Δράσεις 2013

Γενάρης

13/1: Γενική Συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. Η πάλη για την υπεράσπιση της ΣΣΕ. Η στάση του ΣΕΦΚ στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ

30/1:αργία για τους εργαζομένους στα φροντιστήρια. Περιοδεία του ΣΕΦΚ στο νομό Αττικής για την υπεράσπιση της ΣΣΕ και των χρονικών ορίων εργασίας. Απάντηση του ΣΕΦΚ στην απόφαση της αλυσίδας φροντιστηρίων "Πουκαμισάς" να παραβεί τη ΣΣΕ και την εκπαιδευτική νομοθεσία για τις αργίες.

30/1: η συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προχώρησε σε δολοφονική επίθεση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό με τη χρήση βίας, χημικών και τη δίωξη 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν στο Υπουργείο Εργασίας, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού για τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

 

Φλεβάρης

6/2: 24ωρη παναττική πανεργατική απεργία, απάντηση στην απόφαση της κοινοβουλευτικής χούντας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να επιστρατεύσει και τους ναυτεργάτες. Την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι στήριξε ο ΣΕΦΚ.

20/2: 24ωρη πανεργατική απεργία: αντίσταση στην χούντα της συγκυβέρνησης του Κεφαλαίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και των ιμπεριαλιστών ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του εργατικού δικαιώματος στην απεργία.

 

 

Απρίλης

10/4: Σε 10 μήνες κατα συγχώνευση (η αρχική ποινή ήταν 6 μήνες για κάθε καταγγέλλοντα εργαζόμενο)προς 10 Ευρώ την ημέρα και 2.150 Ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε η εργοδότρια του ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Περιστερίου.

Η αλυσίδα φροντιστηρίων για χρόνια παρέβαινε τη ΣΣΕ που προβλέπει 45λεπτη διδακτική ώρα. Με παρέμβαση του ΣΕΦΚ σταμάτησε να παραβαίνει τη ΣΣΕ και να διαφημίζει το 60λεπτο.

Η εργοδότρια είχε αρνηθεί το 2010 να καταβάλει στη διαδικασία της τριμερούς στην Επιθεώρηση Εργασίας σε 3 εργαζομένους που διεκδίκησαν διαφορά δεδουλευμένων, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αποζημίωση και επίδομα αδείας, καθώς και τη διαφορά του απλήρωτου 15λεπτου. 

10/4: τρομοκρατικές συλλήψεις και προφυλακίσεις δύο αγωνιζόμενων κατοίκων στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Η απαγωγή μέσα από τα σπίτια τους, η εισβολή σε αυτά την νύχτα μπροστά στα μικρά τους παιδιά, η παραβίαση και καταστροφή στις εξώπορτες των σπιτιών, η κατασκευή κατηγοριών αποτελούν πρακτική φασιστικών καθεστώτων. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν θα λυγίσουν στα τάγματα εφόδου της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο ΣΕΦΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι αντιστέκονται στην κρατική τρομοκρατία του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενάντια στη λεηλασία της γης και της ζωής τους από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιo.

26/4: Συμμετοχή του ΣΕΦΚ στην εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ με θέμα: Εργατικοί αγώνες και κοινωνικοί χώροι αντίστασης σε κατάσταση παρανομίας; Πώς οργανώνουμε και συνδέουμε σήμερα τους αγώνες μας ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία;

28/4: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΦΚ με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας

 

 

Μάης

16/5, Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ: απόφαση για κήρυξη 24ωρης απεργίας αλληλεγγύης στον αγώνα των καθηγητών την Παρασκευή 17 Μάη. Απόφαση για κήρυξη απεργίας και από  τον ΣΕΦΙΕ.  Ανακοίνωση της ΓΣ του ΣΕΦΚ: η παιδεία στο χακί, το σχολείο φυλακή, η κοινωνία στο γύψο

23 Μάη: Να υπερασπιστούμε το όπλο του εργάτη και των σωματείων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αλληλεγγύη στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον κλάδο του βιβλίου(ΣΥΒΧΑ). Απεργιακές περιφρουρήσεις. Μαζική συγκεντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. 

30/5: στις 9.30 μ.μ. μπροστά στα μάτια των πολιτών, στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Σόλωνος ξυλοκοπήθηκε άγρια και απήχθη ο πολιτικός πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

 

Ιούνης

6/6: μετά τη δράση του ΣΕΦΚ, το  φασιστικό χαφιέδικο site κατέβηκε.  

11/6: πορεία αλληλεγγύης. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Καταγγέλλουμε την απαγωγή του τούρκου ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ από τον ντόπιο φασισμό, και την παράδοσή του στο τουρκικό φασιστικό καθεστώς.

14/6: Γενική Συνέλευση ΣΕΦΚ: Οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, ταξική ενότητα με κάθε κλάδο, κάθε εργαζόμενο και άνεργο που αντιστέκεται και δεν σκύβει το κεφάλι στον εργασιακό μεσαίωνα της εργοδοτικής τρομοκρατίας των ατομικών συμβάσεων δουλοπαροικίας και του εκβιασμού της ανεργίας. 

