πιο αντιδραστική εργοδοτική πρόταση για σύμβαση δουλοπαροικίας, από 40% - 50% μείωση για τον νομό Αττικής

1. Μείωση ωρομισθίου στα 8,80 Ευρώ μεικτά και 7,39 καθαρά από 13,57 μεικτά και 11,40 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για το νομό Αττικής (-35,2%) και 11,09 μεικτά και 9,32 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ για την υπόλοιπη χώρα που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ (-20,7%). Μείωση μισθού από 1175,09 μεικτά και 987,07 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει ο ΣΕΦΚ για το νομό Αττικής σε 774,4 μεικτά και 650,5 καθαρά και από 976 μεικτά και 819,8 καθαρά που προβλέπει η ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΙΕΛΕ σε 774,4 μεικτά και 650,5 καθαρά.

2.Το μνημόνιο γίνεται μέρος της ΣΣΕ με κατάργηση επιδόματος γάμου(-10%)

3. Κατάργηση αποζημίωσης αδείας, καθώς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ζητούν να  λογίζονται ως… άδεια (στους 9 μήνες η αποζημίωση αδείας είναι τα 18/25 του μέσου μισθού μας)

4. Κατάργηση της καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης (καταβολή 1 μισθού τα μεικτά χωρίς κρατήσεις)

5. Η ενημέρωση των καθηγητών για επαναπρόσληψη αντί για 10 Ιουνίου να γίνεται 10 Σεπτεμβρίου.

 εδώ το πλήρες κείμενο.

2 και 11 Ιούλη: κινητοποιήσεις των εργαζομένων έξω από την "Πυξοίδα", τη διάδοχη επιχείρηση των "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ", Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, απέναντι από το Mall Αγ.Δημητρίου.

 

Αύγουστος

8/8: Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων για την εκδικητική συνδικαλιστική απόλυση της καθηγήτριας Ελένης Δαγρέ, πρώην μέλους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛ ως εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, μετά από 23 χρόνια εργασίας στο συγκεκριμένο σχολείο. Η απόλυσή της είναι εκδικητική και συνδικαλιστική, γιατί αρνήθηκε να αποδεχθεί την παράνομη επιβολή του «νέου μισθολογίου».

23/7,6/8: αδιάλλακτη η εργοδοσία στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Ν.Ιωνίας.

Σεπτέμβρης

12/9: 24ωρη απεργία κήρυξαν όλα τα δευτεροβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης με ενωτική απεργιακή πορεία - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια - απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας και της συγκυβέρνησης του κεφαλαίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στους εκπαιδευτικούς στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ο ΣΕΦΚ στήριξε την απεργία και συμμετείχε στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία μαζί με όλα τα συνδικάτα της εκπαίδευσης. 

26/9: στην πανεργατική 24ωρη Γενική Απεργία, χιλιάδες απεργοί στους δρόμους διαδήλωσαν ενάντια στην κυβέρνηση του Κεφαλαίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που επιβάλει η ιμπεριαλιστική τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 23/9 ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην απεργία και με μαζικό μπλοκ στην απεργιακή διαδήλωση. Σε κακουργηματικές διώξεις με ενεργοποίηση τρομονόμου προχωράει το καθεστώς.28/9: προκλητική ανάρτηση φωτογραφιών των συλληφθέντων στην ιστοσελίδα του υπουργείου δημόσιας τάξης, πριν καν απαγγελθούν κατηγορίες. Ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

 

Οκτώβρης

4/10: στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα 6 μηνών, η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ξαναχτύπησε. 100 εργαζόμενοι απ’ αυτούς που διαδήλωναν στο Υπουργείο Άμυνας, συνελήφθηκαν κι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου κι εκεί οι προστάτες των αφεντικών, τα ΜΑΤ, ανέλαβαν το χτύπημα εκατοντάδων διαδηλωτών που βρέθηκαν απ’ έξω για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή των συναδέλφων τους.

5/10: αναβλήθηκε η δίκη για την Δευτέρα.

Για τους 94 σχηματίστηκαν δικογραφίες για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης και αφέθησαν ελεύθεροι.

8/10: αναβλήθηκε πάλι η δίκη. Σε δικαστική ομηρία οι απεργοί.

9/10:Χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν στους δρόμους τη φασιστική απαγόρευση των διαδηλώσεων ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ, ενάντια στα μνημόνια και τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ-ΕΚΤ που λεηλατούν τη ζωή μας. Με χημικά, ξύλο και συλλήψεις απάντησε το καθεστώς. Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην κινητοποίηση με μπλοκ μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Κάλεσε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες ενάντια στην εκπρόσωπο της «Γερμανίας των αφεντικών» και της Ε.Ε., Μέρκελ.

18/10: Χιλιάδες απεργοί, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι διαδήλωσαν στην 24ωρη Γενική Απεργία. Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στην απεργία και στην απεργιακή διαδήλωση, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης του κεφαλαίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ιμπεριαλιστική πολιτική ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Με ΜΑΤ, τοξικά και ξύλο απάντησε το καθεστώς στη λαϊκή οργή. Νεκρός 65χρονος διαδηλωτής, διαδηλωτής σοβαρά τραυματισμένος από τα ΜΑΤ.

 

Νοέμβρης

 

4/11: η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ  αποφάσισε συμμετοχή στη 48ωρη πανεργατική απεργία.

6  και 7/11: 48ωρη πανεργατική απεργία. Διαδηλώσεις και περικύκλωση της Βουλής αντιμετωπίστηκαν από το καθεστώς με αποκλεισμούς δρόμων,τοξικά, αύρες, ΜΑΤ και εκατοντάδες ασφαλίτες. Δόθηκε μια σημαντική μάχη, που χρειάζεται να συνεχιστεί χωρίς εκλογικές αυταπάτες για συνδιαχείριση της κρίσης, για να ακυρωθούν στην πράξη, με μαζική απειθαρχία και ανυπακοή, τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανατραπεί η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση του Κεφαλαίου, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της ιμπεριαλιστικής τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Ο ΣΕΦΚ συμμετείχε με μπλοκ και παρέμεινε μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία μπροστά στη Βουλή.  

Δεκέμβρης

16/11:η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση του βίντεο από την κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΘ, όπου βρισκόταν και ο Γερμανός πρέσβης, έδωσε εντολή σε ασφαλίτες να συλλάβουν, μία ημέρα μετά, στο σχολείο μπροστά στους μαθητές του, τον δάσκαλο Θανάση Αγαπητό, και στο χώρο εργασίας τους, τους εργαζομένους στους δήμους Ευόσμου και Κορδελιού, Σαράντη Αρβανίτη και Θωμά Κυρατζόπουλο. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί συνέλαβε δεκάξι νεολαίους μέσα στο Πανεπιστήμιο μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον ΑΓΩΝΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην αλυσίδα φροντιστηρίων "ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ενάντια στο lock out της εργοδοσίας που έκλεισε 3 φροντιστήρια στη Δάφνη, την Ηλιούπολη και τον Άλιμο, με πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν μείωση των μισθών, ενώ τους χρωστά 300.000 Ε., οφείλει 1.000.000 Ε. στο ΙΚΑ και 160.000 στην Εφορία. Η επιχείρηση που έκλεισε έχει δηλωμένα κέρδη στην Εφορία 1.000.000 Ε. την τελευταία πενταετία και προχωρά σε διάδοχη επιχείρηση με την  προσωνυμία"ΠΥΞΟΙΔΑ", Δεδούση 2 και Βουλιαγμένης, πολυτελή επένδυση απέναντι από το Malll στη Λ.Βουλιαγμένης.