 

Ιούλης

8/7: δημιουργήθηκε Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη», στην οποία συμμετέχουν:

Α) σωματεία: ΣΕΦΚ, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Σωματείο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο εργαζομένων στη Wind, Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών εργαζομένων.

Β) Εργατικά σχήματα: Ενωτική Πρωτοβουλία του σωματείου «Βύρωνας», Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Ιδιωτικών εκπαιδευτικών, Εργατική εφημερίδα Δράση.

Γ) Συλλογικότητες γειτονιάς: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης «ΥΠΟΣΤΕΓΟ», ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια.

Τον αγώνα στηρίζουν με ομόφωνες αποφάσεις το  16ο Συνέδριο των καθηγητών της δημόσιας εκπαίδευσης και το 35 συνέδριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

 

10/7: στις 8.30 το πρωί έξω από τα φροντιστήρια Ανέλιξη συγκέντρωση αλληλεγγύης με αίτημα: ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ  «ΑΝΕΛΙΞΗ». ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

15/7: στην πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη: εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τον αγώνα των απολυμένων από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» μπροστά στον εκβιασμό της ανεργίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

17/7: συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη». Δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αλληλέγγυοι στήριξαν την κινητοποίηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια Ανέλιξη. Η εργοδοσία αρνήθηκε να συζητήσει και κάλεσε τους μηχανισμούς καταστολής. Στην παρέμβαση στο δεύτερο φροντιστήριο, στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, η συγκέντρωση έγινε, ενώ έξω από το φροντιστήριο υπήρχαν 2 περιπολικά με τα πληρώματά τους και 2 ασφαλίτες, που δήλωσαν ότι προσήλθαν μετά από κλήση του εργοδότη...

16/7: 24ωρη πανεργατική απεργία. Κανείς στη δουλειά - όλοι στον αγώνα. Συμμετοχή του ΣΕΦΚ στην απεργία.

29 Ιουλίου: τριμερής συνάντηση στο υπουργείο εργασίας. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι, σωματεία και συλλογικότητες. Παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του σωματείου Βύρωνας (ΠΑΜΕ-Ενωτική Πρωτοβουλία). Μια διμοιρία MAT βρήκαν μπροστά τους οι συνάδελφοι. Απαίτησαν και επέβαλαν να αποχωρήσει. Ο εργοδότης Α.Τσαρπαλής, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, τηλεφώνησε στο υπουργείο το πρωί της ίδιας μέρας και δήλωσε ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών. Οι απολυμένοι, τα σωματεία και οι συλλογικότητες ανέπτυξαν τα δίκαια αιτήματά τους, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την καταβολή των δεδουλευμένων, στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Ορίστηκε νέα τριμερής την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

30/8: στην τριμερή Υπουργείου Εργασίας, απολυμένων και εργοδοτών, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου κάλεσαν την εργοδοσία να επαναπροσλάβει και τους 5 από τους απολυμένους οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

 

Αύγουστος

27/8: χιλιάδες διαδηλωτές στις γειτονιές του Περιστερίου στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή και τη δολοφονία του 19χρονου Θανάση Αρναούτη, που δολοφονήθηκε, επειδή δεν είχε να πληρώσει εισιτήριο.

Ελεγκτής και οδηγός ενσαρκώνουν τα σημάδια της πραγματικότητας: της κανονικότητας της βίας, του ωμού κανιβαλισμού και της διαρκούς επίθεσης εις βάρος της τάξης μας. Την πορεία οργάνωσε η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 

Σεπτέμβρης

5/9: εργατική διαφορά των συναδέλφων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία των φροντιστηρίων Ανέλιξη στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Η εργοδοσία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ώρες για τους 5 απολυμένους συναδέλφους, ενώ έχει προχωρήσει σε 6 προσλήψεις... Επίσης, δηλώνει ότι μετά τις 16 Σεπτέμβρη, οπότε και θα προκύψουν ώρες, οι συνάδελφοι, για να προσληφθούν, θα πρέπει να αποδεχθούν το ωρομίσθιο που έχουν συμφωνήσει όσοι ήδη εργάζονται, δηλαδή να σπάσουν τη ΣΣΕ και να πληρώνονται καθηγητές που εργάζονται από 18-30 χρόνια στα φροντιστήρια κάτω ακόμη και από το βασικό ωρομίσθιο του έγγαμου νεοπροσλαμβανόμενου...

 

16 και 17/9: 48ωρη προκήρυξε η ΟΙΕΛΕ και πενθήμερη προκήρυξε η ΟΛΜΕ. 30.000 τη Δευτέρα, 40.000 διαδηλωτές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη και 60.000 την Τετάρτη. Μαζική η συμμετοχή στην απεργία των καθηγητών στα δημόσια σχολεία. Κοινός αγώνας με τους καθηγητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, αλλά και με τους εργαζομένους στο δημόσιο πανεπιστήμιο ενάντια στις απολύσεις, στον εργασιακό μεσαίωνα και τους ταξικούς φραγμούς της εκπαίδευσης. Ο ΣΕΦΚ είναι μαζί με τους συναδέλφους στις απεργιακές φρουρές και στους δρόμους του αγώνα...

18/9:  Τα ξημερώματα της Τετάρτης 18/9, στην Αμφιάλη,   ο χρυσαυγίτης Γ. Ρουπακιάς δολοφόνησε τον 34χρονο
μουσικό Παύλο Φύσσα (Killah P), ο οποίος είχε αντιφασιστική και κοινωνική δράση στο Κερατσίνι. Ο Ρουπακιάς μαζί με τη συμμορία της χρυσής αυγής οργάνωσε τη δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα.

Με εκατοντάδες ΜΑΤ-ΔΙΑΣ, άγριο ξύλο, τόνους τοξικά χημικά και δεκάδες συλλήψεις και διώξεις αντιμετώπισε η κυβέρνηση την οργή του λαού για την πολιτική δολοφονία, τους χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση, στο σημείο της δολοφονίας.

 Το καθεστώς επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη στοιχειώδη αυτοάμυνα του κινήματος, ταυτίζοντας τους φασίστες με όσους αγωνίζονται για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, χαρακτηρίζοντας όλους "παραστρατιωτικές ομάδες".

Μετά τις δεκάδες δολοφονίες και μαχαιρώματα μεταναστών, καθώς και την οργανωμένη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση κατά των συνδικαλιστών του συνδικάτου μετάλλου Πειραιά, μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, οι ναζιστικές συμμορίες συνεχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο, και με αίμα προσπαθούν να επιβάλουν την κυριαρχία τους. 
22/9: Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ:  Οργάνωση του αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, την εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό.Αλληλεγγύη στον αγώνα των καθηγητών στα σχολεία και σε κάθε εργατικό ταξικό αγώνα. Μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς ενάντια στις ατομικές συμβάσεις δουλοπαροικίας και τον κοινωνικό εκφασισμό. Συνέχιση του αγώνα των απολυμένων από τα φροντιστήρια "Ανέλιξη"

 

 

Οκτώβρης

9/10: 24ωρη απεργία την Τετάρτη στη WIND και

11/10: 24ωρη απεργία στη vodafone.Ενάντια στη νέα Εταιρεία - Εργολαβία και την κατάργηση των ΣΣΕ.

2/10: δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, συνάδελφοι, συλλογικότητες στη συγκέντρωση έξω από τα φροντιστήρια «ΑΝΕΛΙΞΗ» που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

15/10: 24ωρη κλαδική απεργία. Απεργιακή πορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ενάντια στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, την εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό.  Συγκέντρωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης και του ΣΕΦΚ έξω από τα φροντιστήρια Ανέλιξη: αδιάλλακτη η εργοδοσία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των απολυμένων, επιμένει ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους 5 απολυμένους που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε 6 νέες προσλήψεις.

 

Nοέμβρης

3/11: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ για  συμμετοχή στην πανεργατική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Κινητοποίηση των απεργών έξω από τα φροντιστήρια Ανέλιξη στην Ηλιούπολη. Την προστασία των μηχανισμών καταστολής ζήτησε η εργοδοσία, προσπαθώντας να ποικνικοποιήσει τον αγώνα. Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλουν οι εργοδότες Α.Τσαρπαλής-Γ.Πρέσβης συνεχίζεται μέχρι τη νίκη...

9 και 10/11: Εκλογές των καθηγητών στα φροντιστήρια. Αποτελέσματα. Το σχέδιο της εργοδοσίας για να διαλύσει το σωματείο δεν πέρασε... Χαιρετίζουμε τους/τις συναδέλφους που αντιστάθηκαν στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ο αγώνας συνεχίζεται...
22/11: με απόφαση των γενικών συνελεύσεων συνεχίζεται για 11η εβδομάδα η απεργία σε ΕΚΠΑ - ΕΜΠ. Με τη μαζική παρουσία αλληλέγγυων φοιτητών, εργαζομένων και ανέργων ματαιώθηκε η αντισυγκέντρωση της ΔΑΠ στα Προπύλαια.

Δεκέμβρης

 

5/12: ενάντια στον καθεστωτικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, αποφάσισε τη συνέχιση για 13 εβδομάδα του απεργιακού αγώνα με δύο 24ωρες απεργίες την Παρασκευή, 6/12 και τη Δευτέρα 9/12, για να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις "διαθεσιμότητες"-απολύσεις, η οριζόντια κατάργηση κλάδων και να αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις των συναδέλφων και του πρύτανη.
16/12: απεργία με αίτημα την αναστολή των ΚΥΑ και των πράξεων που απορρέουν από αυτήν,

17/12: απεργία με αίτημα την ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων που απορρέουν από την εφαρμογή των ΚΥΑ και αφορούν την κατάργηση κλάδων και τις διαθεσιμότητες με τους ίδιους όρους.


...